Kaikki vaat­tei­den syyshuollosta

Vaatteidenhuollon asiantuntijan kanssa oluella.

Syksy tarkoittaa sitä, että Muslassa inspiroidutaan vaatteiden huollosta. Kun tarjoilla on yhtä sun toista harjaa ja vahaa, on tosin välillä vaikea tietää, mistä aloittaisi. Onneksi on Arkivé Atelier -huoltosaitti ja sieltä löytyvät selkeät ohjeet. Kirsikka tilasi juuri huoltokamaa kotiin ja minä kävin saitin ihanan perustajan Marian kanssa oluella. Maria on nimittäin paitsi vaatehuollon asiantuntija ja go to -henkilöni, kun kaipaan konsultaatiota huoltoasioissa, myös intohimoinen olutharrastaja.

Minä en ole, sillä en aikaisemmin pitänyt oluesta. Siksi en tiedä oluesta mitään, enkä enää muista, mitä join treffeillämme Töölön St.Urho’s Pubissa. Söimme kuitenkin puoliksi fish and chips -annoksen, joka oli erinomainen ja todella brittiläinen – maustelaatikosta löytyi myös malt vinegar -kastiketta.

Hei Maria! Kerroit mulle, että sulla on aina tiettyjä huoltotavaroita mukana laukussasi. Mitä ne ovat?

Näin villakangastakki- ja neulekauden alkaessa mukana kulkee pieni Kent CC2 -vaateharja.  Jos töiden jälkeen on tarkoitus suunnata suoraan jonnekkin, on kiva freesata vaatteita putsaamalla päivän aikana kertynyt pöly ja irtolika. Tarraharjoille ei ole tarvetta, kun on old school vaateharja! Harja on vähän kovempi kuin Kent CP6 Cashmere Care -harja, joten harjaa neuleita kevyellä kädellä.

Simpukkarasiassa mukana kulkee sappisaippuapala, sillä onnistun melkein aina läikyttämään päälleni jotain syödessäni tai juodessani. Langalla ja neulalla voi pelastaa tippuvat napit tai repsottavat hameen liepeet – omista tai ystävien vaatteista.

Kentin vaateharja pääsi kuvaan fish and chips -annoksen kanssa.

Nyt ollaan keskellä syksyä – mitkä huoltoon liittyvät toimenpiteet ovat ajankohtaisia?

Nyt on aika kausihuoltaa ja pakata kesävaatteet. Tähän kannattaa panostaa, sillä ennen säilytystä huolletut vaatteet tuntuvat kuin uusilta, kun ne keväällä ottaa käyttöön!

Jos olet keväällä huoltanut talvivaatteesi, kuten villakangasvaatteet, paksummat villaneuleet ja talvikengät, on syksyyn valmistautuminen helppoa – huolletut vaatteet vain ulos kaapeista tuulettumaan ja kenkiin kerros suojaavaa ainetta.

PUHDISTA, HOIDA JA SUOJAA SYYSKENGÄT JA LAUKUT
Jos kausihuolto jäi keväällä, on tärkeintä hoitaa ja suojata nahkajalkineet ja -asusteet ennen lumen tuloa. Korostan sanaa hoitaa ennen suojausta, sillä pelkän suojesuihkeen suihkiminen kuivattaa nahkaa.

Likaiset nahkajalkineet ja asusteet tulisi aina puhdistaa ennen hoitoaineen ja suojan levitystä. Esimerkiksi Saphir Cleaner Shampoo on tosi moni käyttöinen aine pintanahan puhdistukseen. Aine soveltuu niin kengille kuin asusteillekin. Mokka- ja nupukkinahoille soveltuu Saphir Omni Nettoyant, jonka käytöstä teimme juuri ohjeen!

