Musla loves: Bukows­kis Modern Masters

Yhteistyössä: Bukowskis

Suosikkimme syksyn kiinnostavimmasta taide ja design-huutokaupasta.

Bukowskis Modern Masters -huutokauppa järjestetään Helsingissä 14.11 ja sain kunnian käydä kuvaamassa (ja hipelöimässä!) omia suosikkejani etukäteen.

Se oli ihanaa! Valitsin suosikkihuonekalujani ja lempi design-esineitäni ja leikin, että sisustin unelmien kämppääni.

Huutokaupassa on myynnissä modernia taidetta ja designia pääosin Suomesta, mutta myös maailmalta. Modern Mastersin valikoimaan pääsee vain crème de la crème tavaraa, mikä tietenkin näkyy hinnassa, mutta jos on päättänyt sijoittaa esimerkiksi johonkin design-tuoliin, kannattaa tsekata huutokaupan valikoima: tuoli ei välttämättä ole paljon edullisempi, mutta on kiva suosia vanhaa ennen uutta.

Huutokaupoista voi myös nauttia ilmaiseksi. Korkeatasoinen huutokauppa on kuin ilmainen design- ja taidenäyttely, jossa voi fiilistellä kauniita esineitä ostamatta mitään.

Kuten Nuuskamuikkunen sanoi: ”Minä omistan kaiken mitä näen ja mistä pidän.” ”Minä vain katselen esineitä – ja kun lähden tieheni, ovat ne minulla päässäni.

Such wisdom.

Tässä neljä tapaa fiilistellä huutokauppaa, sekä omat suosikkini valikoimasta, joita Nuuskamuikkusen tavoin katselin ja nyt omistan päässäni.

Tämä Reidar Särestöniemi sopisi hyvin olohuoneeseeni.

KUOLAA INTERNETISSÄ
Huutokauppakatalogi on vähän kuin aikuisten lelukatalogi – muistatte ne mainosvihkoset, joita tutkittiin lapsena ja sitten ympäröitiin kaikki, mitä haluttiin? Teen samaa netissä aina, kun jonkun suuremman huutokaupan katalogi ilmestyy. Ei minulla välttämättä ole ikinä varaa ostaa mitään, mutta se on mukavaa eskapismia.

”Makuuhuoneeseeni sopisi ehdottomasti tuo Edelfelt, siinä on samaa sävyä kuin lempilakanoissani.”, ”No, jos minun olisi pakko ottaa tuo tylsän värinen Braque sijoittaisin sen vessaan pyykkikoneen taakse.”

Selailu on myös opettavaista: löydät uusia taiteilijoita ja suunnittelijoita ja panet merkille, kuka ja minkälainen tavara on nyt kuumaa kamaa.

Modern Masters -katalogin löydät täältä – hauskaa unelmointia!

NÄYTTÖTILAISUUS ON ILMAINEN TAIDENÄYTTELY
Ennen huutokauppapäivää järjestetään noin viikon kestävä näyttö, jolloin taidetta ja esineitä pääsee katsomaan livenä. Näyttöön voi suhtautua taidenäyttelynä ja paikalle voi tulla, vaikkei olisi ostamassa mitään.

Jos käyt näytössä, suosittelen huomioimaan etenkin nämä arvokkaat harvinaisuudet, joita Bukowskislaiset itse fiilistelivät:

Alvar Aallon Paimio-tuolit 
Nämä tuolit on valmistettu pyökistä, eli ne ovat ihan ensimmäisiä kappaleita Paimion parantolaan suunnitelluista tuoleista. Paimio-tuoli on suunniteltu vuonna 1932 ja materiaali vaihdettiin koivuun vuonna 1934. Nämä pyökkituolit ovat siis todella harvinaisia ja niillä onkin korkea lähtöhinta.

Reidar Särestöniemi
Myynnissä on kolme Reidar Särestöniemen, eli Pohjolan Picasson, teosta. Oma suosikkini on yllä näkyvä Punainen poro -teos vuodelta 1970. Nuo värit ovat blowing my mind!

