Musla Mia Frilander Laila Pullisen ateljee

Laila Pulli­sen ateljeessa

Nissbacka on Vantaan helmi.

Jos etsit ihanaa ja inspiroivaa retkikohdetta Helsingin seudulta, on Laila Pullisen ateljee sinua varten. Pullisen talvi- ja kesäateljeet sekä veistospuisto sijaitsevat Vantaalla, Nissbackan kartanon mailla.

Villiinnyin paikasta täysin ja olen nyt suuri Pullinen-fani. Kahdesta syystä: Ensinnäkin Pullisen teokset ovat upean näyttäviä ja rohkeita mutta samalla elegantteja. Hän yhdistelee kiiltävää pronssia ja rosoista graniittia tai marmoria, eli kaikkia lempimateriaalejani (haluaisin marmorinveistämiskurssille!).

Pullinen teki paljon suuria, ja aika mahtipontisia teoksia, joista tunnetuin on Helsinki-Vantaan lentokentällä sijaitseva Aurinko tunturissa -reliefi (1967). Allaolevassa kuvassa Pullinen työstää sitä. Unelma-asunnossani olisi juuri tuollainen boss lady megateos, joka peittäisi koko seinän. Istuisin lepakkotuolissa sen alla ja joisin viskiä. Tukkani olisi iso ja ylläni olisi dekadentti kaftaani.

 

Musla Mia Frilander Laila Pullisen ateljee Aurinko tunturissa -teos on Pullisen kuuluisimpia ja se oli esillä Montréalin maailmannäyttelyssä vuonna 1967.
Musla Mia Frilander Laila Pullisen ateljee Kesäateljee ja räjäytystaidetta.

Toiseksi Pullinen oli todella cool. Veistostaide – ja eteenkin suurten veistosten tekeminen – on perinteisesti ollut miesten alaa. Pullinen uhmasi tätä maskuliinista ilmapiiriä tekemällä naisena 60-luvulla jättikokoista veistostaidetta ja muokaten pronssia räjäyttämällä ja ampumalla. “Väkivaltaiset” tekniikat olivat kunnianosoitus feministiselle taiteilijalle Niki de Saint Phallelle, joka niin ikään ammuskeli taidetta 60-luvulla.

Pullisen kesäateljeessa oli kehystettynä eräs Guerilla Girls -taideryhmän ironinen teos, joka kommentoi 80-luvun taidemaailman tasa-arvon puutetta. Naistaiteilijana olemisen etuja olivat muun muassa: “Tieto siitä, että ura voi lähteä nousuun, kun on täyttänyt 80”, “Pääsee mukaan taidehistorian uusittuihin versioihin” ja ”Ei joudu kärsimään neron leimasta”.

Pullinen pystyi varmasti samaistumaan näihin. Ei arvatenkaan ollut helppoa olla naistaiteilija miesvaltaisessa taideskenessä 60- ja 70-luvuilla – eikä varmaan myöhemminkään.

Haluan tietää enemmän Pullisesta ja hänen ajatuksistaan taiteesta ja tasa-arvosta! Olen varma, että hänellä oli paljon sanottavaa. Valitettavasti Pullinen kuoli vuonna 2015, joten toivon, että joku tajusi haastatella häntä aiheesta. Ja jos joku julkaisisi uuden kirjan Pullisesta, ostaisin sen heti.

Musla Mia Frilander Laila Pullisen ateljee Naistaiteilijana olemisen edut. Lol!
Musla Mia Frilander Laila Pullisen ateljee
Suosittelen kaikille pikaista kesäretkeä Nissbackaan, sillä ateljee on auki vain kesäisin, elokuun loppuun asti keskiviikkoisin 12-18 ja sunnuntaisin 12-16. Sunnuntaisin pääsee myös opastetulle kierrokselle kello 14. Teillä on siis kolme päivää aikaa nauttia tästä Vantaan helmestä! 

More to read

Aineettomat joululahjat

Enni Koistinen

Joululahjojen miettiminen on hyvä aloittaa ajoissa, jotta välttyy ahdistavalta viime hetken lahjapaniikilta.

Musla Marimekko mekko kesä 16

Kesä 16 Marimekko

Kirsikka Simberg

Marimekon uudet kuosit.

Musla California Los Angeles

Calicali

Kirsikka Simberg

Terveisiä Losista!

Musla museossa!

Mia Frilander

Puhumme aikaa kestävästä sisustamisesta ja piirrämme Svenskt Tenn-henkisiä hedelmäasetelmia, jollaisia myös Josef Frank fiilistelisi. Tervetuloa mukaan!