Pintanahkaisiin kenkiin suosittelen seuraavaa kolmea tuotetta:

1.Hoitava Saphir Renovator

2. Väriä uudistava ja suojaa tukeva Saphir Cream Polish

3. Päälle suojaava ja kiillottava Saphir Wax Polish -vaha

Laukuille sopii Saphir Leather Lotion, joka sekä hoitaa että suojaa.

Mokkajalkineisiin- sekä asusteisiin alle Saphir Renovator Spray ja päälle Saphir Super Invulner -suojasuihke.

Tarkemmat ohjeet aineiden käytöstä löydät klikkaamalla linkkejä. (Aikamoinen kavalkaadi aineita, mutta eihän hiuksiakaan pestä samalla aineella kuin kasvoja!)

VILLAKANGASTAKKIEN HUOLTO
Villakangasvaatteiden kohdalla kausihuolto tarkoittaa nyppyjen poistoa ja läpiharjausta, jotta kangas puhdistuu ja pinta tasoittuu. Harjaa kahteen suuntaan: ensin materiaalin vastaiseen suuntaan (yleensä alhaalta ylös) ja tämän jälkeen materiaalin myöntäisesti. Tämä siksi, että lika irtoaisi tehokkaasti materiaalin molemmilta puolilta. Tarkemmat ohjeet erilaisten villakangastyyppien hoitoon löytyy täältä.

NEULEIDEN HUOLTO
Villaneulosvaatteille pesu tai tuuletus, nyppyjenpoisto ja kevyt tasoittava harjaus. Myös erilaisten villaneulosten hoitoon löytyy ohjeet saitilta.

Sappisaippua, neula ja lanka kulkevat mukana Proloquesta ostetussa simpukassa.

Ajattelin pian pitää vaatteidenhuoltosession kotona – mitä olutta suosittelet nautittavaksi huoltamisen lomassa?

Tällä hetkellä ehdoton suosikki on Saimaan Brewers Organic Yövesi. Se on juuri sopivan tumma ja täyteläinen tähän vuodenaikaan, mutta silti raikas. Tykkään savuisista ja nokisista mauista ja tässä on hiven kumpaakin.

Tätä olen juonut ihan yksinään, sillä maku on aika voimakas, mutta huoltosnäckseihini kuuluvat yleensä kuivatut taatelit ja viikunat. Jos suolaista tekee mieli, niin paahdetut ja suolatut mantelit ovat helppoa popsittavaa. Oluista kestosuosikkeja ovat myös Auran perus lager tai Kukko Pils – ja pint kokoisena! Hah, haluaisin, että kaikki oluet myytäis pint (0,568cl) -kokoisena, sillä se on just täydellinen koko, jos haluaa juoda vaan yhden.

Yövesi, ihana nimi! Entä missä käyt mieluiten olueella Helsingissä? 

Tämän hetken suosikki on kotini lähellä sijaitseva St. Urho’s, sillä siellä on yleensä sopivan rauhallista tehdä myös töitä. Kaisaniemen Oluthuone Kaisla on tosi hyvä ja Kalaravintoloissa viihdyn myös. Pidän sellaisesta autenttisesta pubimiljööstä ja siitä, että asiakaskunta on sopiva sekoitus nuoria ja vanhoja.

More to read

Kuulosteluharjoituksia

Kirsikka Simberg

Suunnittelin pitkään muuttuvani naiseksi, joka rakastaa lenkkeilyä ja urheilee, vaikkei jaksaisi.

Uhka vai mahdollisuus: sadan euron hiusdonitsi

Kirsikka Simberg

Kolme tapaa hankkia hiusdonitsi.

Kirja, jonka ansiosta lopetin kehoni vihaamisen

Mia Frilander

Minulla ja urheilulla on monimutkainen suhde ja tämä juttu kertoo siitä.

Q&A: Valokuvaaja Eeva Rinne

Kirsikka Simberg

Eeva Rinne kuvaa Lontoossa muotia ja kauneutta ja sanoo, että valokuvaus on välineurheilua.