Mitä opin zero waste -kuukau­den aikana?

Zero waste on elämäntapa, johon liittyy myös minimalismi ja sen ajatuksen sisäistäminen, että sinulla on jo kaikki, mitä tarvitset.

Zero waste kuukauteni meni ihan hemmetin huonosti tai aika hyvin – riippuu siitä, miten asiaa katsoo. Epäonnistuin, koska ostin kuukauden aikana monta kertaa asioita, jotka oli pakattu muoviin. Vessapaperia, mustapippuria, tuikkuja. Sellaisia perusasioita, joita ilman minä en ainakaan voi elää ja joita en löytänyt mistään näppärästi muovittomina. Ostin myös juustoa, koska rakastan fetasalaattia, enkä kiireiltäni ikinä ehtinyt halliin ostamaan juustoja omiin pakkauksiini – I failed.

Toisaalta en ole ikinä uskonut siihen, että asioissa pitää olla ehdoton. Siksi minua ei haittaa, että zero waste -kuukauteni ei mennyt ihan nappiin. Opin nimittäin hurjasti uusia asioita ja zero waste -ajattelu on tullut elämääni jäädäkseen.

Tavoitteenani on jatkuvasti vähentää syntyvän roskan määrää, oppia tekemään fiksumpia valintoja ja ehkä joskus olla se tyyppi, jonka vuoden roskat mahtuvat litran lasipurkkiin.

Zero waste -ajatteluun liittyy ihana ja inspiroiva maailma – hurjasti mahtavia tyyppejä, jotka jakavat kokemuksiaan blogiessa ja muualla. Näiden tyyppien seuraaminen antaa niin paljon energiaa! Itse olen nyt lukenut eniten Lauren Singerin Trash is for tossers -blogia, Bea Johnsonin Zero Waste Home -blogia ja suomalaista Trashless-blogia. Vinkatkaa mielellään muista!

Eli matka kohti roskattomampaa elämäntyyliä jatkuu. Tässä ajatuksia tältä kuukaudelta:

Bee’s Wrap

Rakastan näitä mehiläisvahalla kyllästettyjä kangasliinoja. Sitten kun saan itseni kauppahalliin ostamaan niitä juustoja, tulevat nämä liinat ehdottomasti mukaan: toisin kuin muovipurkit ne eivät vie tilaa ostoskassissa. Näitä on erikokoisia (minulla on tämä setti) ja yhtä pikkuliinaa voisi itse asiassa aina pitää mukanaan, jos sattuisi haluamaan ostaa vaikka eväsleivän mukaan jostain kahvilasta.

Tämä on mielestäni myös kiva joululahja ekologisemmasta elämäntyylistä kiinnostuneelle henkilölle. Liinat tuoksuvat tosi hyvälle ja design on mielestäni symppis. Omani sain Nudge-kaupasta, jossa innostuttiin Zero waste -haasteestani, kiitos ihanat nudgelaiset! Kannattaa muutenkin tsekata Nudgen valikoima, sieltä löytyy ihania eettisiä ja ekologisia tavaroita.

Suunniteltu ruoka = helpompi arki

Yritin tässä kuussa aina sunnuntaisin suunnitella ensi viikon ruokia ja valmistaa esimerkiksi suuren satsin marinoituja linssejä, joita käytin salaatteihin pitkin viikkoa. Tämä säästi aikaa ja rahaa. Pitäisi vain löytää vähän lisää luottoreseptejä, joihin ei tarvitse muoviin pakattuja aineksia. Linssit ja uunijuurekset alkoivat jossain vaiheessa tulla korvista ulos. Luulen, että zero waste life on erityisen haastavaa Suomessa talvella ja odotan innolla kesää, kun torilta saa tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Tyhmä asia

Menin innoissani Ruohonjuureen lasipullo kourassa, johon ajattelin ostaa astianpesuainetta. Mitä näenkään? Irtona saa nykyään ostaa vain hygieniatuotteita, kuten sampoota ja suihkusaippuaa, muttei pesuaineita. Tämä johtuu typerästä EU-lainsäädännöstä, jonka takia pesuaineita ei saa myydä ilman etikettejä. Höh.

Tarvitsenko tätä todella?

Helpoin tapa vähentää roskaa on olla ostamatta mitään turhaa. Kun kyseenalaistaa ostohimojaan säästää myös rahaa, ja kun ei kiertele kauppoja säästää aikaa. Kun ei osta kauheasti pakkauksiin pakattuja tavaroita, ei myöskään joudu kierrättämään niitä ja jatkuvasti raahaamaan roskapusseja ulos asunnostaan.

Zero waste on elämäntapa, johon liittyy myös minimalismi ja sen ajatuksen sisäistäminen, että sinulla on jo kaikki, mitä tarvitset. Meihin on iskostettu ajatus, että tarvitsemme jatkuvasti jotain uutta, jotta tulisimme paremmiksi versioiksi itsestämme. Elämä on täydellistä sitten, kun omistan nuo kengät, asuntoni näyttää sisustuslehden kämpältä, ostan tuon voiteen, olen laihempi…

Kun tämän ajattelutavan kyseenalaistaa, saattaa yhtäkkiä huomata olevansa aika tyytyväinen elämäänsä juuri sellaisena kuin se on nyt.

More to read

Musla ratkaisu vaatekriiseihin

Ratkaisu vaatekriiseihin

Kirsikka Simberg

Vaatekriisit. Tämä laajalti vaiettu vitsaus saattaa saada kärsijänsä vaikuttamaan pinnalliselta ja pikkumaiselta, sillä eikö elämässä muka ole tärkeämpää tekemistä, kun vaatteiden miettiminen?

Jättivaatteissa ja miesten osastolla

Katri Mutikainen

Luulin, että vain pienikokoiset voivat pukeutua väljiin isokokoisiin vaatteisiin. Olin väärässä.

Parasta nyt

Kirsikka Simberg

...on ainakin uudet korvikset, eräs welshiläinen laulusolisti, HBO ja syksyn vikat puutarhahommat.

Avokadojuoma ja ultimaattinen blenderikokeilu

Enni Koistinen

Kuohkea ja freesi avokadojuoma ja raa'at porkkanat tehosekoittimessa.