Ihon­hoi­don uusin trendi: ok-iho

Upea iho on taas yksi osa-alue, jossa nainen voi epäonnistua.

Ihonhoito on kyllästyttänyt minua viime aikoina. En nyt puhu jokapäiväisestä kasvojen pesusta ja rasvaamisesta, vaan valloillaan olevasta ihonhoitotrendistä ja siitä, mitä sillä tavoitellaan. Täydellistä, virheetöntä, hehkuvaa naamaa.

Kauneusmaailmassa on viime vuosina puhuttu paljon enemmän ihonhoidosta kuin meikeistä. Tämä saattaa olla vastareaktio paksulle Kardashian-pakkelille. Meikki ei saisi näkyä ja life goals on niin hyvä iho, ettei meikkiä edes tarvitse.

Mutta minkälainen on tämä iho, joka ei tarvitse meikkiä? Sillä ei valitettavasti viitata tavallisen, välillä vähän väsyneen, naisen naamaan. Se on mainoskuvissa näkyvä yliluonnollisen hehkuva ja pinkeä iho. Tämä ärsyttää, sillä se, mitä ihonhoidolla nyt tavoittelemme, ei oikeastaan edes ole olemassa.

Emme ikinä saa sitä kiinni, ja siksi jatkamme sen tavoittelua sen sijaan, että tyytyisimme siihen, mitä meillä jo on.

Tai ainakin minä jatkan. Minulla on geenien ja ehkäpä minulle sopivan simppelin ihonhoitorutiinin ansiosta ihan kiva iho, mutta huomaan silti jatkuvasti etsiväni tuotteita ja ihmeellisiä raaka-aineita, jotka tekisivät siitä entistä upeamman. Etsin purkkia, jonka ansiosta heräisin aamulla ja näyttäisin samalta kuin ammattimeikkaajan meikkaama 18-vuotias supermalli. Tiedän, realistiset tavoitteet.

“Täydellisen” ihon metsästys ärsyttää myös sen takia, ettei se ole kaikille mahdollinen. Ihon kunto riippuu paljolti geeneistä ja elämäntavoista ja osalle ihmisistä se supermalli-iho ei ikinä tule tapahtumaan.

Monen elämään kuuluu myös valitettavasti lyhyitä yöunia, stressiä ja ei-niin-ravitsevaa-ruokaa. Ja ihania epäterveellisiä asioita, kuten herkkuja ja viiniä. Kaikki vaikuttavat ihoon.

Täydellisen ihon tavoittelijan pitäisi siis myös saada elämänsä täydelliseen balanssiin, ja sehän se vasta helposti käy. Not. Upeasta ihosta tulee taas yksi osa-alue, jossa nainen voi epäonnistua.

Tämän takia innostun itse juuri nyt enemmän meikeistä. Meikkaaminen tuntuu minusta ihonhoitoa demokraattisemmalta puuhalta. Kaikilla on mahdollisuus leikkiä taiteilijaa ja maalata/muokata naamansa miten haluavat.

Aistin myös, että vahvat meikit ovat palaamassa muotiin ryminällä: catwalkeilla on nähty paljon statement-luomiväriä (maalaa koko luomi yhdellä värillä, kuten pinkillä), tummaa huulipunaa ja värillistä ripsaria. Tämän meikkityylin tarkoitus ei ole tehdä kantajastaan perinteisesti kaunista – se tuntuu pikemminkin iloiselta keskisormen näytöltä vallitsevia kauneusihanteita vastaan. Meikkien Man Repeller -estetiikkaa!

Tätä kaikkea pohdittuani olen päättänyt, ettei täydellinen iho ole tavoittelemisen arvoinen. Minulle riittää ok-iho. Rasvaan ja hoidan jatkossakin ilolla ihoani, mutten vaadi kosmetiikalta mahdottomia. Ihonhoidosta tuli taas heti hauskempaa.

Kävin jonkin aikaa sitten Frantsilan uuden The Garden Trilogy -sarjan lanseerauksessa. Yritys suhtautuu kauneudenhoitoon ajankohtaisella kokonaisvaltaisella tavalla: uuteen sarjaan kuulu öljyseerumin lisäksi suun kautta nautittava yrttiuute, joka poistaa stressiä, ja parfyymiöljy, jossa on käytetty mieltä tasapainottavia eteerisiä öljyjä. Kauneus on myös hyvää oloa ja onnellisuutta, ja sitä ei saavuteta ainoastaan ulkokuorta huoltamalla. Pitää huoltaa myös mieltä. (Kiinnostuitko? Lue kattava raportti kolmikosta Katja Kokon blogista).

Merkin perustaja Virpi Raipala-Cormier esitteli meille öljyseerumia ja ilahduin kovasti hänen sanoistaan:

”Seerumi tekee sun ihosta loistavan. En tarkoita, että se olis supermallin iho, ei sellaiselta tarvitse näyttää. Mutta se antaa sulle tunteen, että sä loistat.”

Mikä raikas ajatus! Tuotteen ei tarvitse luvata sinulle täydellistä, tasaisen väristä ihoa ilman juonteita tai photoshop-effektiä. Lupaukseksi riittää, että tuote hoitaa ja kosteuttaa ihoa ja saa sinut tuntemaan itsesi kauniiksi. Back to basics, niin sanotusti.

Frantsilalla tiedetään, että hehkuva olemus kumpuaa korvien välistä. Mitä jos nyt vain päättäisit, että olet hehkuva ja kaunis juuri sellaisena kuin olen? Päättäisit, että juuri nyt on hyvä, eikä mitään tarvitse parannella? Ping! Sinulla on täydellinen iho.

More to read

Näitä pidän silmällä nyt

Kirsikka Simberg

Kauneimmat kodin esineet voi ostaa käytettyinä.

Atelier Laleh

Mia Frilander

Uusi lempimerkkini ja uusi tapa ostaa vaatteita.

Musla Acne t-paita

Univormussa

Kirsikka Simberg

Onkohan miehillä vaatekriisejä? Vaatekriisi on yliampuva termi, mutta ystäväpiirissäni tuttu kaikille.

Jooga opettaa elämästä

Mia Frilander

Kun vaihtaa itsekurin lempeyteen, asioita alkaa tapahtua.