Pablo Picasso
Myynnissä on myös ihan oikea Picasso, keramiikkavati 50-luvulta.

Paavo Tynellin lamput
Tynell on hot stuff juuri nyt ja hänen lamppuja hamstrataan design-kauppoihin ympäri maailmaa. Modern Masters -huutokaupassa on tällä kertaa myynnissä todella laaja valikoima Tynell-valaisimia ja suosittelen tutkimaan etenkin koristeellisia kattolamppuja, joissa on todella kauniita yksityiskohtia. Tämä simpukanmuotoinen hurmaava pöytävalaisin on muuten otettu uudestaan tuotantoon. Lamppua valmistaa nykyään Gubi.

Näyttö on auki 8-13.11, arkisin 10-18 ja viikonloppuisin 11-16. Bukowskis on juuri muuttanut upeaan uuteen tilaan Katajanokan Wanhaan Satamaan osoitteeseen Mastokatu 4-6. 

Alla olevassa karusellissa näkyy Picasson vadin lisäksi kahden lempi keramiikkataiteilijani, Birger Kaipiaisen ja Rut Brykin vati ja kannu, sekä Tapio Wirkkalan tyylikäs kahvikalusto  ja Eero Aarnion jakkara.

SKUMPPAA JA TAIDETTA KESKIVIIKKONA
Nyt seuraa eksklusiivinen tiedotus juuri sinulle Muslan lukija: ennen itse näyttöä on ”salainen” ennakkonäyttö. Lainausmerkit sen takia, että tänne saa kyllä ilmoittautua kuka tahansa, mutta siitä ei tiedä kovin moni, sillä tapahtumasta tiedotetaan yleensä vain Bukowskin aktiivisimmille asiakkaille.

Nyt Bukowskin ihanat ihmiset haluavat vinkata tästä myös meidän lukijoillemme ja kutsua teidät lasilliselle skumppaa taiteen parissa. Minä ajattelin mennä, ehkä nähdään siellä? Bubbles + taide = täydellinen keskiviikon aktiviteetti.

Tilaisuus järjestetään Bukowskin uusissa tiloissa Katajanokalla 7.11 kello 17-19. Ilmoittaudu tässä osoitteessa: rsvphelsinki@bukowskis.com. 

50 shades of beige: Hans J. Wegnerin tuoli, Paavo Tynellin valaisin, Alvar Aallon sermi ja Eero Aarnion jakkara.

HUUTOKAUPPAPÄIVÄ
Modern Masters -huutokauppa on siitä erityinen tapahtuma, että Bukowskis ei ole järjestänyt live-huutokauppoja Helsingissä neljään vuoteen. Toiminta siirtyi joksikin aikaa vain nettiin, mutta nyt pidetään pitkästä aikaa vanha kunnon vasarahuutokauppa. Tämä on kiva asia, sillä rakastan huutokauppojen tunnelmaa ja niissä on kiva piipahtaa vain sen takia.

Olen itse ollut viidessä huutokaupassa tähän asti, mutten itse vielä huutanut mitään. Pari kertaa seuralaiseni on huutanut (Helsingin seudulla on myös edullisempia tavaroita myyviä huutokauppoja) ja se on ollut todella jännittävää. Tahti on aika tiivis ja ihailen aina meklarin kykyä puhua supernopeasti ja havaita kaikki, mitä salissa tapahtuu.

On aina jännää, kun kaksi ihmistä alkaa kisailla jostain esineestä: hinta vain nousee, kuka luovuttaa ensin? Myös puhelimen välityksellä voi huutaa ja silloin joku Bukowskin edustaja korottaa hintaa luuri korvassa. Mietin aina, että linjan toisessa päässä on varmaan joku eksentrinen taidekeräilijä / miljonääri / julkkis, joka ei halua tulla tunnistetuksi tai ei päässyt Rivieran huvilaltaan Helsinkiin.

