
Sairaalakassi
Oma muistilistani ja vinkkejä minua kokeneemmilta.
Laskettu aika lähenee ja sairaalakassi on pakattu. Tein Muslan Instagram stooreihin jutun kassin sisällöstä ja sitä toivottiin myös tänne: olkaa hyvät! Lisäsin mukaan myös teiltä saatuja hyviä vinkkejä.
Lähetän samalla tsemppiä kaikille muille koronan aikana synnyttäville. Tällä hetkellä Helsingissä tukihenkilö ei saa tulla mukaan kuin synnytyshuoneeseen, eikä hän saa jäädä sairaalaan yöksi. Tietenkin ymmärrän, että rajoituksilla on syynsä ja nyt on kyseessä tärkeämmät asiat kuin minun synnytyskokemukseni optimoiminen, mutta tietty tilanne silti harmittaa. Haluaisinhan kokea tämän mullistavan ja maagisen tapahtuman yhdessä rakkaimpani kanssa! Mutta kuten äitini totesi: noin oli asioiden laita myös silloin, kun minä synnyin, vaikkei ollut mikään poikkeustilanne päällä. Isä ei saanut jäädä sairaalaan vaan äitini hengaili siellä synnyttyäni yksin kanssani. Ja silti kaikki meni hyvin, joten kyllä tästäkin selvitään!
Eniten harmittaa poikaystäväni puolesta – niin kurjaa, että hän luultavasti joutuu synnytyksen jälkeen lähtemään yksin kotiin… Ja surettaa myös kaikkien heidän puolesta, jotka pelkäävät muutenkin synnytystä – voin vain kuvitella, minkälaisen lisästressin tämä tilanne heille aiheuttaa. Itse en onneksi jostain syystä osaa pelätä vaan lähden luottavaisin mielin synnyttämään babya maailmaan. Ja jotenkin vapauttavaa, että synnytys on jo nyt erilainen kuin olin odottanut, joten kaikenlaiset odotukset on jo heitetty romukoppaan. Alan olemaan jo tosi hyvä elämään epävarmuuden keskellä!









Kaikkein tärkein
Älä unohda neuvolakorttia ja puhelimen laturia. Ja omia ja tukihenkilön lääkkeitä, jos sellaisia on.
Toilettilaukun sisältö
Pakkasin mukaan kaikki peruskosmetiikat (hammasharja, -tahna, dödö, putsari, kasvovesi, kasvovoide yms.), sekä ihan vähän meikkiä, koska eihän sitä tiedä, jos tekee jossain vaiheessa mieli vähän ehostautua… Multitasking tuotteeni: Tata Harperin poski- ja huuliväri ja Chanelin paletti, jossa on peiteväri, korostusväri ja varjostusväri, joka toimii myös hienosti luomilla.
Lisäksi moni muistutti ottamaan pampulan mukaan, että tukan saa kiinni.
Pakkaan myös koneneempien suosituksesta äitiyspakkauksen nännivoidetta, sillä toiveissa on imettämisen aloittaminen jo sairaalassa. Siitä syystä otan mukaan myös Weledan Rintaöljyn, joka voi edesauttaa maidoneritystä. Tätä alan itse asiassa käyttämään jo nyt, sillä käytön voi aloittaa jo raskausviikolla 38.
Moni teistä painotti huulirasvan tärkeyttä, minkä ymmärrän, sillä en itse ikinä liiku minnekään ilman sitä. Kuivat huulet ovat pahinta kidutusta. Otin mukaan myös kasvosuihkeen, jota joku suositteli – kuulemma oli ollut ihana suihkutella supistuskipujen hiostamaa naamaa. Sairaalakassiin päätyi paljon Dr.Hauschkaa, koska rakastan merkkiä ja heillä on paljon käteviä pikkupakkauksia.
Mukaan tulee myös korvatulpat ja unimaski.
Kivunlievitys
Otan mukaan gua sha -kamman ja Dr.Hauschkan Ruusuöljyä hierontaan. Nyt en tosin tiedä, onko tästä mitään apua, jos poikaystävä saa olla läsnä vasta ponnistusvaiheessa? Mutta hierotaan sitten kotona ennen sairaalaan lähtöä. Otan mukaan myös varuiksi kauratyynyn, vaikka joku sanoikin, että sairaalassa on kuumavesipulloja.
Neuvolan synnytysinfossa suositeltiin myös eteeristen öljyjen nuuhkimista, joten otan mukaan Frantsilan laventeli ja mandariiniöljyt: yksi rauhoittava, yksi energisoiva.






