
Japanilainen majatalo Yado Oikawa
Suomen Yasuragi sijaitsee Pukkilassa.
“Olen perjantaina menossa Suomen Yasuragiin”, kerroin ihmisille viime viikon alussa. Olimme työpaikkani Sugarin kanssa lähdössä hyvinvointipäivän viettoon Pukkilaan, japanilaiseen majatalo Yado Oikawaan. Majatalossa olisi myös hinoki-kylpyamme, joten tämän lähemmäs Yasuragi-kokemusta ei Suomessa pääsisi.
Jos Ruotsissa asiat tehdään vimpan päälle ja luksustaso on korkea, on Suomen meininki usein vähän kotikutoisempaa. Näin myös Yasurgain ja Yado Oikawan kohdalla. Yasuragi on kansainvälisiä palkintoja voittanut luksus-spa, Yado Oikawa mitä sympaattisin ja sydämellisin pikkuinen majatalo peltojen keskellä Pukkilassa. Asuin Japanissa matkustaessani monessa eri ryokanissa, eli perinteisissä japanilaisissa majataloissa, ja kodinomainen Yado Oikawa kyllä muistuttaa monia niistä enemmän kuin hulppea Yasuragi. Yado Oikawan kalusteet ja tilephöörit on tuotu Japanista ja meno on kovin autenttista.
Majatalon perusti Japanissa asunut Riitta Oikawa vuonna 1999. Hän halusi tuoda palan japanilaista kulttuuria Suomeen ja haaveena oli jossain vaiheessa jopa japanilaisen kylän perustaminen Pukkilaan. Olisipa tämä toteutunut! Mutta Yado Oikawakin riittää hyvin, niin ihana paikka se oli.











Yö Yado Oikawassa
Yado Oikawa sijaitsee vanhassa meijerirakennuksessa kauniilla paikalla Porvoonjoen rannalla. Talossa on tilaa yhdelle vieras-seurueelle, jonka käytössä koko majatalo vierailun ajan on.
Saavuimme Yado Oikawaan päivällä. Meidät toivotettiin tervetulleiksi okonomiyaki-munakkaalla sekä teellä tatami-huoneessa. Jokainen sai myös vierailun ajaksi oman yukata-aamutakin. Kaikille löytyi myös tohvelit, jotka oikeaoppisesti jätimme aina tatamille astuessamme maton reunalle. Vessasta löytyi myös vessatohvelit – ihana yksityiskohta, joka muistutti omasta Japanin-vierailustani.
Meistä huolehti paikan nykyinen omistaja – rouva Oikawa möi paikan hänelle pari vuotta sitten ja asuu itse nykyään miehensä kanssa taas Japanissa – joka esittelykierroksen jälkeen jätti meidät nauttimaan majatalon rauhasta.
Keittiöstä löytyi illallisen ainekset. Valmistimme sukiyaki-aterian pöydällä kaasuliekin yllä porisevassa kattilassa. Sukiyaki on kuin japanilainen fondue: kuumaan liemeen upotetaan lihaa, kalaa tai kasviksia tekeytymään, ja jokainen ruokailija onkii sieltä itselleen syötävää. Ruoka nautittiin riisin kanssa, joka odotteli iltaa valmiiksi riisinkeittimessä. Tehtävämme oli vain painaa nappia ja tunnin kuluttua sympaattinen riisinkeitin ilmoitti iloisella laululla olevansa valmis.
Ennen illallista kävimme vuorotellen kylvyssä Japanista tuodussa hinoki-ammeessa. Hinoki-puu, eli japaninsypressi, on kuuluisa upeasta tuoksustaan, josta uutetaan myös eteeristä öljyä. Ammeessa kylpiessä saattoi haistaa vienon hinoki-puun tuoksun.
Yado Oikawassa on keittiön lisäksi kaksi huonetta: oleskeluhuone ja makuuhuone. Makkariin oli tatamin päälle pedattu valmiiksi kaksi futonia, ja levitimme illalla itse olkkariin loput patjat ja täkit. Napakka tattariyyny pään alla takasi erittäin japanilaiset ja hyvät unet.










