Mian kosme­tiik­ka­kaa­pil­la

Erään kolmekymppisen naisen ihonhoitorutiini.

Tein äskettäin Muslan Insta-stooreihin pienen jutun kesällä käyttämistäni kauneustuotteista. Tuleeko tämä blogiin, kyselivät jotkut ja lupasin, että juu. Ihan näin laajaa artikkelia aiheesta kukaan ei pyytänyt, mutta tässä se on kuitenkin: syväsukellus ihonhoitorutiiniini juuri nyt. Into the Glossin Top shelf -jutuista inspiroituneena vastasin omiin kauneuskysymyksiini ja tässä tulos.

Kauneushistoriani, eli miksi kuuntelisit neuvojani? 
Ala-asteella meikkasin innokkaasti kavereitani, joten kosmetiikka on kai aina kiinnostanut minua. Mallivuosina tutkin tarkkaan, mitä tuotteita meikkaajat käyttivät ja kyselin heiltä suosituksia. Silloin olin tosin 18-20-vuotias, jolla oli geneettisesti tosi hyvä iho, joten naamani olisi varmaan voinut pestä mäntysuovalla ja olisin silti näyttänyt hyvältä. Kauneusjournalismissa minua ärsyttääkin eniten artikkelit, joissa kysytään parikymppisiltä malleilta tuotesuosituksia. Ei se kiinnosta! Minua kiinnostaa etenkin, mitä upeaihoiset 40+ naiset käyttävät ja tekevät! 

Paras kauneuskouluni oli vajaa parivuotinen pesti Trendin kauneustoimittajana. Se oli ihanaa! Testasin kaikkea maan ja taivaan välillä (myös hoitoja, kuten kukkaterapia-kasvohoitoa, mikroneulausta ja kasvojen akupunktiota, ah!) ja haastattelin ihmisiä heidän kauneusrutiineistaan. Opin todella paljon, ehkä vähän liikaakin, enkä enää ikinä lähde ulos ilman aurinkosuojaa. 

Olen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa lukioajoista lähtien ja toimin nykyään pr-toimisto Sugarin kauneusbrändien pr-managerina. Testailen siis tällä hetkellä työkseni luonnonkosmetiikkabrändiemme purnukoita ja kylppäristäni löytyykin lähinnä vain natu-kosmetiikkaa. Suosin luonnonkosmetiikkaa siksi, että monet lk-brändit (luonnonkosmetiikalle täytyy keksiä joku lyhenne!) pyrkivät valmistamaan tuotteensa mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti, ja tätä haluan tukea. Ja tietty siksi, että olen todennut luonnonkosmetiikan tosi toimivaksi! 

Ihoni
Minulla on pintakuiva ja ohut iho, joka on aika helppo, mutta saan aina ennen kuukautisia näppyjä leuan alueelle. Tässä esitelty rutiini on toiminut minulla jo pari vuotta, jotkut tuotteet vain välillä vaihtuvat, sillä olen aina pitänyt uusien tuotteiden testaamisesta. Olen todella tyytyväinen tähän rutiiniin, eikä ihoni ole mielestäni näyttänyt yhtä hehkuvalta sitten about 23 vuoden iän. Jos joku ei ole huomannut, en siis enää ole parikymppinen malli – täytän pian 31-vuotta. Vinkkejäni kannattaa siis oikeasti kuunnella. 

(Ehkä? Päättäkää itse.)

RUTIINI STEP BY STEP

Syväkosteutus pitää ihon kimmoisana
En pese kasvojani aamuisin, suihkuttelen niille vain ruusuvettä ja pyyhin ne musliiniliinalla. Sitten imeytän kasvoille 3-5 kerrosta Whamisa Deep Rich Toneria.

C-vitamiini ja antioksidantit hidastavat ihon vanhenemista
Tämän jälkeen käytän etenkin kesällä aamuisin jotain antioksidanttipitoista seerumia, joka neutralisoi auringon ihoa rappeuttavia haittavaikutuksia. Medik8 C-Tetra + Intense -C-vitamiiniseerumi on mahtava tuote (yksi harvoista ei luonnonkosmetiikka oleva ihonhoitotuote, jota käytän). Se sisältää rakastamaani C-vitamiinia, joka kirkastaa ihoa ja tasoittaa juonteita. Se sisältää myös antioksidanttipitoista E-vitamiinia. Osa C-vitamiinituotteista ovat iholleni vähän turhan rajuja, mutta tämä toimii. Rakastan myös Frantsilan The Garden Trilogy Anti-Pollution -öljyseerumia, joka on oikea antioksidanttipommi. Antioksidantit siis neutralisoivat vapaita radikaaleja, jotka nopeuttavat ihon vanhenemista. Vapaita radikaaleja muodostavat mm. ilmansaasteet, UV-säteet ja stressi.