Snacks
Otan mukaan rakastamiani Urtekramin vohvelikeksejä sekä lakua, jota suositeltiin ummetukseen synnytyksen jälkeen. Rakastan lakritsia ja minulla on raskauden aikana oikeastaan vain ollut ikävä sitä ja samppanjaa. (Ja punaviiniä. Ja stilton-juustoa jouluna.)
Mukaan tulee myös vesipullo ja pillimehuja, joita mies voi juottaa minulle sitten, kun olen heikko ja nestehukkainen.
Otin mukaan myös Weledan Nursing Tea -imetysteetä, sillä eräs mama kertoi, että oli ihanaa, kun oli mukana oma tee ja muki.
Tosi moni muistutteli, että tukihenkilöllekin kannattaa varata kunnon eväät. Koskaan ei tiedä, kauan sairaalassa pitää hengailla ja etenkin nyt, jos tukihenkilö joutuu odottelemaan synnytyksen h-hetkeä jossain yksin, saattaa hänelle tulla väsy, nälkä ja varmaan myös tylsä.
Viihdyke
Kirja, lehtiä, päiväkirja, kuulokkeet ja puhelimen laturi. Ja jatkojohto, kommentoi eräs kokenut henkilö – sairaalassa ei ole liikaa pistorasioita. Kamera tulee myös mukaan.
Vaatteet
Vauvalle on kotiintulovaatteina Ruskovillan silkkivillainen ensisetti. Itse otan matkustusvaatteiksi Issey Miyaken Pleats Please -housut, jotka ovat niin mukavat ja venyvät (ja ainoat, jotka tällä hetkellä mahtuvat päälleni). Otan mukaan myös oman aamutakin synnytyksen jälkeistä sairaalahengailua varten, ja jossa sitten voin matkustaa kotiin.
Otan mukaan myös Birkenstockit, joissa on helppo hiihdellä sairaalassa. Myös omat sukat on pakattu, ja niin ikään imetysliivit ja liivinsuojukset.
Sain myös sellaisen hyvän huomion, että kannattaa ottaa mukaan sellaisia vaatteita, jotka voi helposti pestä, ettei tuo mitään sairaalapöpöjä kotiin. Kaikki kamat menevät siis meillä kotiuduttua pesuun tai jäävät joksikin aikaa autotalliin karanteeniin.
Muita huomioita
Joku kommentoi, että kotimatkalla on ihana, jos autossa on tyyny. Se helpottaa synnytyksen runnomaa kroppaa löytämään mukavamman asennon. Ja autoon tarvitaan tietty bebelle turvakaukalo. Sain myös sellaisen kommentin, että jos haluaa synnyttää veteen ja haluaa sinne tukihenkilön mukaan, niin hän tarvitsee uikkarit.



