Pieni Tokio-opas

Pieni opas Tokion kauppoihin, baareihin, ravintoloihin ja museoihin.

Tokio oli jännä paikka. Jos ihan suoraan puhutaan, se oli aluksi mielestäni aika ruma kaupunki. Olen muodostanut kaupunkien kauneuskäsitykseni vanhojen eurooppalaisten suurkaupunkien perusteella ja pidän siitä, että kaupungissa näkyy eri aikojen kerrostuma. Mutta Tokiossa oli vain uutta, uutta, uutta. Kauniit vanhat rakennukset puretaan surutta uuden tieltä (R.I.P Hotel Okura) tai ne ovat romahtaneet maanjäristyksissä.

Joka puolella oli harmaata: betonia, peltiä, laatoitettuja pintoja. Talot eivät edes sopineet yhteen naapuritalojen kanssa. Ei punaista lankaa näkyvissä. Näytti siltä, että nämä semi-rumat talot oli vain isketty toistensa viereen.

Kun aloin katsoa tarkemmin, rupesin näkemään kauniita, huvittavia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Joka kolosta kurkistaa joku kasvi ja harmauden keskellä kukkii kukkapuskia. Asukkaat trimmaavat talojensa edustalla olevia kasvejaan pieteetillä (oikeasti: näin mummelin, joka nyppi kasvistaan kuihtuneita lehtiä pinsetillä). Talot eivät olekaan rumia kuutioita vaan yksilöllisiä ja kiinnostavan muotoisia. Harmaus alkaa rauhoittaa: ihanaa kun joka paikassa ei ole kauheasti eri värejä (paitsi mainoksia ja neonia tietyillä alueilla) ja pompöösejä rakennuksia, jotka huutavat “Katso minua!”

Olin viisi päivä Tokiossa mutta tuntuu siltä, etten ehtinyt nähdä tai tehdä mitään. Ja etten ole millään lailla pätevä kertomaan, mitä siellä kannattaisi tehdä. Tässä kuitenkin lista kivoista asioita, jotka teimme:

ALUEET
Koska Tokio on järkyttävän kokoinen, emme ehtineet käydä kovin monella alueella. Kivoimpia alueita olivat mielestäni Daikanyama, Naka Meguro ja Aoyama.

Daikanyaman T-Site on pieni kauppakompleksi, josta löytyy jättimäinen kirjakauppa Tsutya Books. Ei-japania puhuvana minua kiinnosti etenkin laaja lehti- ja taidekirjavalikoima. Kävimme siellä kerran kello 23 ja paikka oli vieläkin ihan täynnä tyyppejä. En tiedä sulkeeko se koskaan? Yläkerrassa on hieno lounge, jossa voi tutkia kirjasaalistaan ja juoda drinkkejä. Lähellä oleva Ivy Place -ravintola tarjoilee kivaa aamiaista, kuten kylmäsavustettua lohta ja munakokkelia. Muutenkin tällä alueella oli kiva kierrellä, paljon kauppoja ja kahviloita. Ja tosi jännittävää arkkitehtuuria.

Naka Meguron alueen läpi virtaa Meguro-joki, jonka varrelta löytyy paljon kivoja pikkukauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Esimerkiksi 1LDK-vaatekauppa, jossa myydään mm. kiinnostavan japanilaisen Auralee-merkin vaatteita. Auraleen nettisivut olivat tosi vaikeaselkoiset enkä tiedä onko niillä oma kauppa Tokiossa? Tykkäsin tosi paljon ja olisin mielelläni hypistellyt niitä enemmänkin.

Aoyamassa (ja Omotesando-bulevardilla) on vähän fiinimpiä kauppoja, kuten Pradan näyttävä liike, joka on Herzog & De Meuron -arkkitehtitoimiston käsialaa. Se sijaitsee Minami Aoyama kadulla, samoin kuin Yohji Yamamoton ja Comme des Garçonsin liikkeet. Samalta kadulta löytyy myös ainakin kuusi erilaista Issey Miyake -liikettä. Siis kuinka monta alamerkkiä brändillä voi olla?

Alueella on myös kiva aamiaispaikka, Three, joka tarjoilee trendikästä terveysruokaa. Voin kertoa, että kun on syönyt kaksi viikkoa riisiä tai leipää aamiaiseksi, iloitsee aika paljon granolasta ja vihermehusta. Smoothie, jonka kaikista eniten olisin halunut tilata oli kuitenkin loppu, joten kirjoitin viekkaana ainekset muistiin voidakseni valmistaa sitä kotona: Kookosvettä, mantelimaitoa, taateleita, matchaa, banani, cashew pähkinöitä. Man it’s good! Three on itse asiassa japanilainen kosmetiikkamerkki, jonka lippulaivaliike sijaitsee kahvilan vieressä. Mukavan minimalistista estetiikkaa.

Koenji on alue, jossa on kuulemma paljon second hand -kauppoja. En itse ehtinyt sinne, mutta olisin halunut käydä. Muutenkin kai vähän boheemimpi alue, jossa asuu paljon nuoria. Seuraavan kerran.

SHOPPAILU
-B-shop. Kehuin tätä pientä ketjua jo täällä. Käytännöllisiä perusvaatteita ja kiinnostavia merkkejä, joihin en ollut törmännyt aikaisemmin.

-Starnet. Pieni putiikki, jossa myydään japanilaista keramiikkaa ja japanilaisten tai eurooppaliasten pienten valmistajien vaatteita. Suuri osa vaatteista on valmistettu luomupuuvillasta tai kierrätetystä materiaalista ja muutenkin tällä liikkeellä on kivat arvot: ekologisuus ja pientuottajien esiin tuominen.

