
Arvosta tavaraa
Peräänkuulutan pakollisia käsityökursseja koko Suomen kansalle.
Kävin keväällä viikonlopun kestävässä keramiikkatyöpajassa, jossa minun oli tarkoitus oppia dreijaamaan. En ollut ikinä dreijannut ja saavuin paikalle suurin suunnitelmin. Tekisin ainakin upean karahvin ja ehkä soppakulhosetin.
Kun sitten ryhdyin työstämään saviklönttiäni, olin saada itkupotkuraivarit. En saanut ainuttakaan kippoani näyttämään opettajan malliesimerkiltä, savi ei totellut minua, tunsin itseni epäonnistuneeksi ja kirosin päivää, jolloin olin päättänyt viettää koko viikonloppuni saven parissa.
Loppujen lopuksi dreijaaminen olikin ihan mukavaa puuhaa – alkujärkytykseni johtui siitä, että olin kuvitellut, että symmetristen pikku savikippojen tekeminen on helppoa. Olin niin väärässä.
Dreijaaminen on taito, jota pitää opetella kauan. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja saman asian toistamista tuhansia kertoja. Yksinkertaiselta näyttävän savikipon takana on luultavasti monen vuoden opiskelu.
Tämä on asia, jonka usein unohdamme, kun katsomme tavaroita. Kuinka monen tunnin työn jonkun asian valmistaminen on vaatinut. Tai kuinka paljon taitoa sen tekijän on täytynyt vuosien ajan kartuttaa. Harva asia syntyy sormia napsauttamalla.
Kaikkea saa nykyään niin halvalla, etteivät tavarat enää tunnu kovin erityisiltä. Niistä on helppo hankkiutua eroon, sillä niiden ostamiseen ei tarvinnut nähdä kovinkaan paljon vaivaa. Huoltamisen sijaan on helppo hankkia uutta tilalle.
Viikonlopun dreijauskurssin jälkeen arvostukseni keramiikkaa ja keraamikkoja kohtaan on kohonnut ihan nextille levelille. Ymmärrän, kuinka vaikeaa symmetrisen kipon tekeminen on. Olen myös tajunnut, kuinka arvaamatonta keramiikan lasittaminen on – siihen liittyy kemiaa, jota en tajua, eikä kaikki todellakaan aina mene kuin Strömsössä.
Ruokaakin arvostaa enemmän, kun tietää, miten se on tehty: Katsoin vuoden alussa sivusta, kun poikaystäväni opetteli leipomaan hapanjuurileipää. Juurta sai hoivata kuin Tamagochia ja leipomisvaihe kesti tunteja, jonka aikana taikinaa joutui paasaamaan eri tavoin. Kaiken tämän hellimisen jälkeen leipä kehtasi tulla uunista littanana kakkuna. Kaikki leipurit: respect teille!
Olen miettinyt, osaisimmeko arvostaa esineitä enemmän, jos kaikkien olisi aikuisina pakko käydä vaikkapa ompelu-, keramiikka- ja neulontakurssilla?
Vaikuttaisiko se kulutuskäyttäytymiseemme, jos ymmärtäisimme paremmin, miten kaikki vaatteemme on tehty, kuinka nerokkaasti joku leikkaus on suunniteltu ja tietäisimme esimerkiksi, kuinka paljon vettä puuvillakankaan valmistamiseen on mennyt?
Tällainen ihmiskoe kiinnostaisi. Jos joku korkeassa asemassa oleva henkilö lukee tämän, voisitko välittää tiedon hallitukselle?

-
-
Mia Frilander
Ooh, ihana ammatti sulla (yksi mun unelma-ammateista ja tasaisin väliajoin mietin, et pitäiskö vaihtaa alaa ja kouluttautua uudelleen :D)! Ja todellakin tärkeä työ.
-
-
Outi
Tää teksti on niin totta. Kiitos ajatuksistasi! Ihanat astiat olet tehnyt.
-
Tina
Vitsi miten ihania astioita olet tehnyt!
-
Mia Frilander
Haha, kiitos teille molemmille purnukoiden ylistämisestä – voin kertoa, että astioiden kiva ulkonäkö on tasan tarkkaan maagisen saven ansiota! Siinä on laavahippuja, jotka poltettaessa räjähtää ja tekevät valkoisesta lasitteesta pilkullisen. RAKASTAN tuota savea! Se saa minkä tahansa muhkuraisen kupin näyttämään tosi harkitun tyylikkäältä. Jos ikinä jatkan saviharrastustani, käytän vain tuota savea.
-
-
Emma Wilde
Siis olen miettinyt ihan samaa! Olen aikaistanut peruskoulussa jonkun verran ja äitini on opettanut ala-asteella. Käsityö- ja köksätunteihin pitäisi ehdottomasti lisätä sustainability-kurssi. Luulen, että sellainen myös kiinnostaisi skidejä, koska kuinka usein lapset kysyy mistä tää on tullut, yms.? Tässä olisi kehutulla suomalaisella koulutuksella taas mahikset loistaa!
Käsityötunneille opetusta kuitujen ja tekstiilien valmistamisesta, ja köksään ruuan alkuperästä ja hiilijalanjäljestä! Lapsia kiinnostaa aivan varmasti.
-
Tina
Aivan loistava idea Emma! Sun pitäis ottaa yhteyttä opetusminesteriöön tms.
-
Mia Frilander
Komppaan! Ja lapset ja nuoret on sairaan fiksuja ja valistuneita, oon varma, että heitä kiinnostais.
-
Jenni
Meillä ainakin oli yläasteella joskus 2000-luvulla kuiduista ja tekstiileistä ja niiden valmistuksesta opetusta ja juttua hiilijalanjäljestä köksässä 🙂 Välillä kyllä tuntui, että monia koulukavereita ei ihan hirveästi kiinnostanut… Mutta nämä ovatkin lähellä mun omaa sydäntä, ja ymmärrän, jos jotain muuta ei ehdi kiinnostaa.
-
J
Ja muuten tosi hyvä postaus ja ajatuksia herättävä näkökulma näin aikuisillekin! 🙂
-
Jenni
Ja muuten tosi hyvä kirjoitus ja näkökulma ihan näin aikuisillekin! 🙂
-
-
EK
Yhden kurssin tuloksena noin monta onnistunutta kuppia, tosi hyvä tulos. Se on niin vaikeaa!
-
Maaret
Kyllä minulla samoja kokemuksia, kun Louella opettelin treijaamista
ja sen kupin tekoon meni tunti toisen jälkeen. Totesin opettajalle että tuossa ajassa
teen kaksi isoa peikkoa ja siihen loppui minun treijaaminen…..
Silloin olin yritykseni perustanut ja laskin että mitä se kuppi olisi tullut maksamaa, ei liikaa aikaa vievää ja kalliskin olisi, ei kukaan ostais!!!
-

More to read

Curated Second Hand inspiroituu pikamuodin ideologiasta kestävin keinoin
Kirsikka Simberg
Pikamuodin parissa työskennellyt Curatedin perustaja, vastaa kysymyksiimme koskien uutta vintage-nettikauppaa, josta emme saa tarpeeksemme.

Rakkaudesta ranuun
Kirsikka Simberg
En googlannut, mutta epäilen, että olen kirjoittanut ranskiksista ennenkin, koska ne on niin ihania.

Vesimeloni x 2
Katri Mutikainen
Melonista valmistettu gazpacho-keitto on yllättävä ja ihana kesäherkku.
Käsityönopettajana pidän tätä yhtenä oppiaineeni tärkeistä tehtävistä!