-
-
Mia Frilander
Voi kiitos, niin jännää tämä kaikki – mutta hyvällä tavalla! <3
-
-
Maaria
Moi! Olen siinä käsityksessä, että tukihenkilö/kumppani saa tulla aktiiviseen vaiheeseen mukaan eli synnytyssaliin. Sielläkin saatetaan kuitenkin viettää pidempi aika ja ponnistusvaihe ei välttämättä vielä siinä heti ala, joten eiköhän siinä toinen osapuoli ehdi helpottaa ja lievittää oloa <3 Tämä toki yksilöllistä. Lämpimiä ajatuksia ja voimaa synnytykseen! Terveisin, esikoisen laskettuaika heinäkuussa
-
Mia Frilander
Joo näin ymmärsin myös, että synnytyssalissa saa olla mukana, mutta mulle oli vähän hämärän peitossa, mitä siellä salissa tapahtuu 🙂 Mutta nyt kuulin, että sinne pääsee kun on jonkun tietyn verran auki, eli kyseessä ei onneks oo ainoastaan se vika ponnistusvaihe.
Tsemppiä myös sulle, toivottavasti tilanne on rauhoittunut kun laskettu aikasi koittaa! <3
-
K
Itse olin synnytyssalissa ”aktiivisesti synnyttäen” 17 tuntia joten ehtii siinä muutakin kuin ponnistaa🙈 Toisilla tietty hommat etenee nopeammin.
-
Laura
Minäkin olin synnytyssalissa noin 12 tuntia, joten siellä ehti viettää aikaa miehen kanssa. Oletko laatinut synnytyssoittolistan? Synnytyssalissa oli kajarit, joihin sai liitettyä puhelimen. Tsemppiä synnytykseen ihan tosi tosi paljon!!! <3 <3 <3
-
Mia Frilander
Täytyy ehkä laatia 😀 Just nyt on sellanen fiilis että haluan hiljaisuutta tai sit jonkun Radio Novan päälle, josta voi tulla mitä vaan yllättävää Bon Jovi power-balladia. Olin äskettäin hammaslääkärissä, jossa soi Nova taustalla, kun mun hammaskalustoa putsattiin, mikä ei ollut mitenkään super miellyttävää. Tykkäsin tosi paljon siitä, että Novalla soi Shania Twain, sain siitä voimaa, hahaa.
-
-
AEL
Synnytyksen aikana oli ihanaa kun oli jotain mieluisaa juotavaa mukana! Jostain syystä olin vähän pahoinvoiva joten joku juoma missä on vähän suolaa oli täydellinen asia. Mulla taisi olla kyllä ihan jotain urheilujuomaa, varmasti joku vähemmän keinotekoinenkin versio on olemassa! Jos toivoo imetyksen nopeaa käynnistymistä niin kannattaa (jos raskaus on edennyt normaalisti) aloittaa rintojen käsin lypsy jo viikon 38 täytyttyä. Ainakin omalla kohdalla varmasti auttoi, kun lapsi joutuikin ensin osastolle hoidettavaksi eikä voinut olla koko ajan iholla, kuten olin toivonut. Myös kantoliina oli ihana heti alussa vauvan kanssa mun mielestä. Itse olin niin tiloissa että hyvä kun muistin harjata hampaat, kaikki muu kosmetiikka unohtui kokonaan käyttää 😀 omat sukat oli ihanat mutta tosiaan kannattaa olla sellaiset jotka voi pestä kuudessakympissä/joiden likaantuminen ei haittaa (omat sukat oli täynnä kaikkea ryönää synnytyksen jälkeen…) kotiin kannattaa valmiiksi tehdä jääsiteitä, ne oli aivan best alussa, jos synnyttää alateitse.
-
Mia Frilander
Kiitti superisti kaikista vinkeistä! Rintojen lypsäminen on agendalla ja kantoliinan sitomisen harjoittelu aloitettu 🙂 mutta jääsiteet! Never heard! Tähän täytyy perehtyä 😀
-
-
Hajuherkkä
Moi! Kommentoisin noita eteerisiä öljyjä, ehkä jättäisin ne kotiin koska hoitohenkilökunta/huonekaverit (jos joutuu ryhmähuoneeseen, poikkeustilassa kaikki mahdollista) voi saada niistä esim. päänsärkyä. Jaksamista ja tsemppiä!! 🙂
-
Mia Frilander
Hyvä pointti 🙂
-
Mimi
Voit laittaa muutamat tipat esimerkiksi kangaspalaan ja sulkea ne minigrip-pussiin. Niitä voi nuuhkia aina välillä, eikä sen pitäisi häiritä muita.
-
-
Mona
Hurjan jännittävä aika mennä synnyttämään nyt, todella.. mutta toisaalta muutoksen aika, joka voi tuoda mukanaa vaikka mitä -myös niin hurjasti hyvää, näin itse koen. Kaikki menee sinulla hienosti, asenteesi ja olosi on niin oikea. Muista vain, että vaikka mikään ei lopulta menisi niin kuin olit halunnut tai suunnitellut, niin silläkään ei ole mitään väliä. Väliä on vain sillä, että sinä jaksat synnytyksen läpi ja vauva syntyy omalla tavallaan.