Talvisin, kun aurinko ei paista, saatan käyttää aamulla jotain kosteuttavaa ja rauhoittavaa seerumia, kuten Absolutionin Le Sérum Anti Soif -seerumia

Spray-pullossa on ruusuvettä. Sain sen ihanalta harkkariltamme Kajsalta. Siinä on maagisia voimia, se on New Yorkista ja kuulemma it-tuote NY:n joogapiireissä.

Tippa hehkua kasvoöljyllä 
Seerumin jälkeen voitelen ihoni tipalla ravitsevaa kasvoöljyä. Koran, eli huippumalli Miranda Kerrin merkin, Noni Glow -öljyseerumi on mahtava tuote, joka ei jätä ihoa rasvaisen näköiseksi.

Vielä yksi kerros kosteutta
Ihonhoitorutiinissani seerumit tekevät sen kovan työn ja päivävoiteelta kaipaan vain rauhoittavaa ja kosteuttavaa vaikutusta. Pidän esimerkiksi Frantsilan Midsummer Rose Ravitseva Kasvovoiteesta ja Dr.Hauschkan Kevyestä Ruusuvoiteesta. (Pidän ruususta – se on kuulemma joku merkki siitä, että on aikuinen nainen.) Uusi suosikkini on S5 Skincare -sarjan Serenity Cream, joka onnistuu rauhoittamaan ihoni hämmästyttävän hyvin, vaikka se olisi vähän äkäinen esim. huonosti nukutun yön jälkeen.

Aurinkosuoja 4-ever
Käytän aurinkosuojaa kasvoilla melkein vuoden ympäri, sillä aurinko vanhentaa tutkitusti ihoa. Tämän lisäksi puhutaan nyt siitä, että elektroniikkalaitteiden sininen valo toimisi auringonvalon tavoin ihoa vanhentaen. Siitä ei kai vielä ole kummoista näyttöä, blokkaako aurinkosuoja sinisen valon, mutta better safe than sorry. Käytän aina luonnonkosmetiikan aurinkosuojia, koska ne ovat turvallisia luonnolle.

Kesäsuosikkini on Algamaris Sävyttävää kasvovoidetta SPF 50. Se antaa iholle kevyen sävyn, eikä jätä kasvoja valkoisiksi. Se korvaa meikkivoiteen ja päivävoiteen (jos käyttää seerumia ja kasvoöljyä siis).

Welcome to my bathroom!
Suosikkiseerumit ja -öljyt rivissä.

Puts, puts 
Öljypuhdistus on muuttanut ihoni kuntoa dramaattisesti. En enää edes muista, miltä kuiva ja kiristävä iho tuntuu, sillä kun putsaus ei enää kuivata ihoani, ei se juurikaan valita kuivuudesta. Juuri nyt käytän BYBIn Swipe Clean -puhdistusöljyä. Hieron öljyä kuiville kasvoille parin minuutin ajan (luin jostain, että ihonhoitoguru Tata Harper tekee näin ja olin heti että I’ll have what shes having!) ja huuhtelen sitten vedellä. Pyyhin vielä lopuksi kasvot Weledan Refining Toner -kasvovedellä terästetyllä musliiniliinalla, jotta jälki olisi varmasti puhdasta. Välillä käytän myös konjak-sientä, etenkin silloin, jos minulla on naamassa näppyjä. 

Tämän jälkeen imeytän ihooni taas Whamisaa. Pari kertaa viikossa  käytän Atopikin Itseruskettavaa kasvovettä, koska en yleensä ota aurinkoa kasvoille, mutta tykkään silti pienestä rusketuksesta. 

Tehoseerumit
Iltaisin käytän ihon sävyä tasoittavia seerumeita, kuten Tata Harperin Resurfacing -seerumia. Se sisältää AHA-, BHA-happoja ja antioksidantteja, eli kaikkea, mikä kosteuttaa, häivyttää pikku juonteita ja saa ihon hehkumaan. Mmmmh. Tatan seerumit ovat heikkouteni. Sain niitä kauneustoimittaja-aikoinani ja nyt olen koukussa ja joudun ostamaan niitä, kun varastoni loppuu. 

