Hormo­naa­li­ses­ti oikut­te­le­va iho kosme­to­lo­gin vastaanotolla

Kävin juuri ensimmäistä kertaa kasvohoidossa, 28-vuotiaana.

Ihoni on aikaisemmin ollut todella hyvä, enkä ole kokenut, että hoidoista olisi minulle mitään hyötyä. Tämän syksyn aikana ihoni on kuitenkin muuttunut tosi hankalaksi.

(Varoitus: tämä teksti käsittelee finnejä ja erilaisia näppylöitä yksityiskohtaisesti. Herkempiä saattaa ällöttää. Jos taas olet Dr. Pimplepopper-fani, keep on reading.)

Ensin ihon pinta meni muhkuraiseksi valkopäistä. Niitä oli todella tyydyttävää puristella, koska ne sai niin siististi pulpautettua ihohuokosesta. En ole aikaisemmin ollut kova ihon ronkkija, mutta hitto – näitä näppyjä en pystynyt olla puristelematta! Ne hävisivät niin nätisti, plup vain ja iho näytti taas hyvältä.

Lopetin puristelun, kun yksi näppylä tulehtui niin pahasti, että siitä kehkeytyi full on finni, josta jäi kaamea arpi. Tästä on nyt pari kuukautta ja arpi näkyy edelleen naamassani. Nykyään ronkin ihoani vain, kun tulen kotiin baarista vähän hiprakassa ja harkintakykyni on sumentunut. Kärsiikö joku muu tästä kaameasta kännitavasta?

Kun leukaani alkoi ilmestyä kunnon jomottavia megafinnejä, päätin, että nyt tarvitsen jonkun ammattilaisen puristelemaan naamaani. Olin superonnellinen, kun minä ja finninaamani saimme mahdollisuuden kokeilla luonnonkosmetiikkaan luottavan Jolie Span hoitoja.

Valitsin Span suosituimman hoidon, eli Lemon Therapy -hoidon normaalille ja sekaiholle. Se on myös sopiva epäpuhtaalle ja tukkeutuneelle iholle ja siihen sisältyy mekaaninen ihonpuhdistus, joka kiinnosti minua erityisen paljon. Se tarkoittaa siis sitä, että kosmetologi pulpauttelee niitä näppylöitä ihosta puolestasi.

THIS IS WHAT HAPPENED:

Ensin juttelin kosmetologi Tarja Saaren kanssa hetken ja selvitimme, minkälaista hoitoa ihoni tarvitsee. Tämän jälkeen Tarja laittoi minut makaamaan hoitopedille ja aloitti hoidon. Tässä kohtaa on pakko mainita, että hoitopedillä oli mieletön lämmitetty patja, joka teki minut erittäin iloiseksi. Ihana yksityiskohta!

Ensin selkäni kuorittiin ja sain pienen selkähieronnan. Sitten oli aika to get down to business. Puhdistuksen jälkeen Tarja alkoi kaivella ihoani ja mietin Dr. Pimplepopper videoita ja olin tosi tyytyväinen. Näppylöiden pursitelu on mielestäni tosi tyydyttävää ja välillä katselen myös noita Pimplepopperin hirviöfinninen puristeluvideoita. Tuota linkkaamaani videota en kuitenkaan pystynyt katsomaan loppuun – liikaa finnimönjää.

Tämän jälkeen kasvoilleni levitettin erilaisia ihania naamioita, voiteita ja lämpimiä pyyhkeitä. Nukahdin, mutta Tarja kertoi minulle jälkeenpäin todella mielenkiintoisesta asiasta: IHON PAIKALLISHOIDOSTA.

Oli pakko kirjoitaa Caps Lockeilla, koska tämä on niin tärkeää, ja toisaalta niin loogista, että oikein hävettää, etten ole tätä aikaisemmin tajunnut:

Iho ei välttämättä ole samanlainen koko naamassa, eikä koko nassua pidä hoitaa samoilla tuotteilla.

Tarja kertoi levittäneensä tehopuhdistavia tuotteita vain leualleni. Tämä toimii myös kotona: kun levität naamion, käytä eri tuotteita eri ihoalueilla. Koko naamaa ei myöskään aina tarvitse naamioida: puhdistavan naamion voi levittää vain ongelma-alueelle jopa pari kertaa viikossa.