Kun heräsin, Porvoonjokea peitti ohut vaaleanharmaa jääkerros ja sumu. Ankean kauniilta näyttävä maisema sopi täydellisesti japanilaiseen aamuumme. Kävin Yasuragissakin marraskuussa, eikä vierailu olisi mielestäni ollut yhtä tunnelmallinen ilman harmaata sumusäätä.
Korjasimme patjamme olkkarista ja katoimme aamiaisen tatamin päälle. Saimme west-meets-east aamiaisen: kahvia, jugurttia, leipää ja marmeladia, mutta myös vihreää teetä, marinoitua munakoisoa ja japanilaista perunasalaattia.
Aamupalan jälkeen pakkasimme kamppeemme, ja suunnittelimme jo seuraavaa vierailuamme Yado Oikawan rauhaan. Ensi kerralla varaan ehkä myös kahden tunnin Ikebana-kurssin!
-
-
Mia Frilander
Niin totta – hyvin sanottu! Luin juuri yhtä suomalaista sisustuslehteä 60-luvulta, jossa fiilisteltiin japanilaista estetiikkaa ja perinteisten japanilaisten huoneiden askeettista sisustusta. Siinä myös pohdittiin, että se askeettisuus saa mielen rauhoittumaan, kun ei ole liikaa ärsykkeitä ympärillä & esineitä / kirjoja / nykyään läppäreitä yms. joihin voi tarttua ja joita voisi järjestellä 🙂
-
Mona
No aivan, tietysti, varsin loogista -clear the clutter and clear your mind. Siksi Konmarikin varmaan juuri sieltä on lähtöisin, tai siis varmasti juuri siksi onkin.
ja musta on tärkeä ymmärtää, ettei se tarkoita sitä, ettei tavaroita tai asioita voisi omistaa (itsekin myönnän olevani niin materialisti, ettei ikinä onnistuisi -enkä haluaisikaan), vaan pikemminkin juuri se, että käytetään ihan arjessakin niitä mumojen ”hienompia tavaroita”, niin ei tarvitseainakaan omistaa tuplasti enemmän. Tai jotain sellaista 😉 -
Mia Frilander
Samaa mieltä 🙂 t. tiedostava materialisti
-

More to read

Taideasiantuntija kertoo mitä huutokaupassa kannattaa huutaa
Kirsikka Simberg
Jos etsit ekologisia, persoonallisia ja kestäviä kodinesineitä, suuntaa katseesi Bukowskille.

Parhaat seurapelit
Enni Koistinen
Illanistujaisissa tai mökkireissulla hauskinta möllöttämisen lisäksi on pelata seurapelejä. Monissa parhaimmissa peleissä välineeksi ei tarvitse mitään paperinpaloja kummempaa.

Sienet ja marjat timjamilla
Kirsikka Simberg
Se oli tosiystävyyttä, kun ystäväni Jaakko löysi kaikki sienet, mutta antoi minun poimia ne ja kantaa niitä. What a friend. (Lopuksi se vielä putsasi ne ja teki niistä risottoa.)
Kuulostaa aivan täydelliseltä! Japanilaisuudessa, ainakin omasta mielestäni, parasta onkin juuri arjen kauneus. Tottakai sitä rakastaa myös kaikkea luksusta, suurta ja näyttävää, tietenkin=ihanaa kun maailmasta löytyy sitäkin kaikkea! Ja siltikin, kuinka upeaa kun se kauneus löytyy myös pienestä, arkisesta, sisäänpäinkääntyessäkin, marraskuussa, jokaisesta yksityiskohdasta. Ehkä japanilainen kauneuden, tai nautinnon, käsite pitääkin sisällään sen kaikkein vaikeimman, nimenomaan pysähtymisen taian -silloin se vasta aukeaa kokonaan… en tiedä, tykkään silti <3