Jos haluat osallistua huutamiseen, toimi näin:
Rekisteröidy paikan päällä ja saat numeroidun kyltin. Sitä heiluttelemalla huudat salissa. Huutaa voi myös puhelimitse tai netissä (huomio, vaikka olisit käyttänyt Bukowskis Online -verkkohuutokauppaa, sinun pitää rekisteröityä tähän huutokauppaan erikseen). Jos voitat huutamasi esineen, voit maksaa ja noutaa sen heti. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.

Lempikorujani Björn Weckströmiltä.

MUSLA SUOSITTELEE
Nämä esineet hankkisin itse heti, jos lompakko antaisi myötä:

Korut
Myynnissä on todella paljon suomalaista korutaidetta. Olen suuri Björn Weckström fani ja haaveilen etenkin kuvissa näkyvästä XL-kokoisesta rouheasta rannekorusta. Yhdistäisin sen mustaan pooloon, tähän kaulakoruun ja näihin korviksiin, joita en kuvannut. Se olisi upea luksus-nainen lookki.

Uusi tuttavuus minulle oli Saara Hopea, jonka isoja kaulakoruja fiilistelin. Korujen lisäksi Hopea suunnitteli huonekaluja ja lasiesineitä. Hän matkusti paljon Intiassa ja Nepalissa 60-luvulla ja oppi matkoillaan muun muassa nepalilaisen tavan punoa hopeaketjuja. Tällainen ketju näkyy yllä olevassa karusellissa lehmännahkaisella tuolilla. Se on ihanan massiivinen.

Karuselli-nojatuoli
Yrjö Kukkapuron Karuselli on lempituolini koko maailmassa, ja aion joskus omistaa sellaisen. Onneksi sisäistin juuri, ettei asioilla ole kiire, joten tämä saattaa tapahtua vaikka 30 vuoden kuluttua.

Juttujakkara
Eero Aarnion rottinkinen baarijakkara hurmasi minut niin perusteellisesti, että huomaan nyt kuvausten jälkeen tunkeneeni sen about joka kuvaan. Rakastan hassua muotoa ja maanläheistä materiaalia. 

Lehmännahkaverhoillut Aalto-tuolit
Fiilistelen lehmäkuviota ja ostin kerran melkein yhden lehmäkuvioidun takin. Nämä tuolit ovat mielestäni upeat.

Gerda Thesleffin keramiikka
Luin keväällä todella hyvän kirjan Ellen Thesleffin elämästä (Minä maalaan kuin jumala, Hanna-Reetta Schreck) ja opin, että hän asui suuren osan elämästään Gerda-siskonsa kanssa, joka oli keraamikko. Thesleff  ei elämänsä aikana lyönyt rahoiksi taiteellaan, joten siskokset elivät usein Gerdan melko vaatimattomilla tienesteillä. Gerdan keramiikka siis mahdollisti, että Ellen pystyi jatkamaan maalaamistaan. Siksi nämä vaasit tuntuivat todella erityisiltä!

Wirkkalan oliivihaarukat
En kuvannut näitä, mutta oh my, käykää katsomassa näitä upeita salaattiottimia ja oliivihaarukoita. Jo sana oliivihaarukka saa minut hyvälle tuulelle.

Loves of my life: Karuselli-tuoli ja Juttujakkara.
Gerda Thesleffin kaunis pikku maljakko.
Aallon upea nojatuoli poseeraa Tapio Wirkkalan kahvipöydän ja kahvikaluston kanssa.

More to read

Uudistuva Kalevala

Kirsikka Simberg

Kalevala Koru uudistuu ja palaa samalla juurilleen. Lainasimme sen kunniaksi Kalevalan syysuutuuksia kuvauksiin ja pohdimme meidän omia juuria.

Musla hopeinen hiuskoru

Hopeiset

Kirsikka Simberg

Hopeiset suosikit nyt!

Taideasiantuntija kertoo mitä huutokaupassa kannattaa huutaa

Kirsikka Simberg

Jos etsit ekologisia, persoonallisia ja kestäviä kodinesineitä, suuntaa katseesi  Bukowskille.

Mitä tekemistä muotiteollisuudella on kolonialismin kanssa?

Mia Frilander

Paljonkin, sanoo Céline Semaan, muodin fiksuin ajattelija nyt.