Tarja huomioi myös, että poskeni ovat herkemmät kuin muu ihoni ja saattavat olla tapuvaiset couperosaan. Hän vinkkasi, etten enää kuorisi poskiani rakeisilla kuorinta-aineilla, sillä se saattaa herkistää herkkä ihoa entisestään ja aiheuttaa couperosaa vanhempana.

Koska Tarja on asiantuntia, pumppasin häneltä informaatiota ihoni ongelmiin:

Mistä leuan alueen epäpuhtaudet johtuvat?
“Ne saattavat johtua hormoonitoiminnasta, stressistä ja myös ruokavaliosta. Suosittelen mahdollisimman puhdasta ja tuoretta kasvispainotteista, prosessoimatonta ruokaa. Myös sisäisesti käytettävästä probiooteista ja sinkkivalmisteesta voi olla hyötyä. Varsinkin hormonaalisessa aknessa suosittelen kokeilemaan maidotonta, sokeritonta ja gluteenitonta ruokavaliota. Myös stressin hallinta, ulkoilu, raitis ilma, riittävä uni ja hyvä mieliala ovat tärkeitä.”

Miten epäpuhdasta ihoa ja hormonaalisia finnejä pitäisi hoitaa?
“Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta hormonaalisiin finneihin, sillä sen avulla iho saa hengittää vapaasti  ja hormonitoimintaa häiritseviä ns. xenoestrogeenejä ei ole käytetty. Puhdista iho esim. miedolla geelillä, käytä ihotyypin mukaista kasvovettä ja kevyttä emulsiovoidetta, joka sisältää enemmän kosteutta kuin rasvaa. Voiteen alle voi laittaa puhdistavaa ja tasapainottavaa seerumia, kuten Absolutionin La Solution +Controle -seerumia tai Pain Copaiba & Zinc Blemish Serum -seerumia. Ohut tasapainottava kasvoöljy nopeuttaa arpien vaalenemista. Kokeile esimerkiksi Absolutionin Addiction -ihoöljyä tai Pain Rosehip -ruusunmarjaöljyä.”

Saako näppylöitä ikinä puristaa itse?
“Finnien puristelun suosittelen jättämään kosmetologin tehtäväksi. Kotihoitona suosittelen laittamaan iholle nousseen finnin päälle May Lindströmin The Blue Cocoon -kauneusbalsamia, hunajaa tai varovaisesti teepuuöljyä. Näin finni paranee nopeammin ja vältytään puristeluilta ja mahdollisilta arvilta.”

(Psst! Oma vinkki: ruokasooda sekoitettuna pieneen määrään vettä on tosi tehokas finnientappaja! Laita mönjää näppylälle ja anna vaikuttaa noin 15-30 min. Ruokasooda kuivattaa finnin armottomasti. Jos ei ekalla kerrala toimi, toista käsittely – finni tulee huutamaan hoosiannaa!)

Tuntui jotenkin tosi aikuiselta käydä kosmetologin vastaanotolla ja aion ottaa tämän osaksi ihonhoitorutiiniani. Tarjan mukaan kasvot on hyvä käydä puhdistamassa parin kuukauden välein. Itse tyydyn nyt aluksi varmaan kahteen kertaan vuodessa: kerran talven jälkeen ja kerran kesän jälkeen, eli silloin, kun vuodenajat vaihtuvat ja on aika päivittää omaa ihonhoitorutiinia.

More to read

Vaivattomin ekoteko: skippaa pyykkipäivä

Vieraskynä

Vaatteen peseminen kuormittaa sekä ympäristöä että yksilöä.

Familon untuvat

Kirsikka Simberg

Sain pari kuukautta sitten Familonilta lahjaksi untuvapeitot ja tyynyt ja olen pakahtunut onnesta nukkuessani niiden kanssa.

Pannukakut

Katri Mutikainen

Resepti mustikka-banaani-jugurttipannukakkuihin, jotka vievät ajatukset amerikkalaisten hömppäsarjojen aamiaispöytiin.

Kaikki mulle heti nyt -kulttuuria vastaan

Mia Frilander

Don't buy now, don't regret later.