Kaikkea parasta viimeisiin päiviin ja viikkoihin ja paljon rakkautta!P.S. Minulla on takana kaksi synnytystä; ensimmäisessä perhehuone ja isä mukana 24/7: synnytys kesti 48 tuntia, joogahengitin ja menin melkein transsiin, alkoitin täysin luomuna, utta sain lopulta epiduraalin 46 tunnin jälkeen ja olin todella rikkipoikki & toinen, jossa olin poislukien isän synnytyssaliss ehkä tunnin piipahduksen vauvan kanssa koko ajan yksin: vauva oli sylissä 45 minuutissa itse sairaalan ovelle kävelystäni, eli vauhtia riitti, huusin keuhkojen täydeltä ja zen oli kaukana, mutta täysin luomuna meni. Molemmat siis täysin erilaisia kokemuksia monella tapaa, mutta molemmat todella hyviä, tärkeitä ja kovin rakkaita kokemuksia. Uskallan siis tältä pohjalta väittää, että sitä tulee sinulle se paras kokemus ihan jokatapauksessa.
<3-
Sara
Moi Mia! Upea postaus tästäkin aiheesta liittyen odotukseen ❤
Mua jäi mietityttämään toi ummetus synnytyksen jälkeen 😀 ..Pohdin sitä nimittäin itsekkin edellisen synnytyksen jälkeen, että ummetuksella on ehkä oma tarkoituksensa (mulla ei oo tästä siis mitään ”oikeeta” tietoa).. mutta musta oli ihanaa että paikat sai ”levähtää” rauhassa ilman mitään ponnisteluja useamman päivän synnytyksen jälkeen ja pari tikkiä sai myös olla rauhassa, haha! -
AEL
Episiotomian kokeneena voin kertoa että ummetus oli kyllä pahin vihulainen monta viikkoa synnytyksen jälkeen… varmasti kokemus on eri jos on vain pari tikkiä 😀
-
Mona
Mä kannatan erittäin vahvasti sitä luumujen syöntiä, juurikin siksi, että paikat saisivat levähtää ponnistusten jälkeen ja silti pystyt käymään tarpeillasi. Se ummetus on íhan hirveetä, olo on hyvin epämukava. Varsinkin jos on todella tiukasti tikattuna, kuten itse olin, niin vessakäynnit ovat muutenkin yhtä tuskaa. Sairaalassa heti vain aloitat mumpsimaan & varaa sitten kotiinkin päiväsatsiksi muutama ensi viikon-kaksi ja pääset kyllä paljon helpommalla.
-
-
Fanni
Hurjasti tsemppiä 😊 Elät niin jännittäviä aikoja. Itse synnytin neljä kuukautta sitten ja sanoisin kaikista tärkeimmäksi vinkiksi juurikin tuon, että mieli kannattaa pitää avoinna. Siispä olen vakuuttunut, että sulla tulee menemään kaikki erinomaisen hyvin! Tavaroihin liittyväksi vinkiksi sanoisin, että jos olet menossa Naistenklinikalle synnyttämään ja päädyt perhepesähotelliin, niin kannattaa olla itselle ja vauvalle mukana vielä olovaatteet kotiutumisvaatteiden lisäksi, koska siellä ei käytetä sairaalavaatteita. Ymmärsin, että perhepesähotelli olisi kuitenkin käytössä pandemia-aikaankin.
-
Nea
Ihana postaus, paljon onnea ja tsemppiä synnytykseen, sulla näyttäis olevan ihan tosi hyvä asenne ja se ratkaisee jo paljon! Oispa itsellä joskus vielä uudestaan sama vaihe edessä 🙂
-
-
Annie
Joo älä huoli, salissa ehtii kyllä varmasti olla suurimman osan synnytyksestä. Itsellä eka synnytys 17h salissa, toinen vain 3h, mutta molemmissa siis isä mukana koko ajan. Voimia tulevaan! Niin ja itse olisin halunnut esikoisen kohdalla tietää etukäteen, että mieliala romahtaa hormonien myötä rajusti pari päivää synnytyksen jälkeen. Silloin on hyvä tietää, että kuuluu asiaan, kun ihmettelee miksi tuntuu kamalalta ja itkettää vaan koko ajan.
-
Viuhka
Vähän sivuhuomautuksena, mutta ruskovillan aikuisten kerrastot on myös aivan ihania. Ainakin omalla kohdalla imetyksen alkutaipaleella oli välillä kauhea hiki ja välillä jäätävän kylmä, ja silkkivilla-kerrasto oli sopivan lämmin mutta ei ikinä tuntunut nihkeältä. Se oli mun ehdoton suosikki-yöasu! Ja välillä hengailin kyllä surutta kotona sillä myös. Toki itse sain esikoiseni joulukuussa, joten kesään päin mennessä se voi olla turhankin lämmin.
Ihanaa loppuodotusta sinulle! Synnytys on aina aivan yhtä ihmeellinen tapahtuma, olipa se sitten millainen vain.

More to read

Sininen ja musta
Kirsikka Simberg
Yllättävän hyviä yhdistelmiä, joiden ei kuuluisi toimia: ranskalaiset perunat ja jäätelö, taatelit ja pekoni, mailapelit ja ratsastus, Mary-Kate Olsen ja Oliver Sarkozy.

Millainen on laadukas vaate?
Musla
Musla kysyy: mitkä vaatteet olet havainnut laadukkaiksi? Share the knowledge!

Hyvää huomenta Helsinki
Kirsikka Simberg
Muslan aamushow’ta kuullaan Radio Helsingin arkiaamuissa 18. joulukuuta - 5. tammikuuta. Tune in!
Tämä oli ihana toivepostaus! Olisipa itsekin joskus vielä raskaana ja nämä asiat ajankohtaisia. Ainutlaatuista ja mullistavaa kokemusta, Mia! ♥