-Tomorrowland. Täällä myydään kaikkia cooleja länsimerkkejä, kuten Mansur Gavrielin laukkuja, mutta heillä on myös omia merkkejä, kuten hienoja ribbipaitoja valmistava Galerie Vie. Liikkeitä ympäri Japania, mm. Shibuyassa iso liike.

-Shiseido Parlour. En tienytkään, että Shiseido on yksi maailman vanhimmista kosmetiikkamerkeistä – perustettu vuonna 1872. En myöskään tienyt, että Shiseidolla on oma talo Tokiossa, Shiseido Parlour, jonka kerroksista löytyy ravintola, baari, kahvila ja alakerran konvehtikauppa. Makeiset ovat täydellinen tuliainen, sillä pakkaukset ovat jopa sisältöä ihanammat. Ja ai niin, Shiseido Parlour oli eka paikka Japanissa, jossa sai maistaa jäätelöä! Ginzassa.

-Akomeya. Ginzassa sijaitsee myös tämä kaikkien ruokaa ja keittiötarvikkeita rakastavien paratiisi. Alakerrassa myydään kaikkea ihanaa japanilaista deli-ruokaa ja huippulaatuista kuivamuonaa, kuten riisiä. Yläkerrasta löytyy keramiikkaa, keittiöpyyhkeitä ja kaikkea maan ja taivaan väliltä, jota keittiösi tarvitsee.

-Uogashi Meicha. Ostin ihanaa matchaa tältä Japanin kuuluisimmalta teevalmistajalta. Pieni liike, yläkerrassa ehkä teehuone? Ginzassa.

-Claska. Kaikenlaista japanilaista käsityötä myyvä liike Megurossa sijaitsevan Hotel Claskan yläkerrassa. (Hotelli vaikutti muuten kivalta.) Ostin täydelliset Birkenstockeihin soveltuvat harmaat sukat. Hotellin kahvila oli myös kiva.

-Muji ja Uniqlo. Rakastan Mujia ja Uniqloa. Parhaita perusvaatteita ever, etenkin alkkareita.

-J’Antiques. Tässä Naka Megurossa sijaitsevassa second hand -liikkeessä en käynyt, koska se oli suljettu kun yritin sisään. Mutta kuulemma tosi hyvä vintage-Levi´s valikoima.

MUSEOT
-Mingeikan. Suosikkipaikkani Tokiossa. Käsityötaiteen museo, jonka Soetsu Yanagi rakennutti Arts & Crafts tyyliin vuonna 1936. Yanagi oli japanilaisen Arts & Arafts -suuntauksen johtohahmo. Hän kävi tiuhaan Okinawalla ennen toista maailmansotaa ja dokumentoi paikallisten elämäntapaa ja keräsi sieltä keramiikkaa, lasia, koreja, vaatteita ja kankaita. Todella inspiroiva ja rauhallinen paikka. Lisäksi upea museokauppa.

-Teien Art Museum. Hieno Art Deco -rakennus, jonka prinssi Yasuhiko Asaka rakennutti itselleen 30-luvulla. Nykyään se on museo ja vähän harmitti, ettei sitä ollut säilytetty vaikka kotimuseona, sillä olisi ollut ihana nähdä enemmän Art Deco -kalusteita. Nyt huoneet toimivat näyttelytiloina mutta alkuperäiset valaisimet, seinämaalaukset, tapetit jne. ovat vielä paikallaan.

RUOKA & JUOMA
-Il Tamburello. Pizzaa, lol. Mutta siis tosi hyvää pizza, koska japanilaiset osaa erinomaisesti etenkin ranskalaisen ja italialaisen keittiön. Tämän paikan perustaja on opiskellut Italiassa ja sisustanut paikkansa erittäin autenttisesti. Jääkylmää proseccoa ja ihanan pelkistetty Marinara. Aaaah.

-Harajuku Gyozaro. Tosi hyviä gyozoja tooosi suositussa paikassa Harajukussa. Tokion parhaat gyozat joidenkin mielestä. Oli ihanaa, halpaa ja täyttävää. Nam. Todella pitkä jono, mutta onneksi gyozojen syöminen ei ole mikään kolmen tunnin projekti, joten sisään pääsee aika nopeasti.

-Park Hyattin American Bar. Totta kai täällä on pakko käydä. Mutta varoituksen sana: Espresso Martinit ovat petollisia. Nimim. Park Hyatt -krapulan kokenut.

-Old Imperial Bar. 60-luvun lopulla rakennetun Imperial hotellin baari, joka oli super tunnelmallinen ja savuinen paikka. Mad Men fiilis, teki mieli juoda viskiä ja polttaa sikareita. Ensimmäinen Imperial hotelli rakennettiin joksus 1800-luvulla, sitten se purettiin ja tilalle tuli vuonna 1923 Frank Lloyd Wrightin suunnittelema rakennus. Japanilaiseen tyyliin sekin purettiin 60-luvulla, mutta osa vanhan rakennuksen koristeellista seinäornamenttia päätettiin säilyttää ja se sijaitsee nyt tässä baarissa.

P:S. Monoclen Tokio-opas on tosi hyvä, suuri osa paikoista löydetty sieltä!

More to read

Onni on kestävä elämä

Vieraskynä

Kestävä elämä on ihanaa.

Vesimeloni x 2

Katri Mutikainen

Melonista valmistettu gazpacho-keitto on yllättävä ja ihana kesäherkku.

Puutarhurin maailma

Kirsikka Simberg

Puutarhaharrastus on niin paljon muutakin kuin kitkemistä ja haravointia.

Tyylimuusa: Charlotte Rampling

Mia Frilander

Tämän viikonlopun tyylimuusana toimii Charlotte Rampling.