Eroon stressi-ihosta ja hormonifinneistä

10 vinkkiä parempaan ihoon.

Minua naurattaa artikkelit, joissa mallit “paljastavat” upean ihonsa salaisuuden. He kertovat käyttävänsä vain kookosöljyä ja juovansa paljon vettä, mutta se oikea “salaisuus” on tietysti se, että he ovat kaikki about 17-vuotta. Klikkasin aikaisemmin aina näitä juttuja, kunnes tajusin, että minun ihollani ja 17-vuotiaan mallin iholla ei ole paljon yhteistä. Käytin itsekin nuorempana vain Bioderman misellivettä ihon puhdistukseen, mutta viime aikoina olen huomannut, että ihoni on muuttunut ja sen tarpeet ovat ihan erilaiset kuin nuorena.

Minulla oli upea iho tähän syksyyn asti. Sitten en tiedä, mitä tapahtui, mutta arvelen syyllisten olevan ikä, stressi ja hormonit. Etenkin leuan alueelle ilmestyi näppyjä ja kunnon megafinnejä, mikä kielii juurikin hormoniepätasapainosta ja stressistä (stressi lisää kehomme stressihormoni kortisolin määrää).

Ihon muutoksen seurauksena laitoin kauneusrutiinini uusiksi ja selasin tuntikausia näppylänkarkoitusartikkeleita netissä. Kahden kuukauden jälkeen ihoni kunto on jo paaaaljon parempi ja näpyt ovat kadonneet.

Tässä kohtalotovereille kymmenen parasta vinkkiäni epäpuhtaan ihon ja stressi-ihon hoitoon:

1. Käytä samoja tuotteita pidemmän aikaa

Koska olen kiinnostunut voiteista, tykkään kokeilla uusia tuotteita. Nyt päätin kuitenkin pidättäytyä samoissa voiteissa pidemmän aikaa rauhoittaakseni ihoa. Absolution on yksi suosikkisarjoistani, mitä tulee epäpuhtaan ja nuutuneen ihon hoitoon. Kärsin myös viime keväänä hieman oikuttelevasta ihosta (se ei kyllä ollut mitään tähän syksyyn verrattuna) ja käytin silloin Absolutionin puhdistavaa seerumia, jonka sanotaan soveltuvan etenkin hormonaalisten epäpuhtauksien hoitoon. Sain sillä ihoni kuntoon keväällä. Nyt kylmemmällä säällä ajattelin ihoni kaipaavan lempeää ja rauhoittavaa hoitoa, joten kokeilen tällä hetkellä sarjan kosteuttavaa seerumia. Sen lisäksi käytän Absolutionin Addiction-kasvoöljyä, jota levitän iholle illalla ja välillä sekoitan sitä tipan päivävoiteeseen, jos ihoni tuntuu tosi kuivalta. Siinä on mm. kaktusviikunaöljyä, joka suojaa ja hoitaa ihoa, sekä valkoista liljaa, joka rauhoittaa punoittavaa ihoa. Kosteusvoiteena käytän Pain rauhoittavaa Kamomilla ja ruusunmarja voidetta. Kerran viikossa kuorin ihoni Absolutionin kirkastavalla kuorintavoiteella, joka sisältää kuorivia rakeita mutta myös hedelmähappoja, jotka puhdistavat ihoa tehokkaasti.

2. Kokeile tehohoitoa

Näppylämyrskyn iskiessä otin käyttööni Absolutionin La Cure Peau Nette Anti-Blemish Treatment -tehohoitokapselit epäpuhtaalle iholle. Kickstarttasin uuden ihonhoitorutiinini 15 päivän kuurilla, joka puhdistaa ihoa ja vähentää näppyjä. Tehohoitoaine on pakattu ihaniin pikku ampulleihin, joista puolet aineesta levitetään iholle aamulla ja puolet illalla. Rakastan ampulleja ja tunsin itseni aina oman elämäni kosmetologiksi avatessani tieteellisiä pikku pakkauksia kylppärissäni. 15 päivän jälkeen ihoni oli paranemaan päin ja kuuri toimi hyvänä sysäyksenä oikeaan suuntaan, mutta tämän jälkeen kesti kuitenkin vielä jonkin aikaa, ennen kuin iho oli entisellään.

3. Finnin hoito kotikonstein

Hoidin finnejä teepuuöljyllä ja hunjalla. Teepuuöljyä sivelin niille aamuin ja illoin ja iltaisin laitoin finnille kunnon klöntin hunajaa + laastarin, joka pitää mönjän paikallaan. Tämä saa vaikuttaa yön yli. Molemmat aineet ovat antiseptisiä, ja nopeuttavat finnin paranemista.

4. Anna ammattilaisen hoitaa ihon näplääminen

Tiedän, on tosi tyydyttävää puristella ihoa, mutta epäilen, että juuri puristelu sai ihoni räjähtämään, kun sormeilin sitä likaisilla kätösilläni. Ja sain myös aikaiseksi arpia. Mottoni on nyt: mielummin pari päivää finninaama kuin puoli vuotta arpinaama. Päätin siis ulkoistaa näpläyksen ja kävin ekaa kertaa kasvohoidossa Jolie Spassa ja annoin kosmetologin puristella naamaani, mikä oli ihanaa. Musta- ja valkopäät eivät oman kokemuksei mukaan lähde millään kuorinnoilla tai naamioilla vaan naamaan ilmestyneet näpyt pitää puristaa ulos ihosta. Siksi aion tästä lähtien käydä säänöllisesti kosmetologilla, mutta tästä lisää pian!

