Note to self: en tarvit­se mitään

Tavoitteeni vuodelle 2018 on ostaa vähemmän ja harkitusti.

Yritän tänä vuonna taas kuluttaa vähemmän. Yksi viime vuoden parhaita päätöksiäni oli lähteä mukaan Kirsikan aloittamaan vaatepaastoon. Paasto sai aivot raksuttamaan ja analysoimaan kuluttamistani. Miksi koen, että tarvitsen koko ajan jotain uutta?

”We are often filling our desires instead of fulfilling our desires. What are we wanting? Do you want the new beautiful dress or do you want to feel luscious and whole in your body?” 

Näin puhui @brownkids Insta-tilistä tunnettu minimalismi-julkkis Roe Cummings podcastissa, jota juuri kuuntelin. Se oli mielestäni hyvin sanottu!

Täytämme elämämme tavaralla sen sijaan, että pysähtyisimme kysymään itseltämme, mitä oikeasti haluamme elämältä?

Tavarat symboloivat yleensä jotain tarvetta tai unelmaa. Ajattelemme, että tavara voi muuttaa meidät tietynlaisiksi ihmisiksi tai muuttaa elämämme erilaiseksi. Meidän pitäisi kaivautua syvemmälle ja tunnistaa tarpeemme, jotta voimme tehdä niille jotain sen sijaan, että yritämme ratkaista ongelmaa ostamalla.

Mitä minä oikeasti tarvitsen? En uutta takkia vaan enemmän itseluottamusta. Vastaus tähän ongelmaan löytyy korvieni välistä, ei kaupan hyllyltä.

Koska kuluttaminen ympäröi meitä 24/7 ja se on tehty niin helpoksi kuin vain mahdollista, huomaan todella usein himoitsevani yhtä sun toista uutta tavaraa, jota en oikeasti tarvitse ja johon minulla ei ole varaa. Siksi minun pitää jatkuvasti muistuttaa itseäni siitä, miksi haluan ostaa ja omistaa vähän vähemmän. Tässä muistilistani.

Tavoitteet tälle vuodelle: enemmän rahaa pitkiin matkoihin, vähemmän rahaa turhaan tavaraan.

1.Ostamatta jättäminen on suurin ekoteko

On helppoa jättää ostamatta, kun muistuttaa itseään siitä, kuinka suuri paljon luonto kärsii nykyisestä kulutustyylistämme. Emme voi jatkaa näin. Piste.

2. Saat enemmän vapautta 

Ostohimoista irtautuminen vapauttaa monella eri tasolla. Ensinnäkin säästät rahaa ja jo pieni säästö tuo mielenrauhaa. Se, että päätin viime vuonna ottaa talousasiani haltuun, lopettaa luottokortin vinguttamisen ja aloittaa säästämisen, tuntuu miljoona kertaa paremmalta kuin uudet kengät. Tunnen, että hallitsen omaa elämääni, eivätkä raha-asiat ahdista samalla tavalla kuin ennen. Sitten kun päätän ostaa jotain tiedän, että minulla on siihen varaa.

Perusasia, mutta välillä se unohtuu minulta: jos haluat jotain uutta ihanaa (vaatteen, matkan, kasvohoidon yms. treat yo’self asian), säästä siihen. Pidä huoli siitä, että raha löytyy tililtäsi nyt, eikä tulevaisuudessa, sitten kun saat palkkasi.

3. Saat enemmän aikaa 

Suoritin viime viikonloppuna perinteisen uudenvuoden puhdistusrituaalin ja siivosi vaatekaappini ja keittiönkaapit. Siivoaminen on mielestäni äärimmäisen tyydyttävää, mutta miljoonan Tupperware-purkin keskellä istuessani alkoi kuitenkin vähän ahdistaa. Aavistin kaavan.

Kuinka usein siivoankaan kaappejani ja hankkiudun eroon tavarasta ja tunnen itseni tyytyväiseksi jälkeenpäin. Sitten kamaa alkaa salakavalasti kertyä kotiini ja puolen vuoden kuluttua konmaritan taas kaappejani.

Siivoukseen saa kulumaan hirvittävän paljon aikaa, ja vaikka siivoaminen on minusta oikeasti aika kivaa, en halua mummona muistella elämääni ja huomata, että käytin suuren siivun siitä tavaroiden järjestelyyn. Kun ei hamstraa turhaa tavaraa, ei myöskään jatkuvasti joudu järjestelemään kaappejaan, viemään roskia ja roudaamaan kamaa kierrätykseen.

4. Löydät sisäisen rauhan (tai pääset ainakin lähemmäs sen löytämistä)

Kun päätät kuluttaa vähemmän, vaiennat myös ulkoa tulevan hälyn ja sisäisen ilkeän äänesi, joiden mukaan et riitä sellaisena kuin olet. Kyllä riität. Olet täydellinen jo nyt, etkä tarvitse mitään.

Tätä mantraa toistan itselleni aina, kun olen eksynyt surffailemaan Net-a-porteriin ja huomaan yhtäkkiä tarvitsevani yhtä sun toista. Merkkilaukkuja tärkeämpää on vapaus. Vapaus rahahuolista ja vapaus tunteesta, että tarvitset koko ajan jotain uutta.

Ja kun tästä tunteesta vapautuu, saattaa yhtäkkiä huomata olevansa todella tyytyväinen elämäänsä sellaisena kuin se jo on.

More to read

Gimaguas

Mia Frilander

Vaatteita paahteisiin kesäpäiviin ja lämpimiin öihin.

Puutarhurin uudet vaatteet

Kirsikka Simberg

City-puutarhuri pukeutuu tänä vuonna Fiskarsin uuteen urbaaniin vaatemallistoon.

Elegantti talvityyli: Kauluri

Mia Frilander

Kaulasi paras kaveri.

Melontaretki Siuntionjoella

Enni Koistinen

Upea puolen pävän melontareitti "Suomen Amatsonilla".