Maryam Nassir Zadeh & Martiniano

Sarjassa asioita, jotka saavat sydämeni lyömään nopeammin: kohta sukat saa heivata talviunille ja lempikenkämerkkini saapuivat Suomeen!

Kyllä! Maryam Nassir Zadehin ja Martinianon kenkiä saa nyt Galleri Esplanadin Minimal Nordic, eli MI.NO -liikkeestä ja verkkokaupasta. Ihana putiikki uudisti juuri ilmeensä, remppasi liiketilan (superlahjakas Joanna Laajisto vastasi tästä) ja otti valikoimaansa useita uusia merkkejä. Kahden edellämainitun lisäksi MI.NO myy nykyään myös Robert Clergerien, Del Rion ja Pedro Garcian kenkiä.

Uudistuksen kunniaksi lainasin MI.NO:n valikoimasta kaksi lempparikenkääni Martinianolta ja Maryam Nassir Zadehilta ja kerron nyt, miksi juuri nämä merkit ovat niin lähellä sydäntäni.

MARTINIANO

Argentiinalaisen Martiniano-merkin kengät valmistetaan käsin Buenos Airesissa paikallisten käsityöläisten toimesta.

Merkin perustaja Martiniano Lopez Crozet opiskeli nuorena taidetta Kaliforniassa ja teki 16 vuotta töitä performanssitaiteilijana – hän oli Los Super Elegantes -nimisen duon toinen osapuoli – ennen kuin hän vaihtoi alaa. Martiniano palasi kotimaahansa ja opiskeli kenkäsuunnittelijaksi buenosairesilaisten käsityöläisten oppipoikana.

Kuvassa näkyvä Glove-malli on yksi Martinianon ensimmäisistä kengistä. Toinen on tämä Leone Boot -malli. Martiniano oli inspiroitunut keskiajan jalkinemuodista, jolloin käytettiin jalkoja nuolevia, sukkamaisia kenkiä. Myös 1600- ja 1700-luvuilla Euroopan hoveissa suositut ballerinamaiset kengät toimivat inspiraationa. 

Enpä olisi uskonut innostuvani keskiaikatyylistä, mutta niin siinä kävi. Etenkin Glove-kengät ovat mielestäni aivan ihastuttavat. Hankin itse kuvan puuterinvärisen version, mutta tossuja myydään MI.NO:ssa myös mustana. Nämä kengät ovat mukavimmat, jotka olen ikinä omistanut. Nahka on ohuen ohutta ja varpaiden muoto näkyy ihanasti – vähän kuin kulkisi sukkasillaan!

MARYAM NASSIR ZADEH

Iranissa syntynyt ja Kaliforniassa varttunut Maryam Nassir Zadeh on stailisti, vaatesuunnitteilja ja New Yorkissa sijaitsevan putiikin omistaja. Lisäksi hän on tyylimuusani (ja tukkamuusani, mutta sen voisin kyllä unohtaa heti – katsokaa nyt tätä tuheaa harjaa!) sekä elämäni johtotähti. Salainen unelmani, joka tämän jälkeen ei enää ole kovin salainen, on nimittäin oma vaatekauppa ja ehkä joku pienimuotoinen oma merkki. Kaupassa myytäisiin erikoisia pikkumerkkejä ja matkustaisin joka vuosi ympäri maailmaa haalimaan kauppaani tavaraa. Ah! Dream life! (Pliis, älkää kertoko minulle vielä tässä vaiheessa, kuinka vaikeaa yrittäjän elämä on.)

Haluaisin siis ihan samanlaisen elämän kuin Maryamilla, ja jos minulta kysytään niin kaikki, mihin muusani Maryam koskee, muuttuu kullaksi. Tämän ylistyksen jälkeen ei liene yllätys, että olen hulluna hänen kenkiinsä.

Maryam aloitti kenkien valmistamisen vuonna 2012 ja nykyään hänellä on myös oma vaatemallisto. Kengistä Roberta-ballerinat ja kuvassa näkyvät Sophie-sandaalit ovat ajattomia, elegantteja ja käytännöllisiä klassikoita (joita eri vaateketjut ovat viime vuoden aikana kopioinneet innokkaasti).

Käytännöllisyys on asia, jota arvostan molemmissa merkeissä ja MI.NO:n koko valikoimassa. Suurin osa kengistä on matalia tai niissä on maltillinen korko, jossa jaksaa kävellä koko päivän ja tanssia koko yön. Nämä kengät tekevät juhlasta hauskemman ja arjesta vähän kauniimman.

Toinen asia, jota arvostan, on se, että merkkien mallistot pysyvät melko samanlaisina vuodesta toiseen. Tietyt mallit ovat aina saatavilla ja uusia tulee maltillisesti. Näitäkin kenkiä on myyty vuosikausia ja niistä on muodostunut klassikoita. Se, että koko valikoima pistetään uusiksi joka sesonki, on vanhanaikaista ajattelua – hitaus ja pysyvyys on modernia.

Tervetuloa Suomeen Maryam Nassir Zadeh ja Martiniano. Teitä on kaivattu!

More to read

Vastuulliset lastenvaatemerkit

Kirsikka Simberg

Lastenvaatemerkit, joiden valikoimasta tekee mieli tilata aikuisten versio myös itselle. (Osasta onneksi voi!)

Suunnittelijatapaaminen: Heikki Orvola

Kirsikka Simberg

Tapasin suunnittelija Professori Heikki Orvolan, joka kutsuu kirjontatöitään pöytälaatikko runoudeksi. (Ihana ajatus!)

Kirpputoreja ja alpakoita, eli retki Hämeenlinnaan

Vieraskynä

Elämyksellinen viikonloppumatka löytyy vain lyhyen junamatkan päästä.

Paremmat kotityöt

Kirsikka Simberg

Kolme marttavinkkiä kodinhoitohommiin.