5. Bio-Oil -öljyä arville

Käytän tätä apteekeissa myytävää öljy häivyttämään näpläyksen tuloksena syntyneitä arpia ja vähentämään nenänpielieni punoitusta. Öljyä pitäisi käyttää yhtäjaksoisesti kuukausien ajan, ennen kuin tuloksia syntyy, joten en vielä ole nähnyt muutoksia nenänpielissäni, mutta arvet ovat jo katoamaan päin. Haastattelin myös Trendi-työni puolesta erästä fiksua naista hänen ihonhoitorutiineistaa ja hän kertoi käyttävänsä laventeli eteeristä öljyä arpien häivyttämiseen. Tätä en ole vielä kokeillut, mutta tuossa Bio-Oilissa on myös laventeliöljyä.

6. Sinkki

Kun ihoni alkoi kukkia, aloin popsia sinkkitabletteja. Sinkkiä suositellaan aknen hoitoon, sillä akne syö ihon sinkkivarastoja. Sinkki myös poistaa kehosta aknebakteereja ja hoitaa aknen vaurioittamaa ihoa. Käytän itse Solgarin sinkkivalmistetta, jonka pitäisi imeytyä muita tabuja paremmin. Akneen suositellaan myös kunnon sinkkikuuria, jonka aikana syödään 90-135 mg sinkkiä päivässä. Kuuria ei saa jatkaa pitkään, sillä liiallinen sinkki vaikeuttaa raudan ja kuparin imeytymistä kehoon. Itse syön nyt vain sen suositellun päivittäisannoksen 30-50 mg, josta on mielestäni jo ollut tarpeeksi hyötyä. Jos finnejä alkaa puskemaan uudelleen, kokeilen ehkä tuota tehokuuria.

7. Aktiivihiili

Kävin äskettäin New Yorkissa työmatkalla ja ostin Sephorasta korelaisia Dr. Jart hiilinaamioita. Kokeilin harsonaamiota jo hotellihuoneessa ja olin ihan et OMG, koska näppyläinen ihoni näytti oikeasti paremmalta heti naamion jälkeen. Tällaisia ihmeitä ei koe kovin usein. Tämän jälkeen aloin kiinnostua aktiivihiilestä ihonhoidossa. Hilltähän käytetään alkoholimyrkytykseen, koska se sitoo itseensä kaikkia kamalia myrkkyjä. Sama logiikka toimii ihonhoidossa: hiili imee itseensä epäpuhtauksia. Minulla oli kylppärissä Japanista ostettu hiilisaippua (Lushilla näyttäisi olevan myös hiilisaippua!), jolla japanilaiset leidit pesevät kasvonsa. Otin sen taas käyttöön ja puhdistan sillä välillä kasvoni. Käytän sitä myös naamiona, sillä kun saippuapalaa kosteuttaa, siitä tulee voidemainen ja mustan voiteen voi antaa vaikuttaa iholla vähän aikaa naamion lailla. Täältä voi myös ostaa jauhemaista aktiivihiiltä, josta voi tehdä itse kasvonaamioita. Tai sitten voi testata Lushin hiilinaamiota – tätä aion ainakin itse kokeilla!

8. Konjakkisieni

Hellävaraisesti kuoriva konjakkisieni on epäpuhtaan ihon pelastus! Konjakkisieniä on erilaisia ja hankin nyt itselleni näppyläiholle tarkoitetun aktiivihiiltä sisältävän version. Tällä puhdistan ihoni aamuin ja illoin. Käytän konjakkisienen lisäksi Pai’n hellävaraista puhdistusvoidetta, sillä liian aggressiivinen pesu ei ole hyväksi epäpuhtaalle iholle, vaikka tekisi mieli hinkata finnejä Clearasilillä.

9. Puhtaat lakanat, pyyhkeet, meikkisiveltimet ja puhelin

Vaihdan tyynyliinat kerran viikossa, kuivaan kasvoni omalla pikku kasvopyyhkeellä, pesen kaikki siveltimet kerran kuussa ja pyyhin puhelimeni paperillla, jonka olen kosteuttanut käsidesillä (tai tuota vikaa en tee, mutta pitäisi tehdä).

10. Ruokavalio

Ruokavaliolla on suuri merkitys ihon kuntoon ja kun huomaan, että ihoni alkaa mennä huonompaan suuntaan, pyrin syömään terveellisemmin. Yritän jättää pois maitotuotteet, sokerin, vehnän (lol, menee hyvin: olen tänä viikonloppuna syönyt joka aamu aamupalaksi kroissantin), vähennän kahvin juontia ja lisään ruokavaliooni tummanvihreitä kasviksia ja teen vihersmoothieita. Täydellisen puhtaasta ruokavaliosta ei tietenkään kannata ottaa stressiä, sillä stressi on ihon enemy number one! Stressiä kannattaa yrittää välttää kaikin keinoin, mikä on supervaikeaa, jos sattuu olemaan samanlainen hermoilija kuin minä. Tähän minulla ei ole mitään niksiä, paitsi se, että kannattaa aina muistaa, että elämme vain kerran ja sen elämän pitäisi olla mahdollisimman kivaa. Joten kysy itseltäsi, onko se asia, josta stressaat, oikeasti stressaamisen arvoinen? Aika harva asia on niin vakava, että sen murehtimisen vuoksi kannattaa uhrata arvokkaita tunteja elämästään.

More to read

Bataattisosekeitto

Katri Mutikainen

Sosekeittojen kuningatar: bataattikeitto suolaisilla lisukkeilla.

Mian kosmetiikkakaapilla

Mia Frilander

Erään kolmekymppisen naisen ihonhoitorutiini.

Rintsikoista

Mia Frilander

If you got them, flaunt them.

Aavikolla

Kirsikka Simberg

Matkavinkkejä aavikolle. Abu Dhabin aavikko on pehmeä, beige ja hiekkainen elämys. Onnekas voi päästä kamelien kauneuskilpailuihin.