Onneksi rakastan myös edullisia juttuja! Tämän vuoden paras löytö -titteli menee BYBin Bakuchiol-boosterille (alle 20 euroa). Bakuchiol on kasvista saatava luonnon vastine retinolille, ja sen on tutkimuksissa osoitettu nuorentavan ihoa samalla tavalla kuin A-vitamiinijohdannaiset (esim. retinolipalmitaatti ja retinoli ). Ja retinoli & kump. ovat kauneusmaailmassa ainoat ainekset, joiden on oikeasti todistettu nuorentavan ihoa! Bakuciol tekee sen, minkä retinoli, mutta ei herkistä ihoa. BYBIn boosterissa on bakuchiolin lisäksi skvalaania, joka on todella kosteuttava ainesosa. 

Kasvohieronta
Seerumin jälkeen levitän kasvoille jonkun ihanan kasvoöljyn, mieluiten sellaisen, jossa on ruusunmarjaöljyä (sekin on todella A-vitamiinirikasta, eli ihoa uudistava. Yes please!). Pain ruusunmarjaöljy on suosikkini, mutta juuri nyt käytössä on edullisen Balm Balm -merkin Rosehip serum. 

Sitten seuraa uusin hurahdukseni, gua sha -rutiini. Kiitos Katja Kokon olen vakuuttunut gua shan ihoa napakoittavista ja heleyttävistä vaikutuksista (katsokaa nyt Katjan kasvoja!) ja hieron nykyään öljyistä naamaani gua sha -lastalla pari minuuttia joka ilta. En tiedä, teenkö oikein, mutta näytän mielestäni käsittelyn jälkeen fressimmältä. Tähän pitää kyllä perehtyä jossain vaiheessa paremmin.

Viimeistelen rutiinini yövoiteella (S5 Skincare Serenity Cream tai Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beuty Balm ) ja silmänympärysvoiteella (Globe Hope Cosmetics Valo).

"Voidaanko ottaa musta sellainen kuva, jossa näytän sellaiselta kalifornialaisen luksusihonhoitobrändin perustaneelta naiselta?"
En yleensä säilytä sheet maskeja jääkaapissa, mutta välillä muistan viilentää ne ennen käyttöä. Taivaallista.

Viikottaiset rutiinit
Kuorin ihoni kerran viikossa, enemmästä se saa slaagin. Uskon myös vahvasti siihen, että liika kuoriminen vahingoittaa ihon suojakerrosta, mikä tekee ihosta herkän ja ärtyneen. Kesäisin, kun oleskelen auringossa, käytän mietoja kuorintoja, kuten Evolven Radiant Glow Mask -kuorintanaamiota. Whamisan Organic Flowers Peeling Finger Mitt -kuorivia lappuja saatan käyttää pari kertaa viikossa, sillä ne ovat erittäin hellävaraisia ja kosteuttavia. 

Syksyllä otan järeämmät keinot käyttöön ja shokeeraan kerran kuussa naamani Peter Thomas Rothin Pumpkin Enzyme Mask -kuorivalla naamiolla. Se kuorii ihoa entsyymien, AHA-happojen ja rakeiden avulla – boom.

Kun kaipaan glowta, on luottonaamioni Tata Harperin Resurfacing Mask. Se on vain niin hyvä (kiitos ihoa kirkastavien BHA-happojen). Ja valitettavasti myös melko kallis. Evolven Miracle Mask -naamio on hyvä budjettiversio. Jos ihoni kaipaa akuuttia tehokosteutusta, turvaudun japanilaiseen SK-II Facial Treatment harsonaamioon. Nekin ovat kalliita (hitto), joten käytän niitä vain hädässä, kuten bileiden jälkeen. Jätän naamion kasvoille 30 minuutiksi, katson jakson jotain sarjaa, ja sen jälkeen ihoni näyttää taas mehukkaalta. Budjettikosteuttajani on Weledan Almond Soothing Facial Cream -kasvovoide, jota käytän talvella yönaamion tavoin pari kertaa viikossa.

Huh, onneksi olkoon, jos luit tänne asti. Tiedät nyt kaiken ihonhoitorituaaleistani. Toivottavasti sait jotain hyviä niksejä omaan rutiiniisi. 

Stressinhallinta kuuluu myös ihonhoitooni. Kylpy tai jalkakylpy on loistava tapa rentoutua! Jalkakylpyjen hyödyistä pitäisi puhua enemmän, otan asiakseni.

More to read

Unfasten Yourself -juttutuokio: Mia

Kirsikka Simberg

Mia paljastaa parhaat ominaisuutensa ja riskin joka kannatti.

Terkut Japanista

Mia Frilander

Havaintoja Japanista ensikertalaisen silmin.

Testissä: Esse anti-age-ihonhoitokuuri

Mia Frilander

Ajatuksia kalliista anti-age-seerumeista, sekä omasta ja ihon kuolevaisuudesta.

Mitä opin kukkameditaatiossa?

Mia Frilander

Mummot + puutarhat = parempi elämä.