Second hand -sisus­tus: iloiset lasiesineet

Yhteistyössä: Bukowskis

Esittelyssä Nanny Still, övereiden lasiesineiden mestari.

Kävimme juuri Ennin ja poikaystäväni kanssa Fiskarsin ja Billnäsin antiikkimarkkinoilla. Enni mainitsi, että yksi hänen heikkouksistaan tällaisilla markkinoilla ovat talonpoikaispenkit. Tekisi kuulemma aina hurjasti mieli ostaa sellainen. Minun heikkouteni on ehdottomasti kaikki groovyt 60- ja 70-luvun lasiesineet. Mitä villimpi, sen parempi.

(Meidän molempien heikkous ovat korit. Ostin taas yhden markkinoilta. Poikaystävä pyöritteli silmiä ja kommentoi: ”Ja monesko kori tuo on tänä vuonna?” Neljäs. Tiedostan, että minulla on ongelma.)

Minulla on jo pieni kokoelma iloisia ja hupsuja lasiesineitä, jotka näkyvät alla olevassa kuvakarusellissa. Tapio Wirkkalan Iittalalle 50-luvun lopussa suunnittelemat pinkit Briljant-lasit ovat kokoelmani kruunujalokivet. Osa on ostettu Fiskarsin antiikkimarkkinoilta ja osa saatu lahjaksi. Fidasta löysin kerran upean vaaleanpunaisen maljakon, sillä lasikokoelmani ei rajoitu design-lasiin. Hienon kreisejä lasiesineitä löytää edullisesti myös kirppareilta.

Lasikokoelmani kartuttaminen kiinnostaa ja aion vielä joskus hankkia Nanny Stillin töitä. Hän oli yksi hupsun 60- ja 70-lukulaisen lasisuunnittelun mestareista. Bukowskilla alkoi eilen Nanny Still -teemahuutokauppa ja siihen liittyen sain kuvata myytäviä esineitä kotonani.

Teki mieli pitää kaikki. 

Ylistys järjettömyydelle

Vuonna 1926 syntynyt Nanny Still valmistui Taideteollisesta keskuskoulusta 1949 ja suunnitteli uransa aikana lasiesineitä mm. Riihimäen Lasille ja Iittalalle.

Stillin tuotannossa viehättää maksimalismi, iloisuus, monien esineiden epäkäytännöllisyys ja ugly beautiful -estetiikka. Vaikka rakastan käytännöllisiä vaatteita ja tavaroita, kaipaan vastapainoksi elämääni myös paljon järjettömyyttä. Olisi tosi tylsää elää täysin funktionalistisessa maailmassa, jossa jokainen tavara on optimoitu toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla ilman mitään turhia detaljeja.

Viehtymykseni epäkäytännöllisiin lasiesineisiin liittyy ehkä osittain siihen, että ajoittain aikuisen ihmisen rationaalinen elämä ahdistaa minua. Maailmassa, jossa lähes kaikkea voi optimoida toimivammaksi, järkevämmäksi ja tehokkaammaksi, huomaan kiinnostuvani asioista, jotka ovat hyödyttömiä ja joissa ei ole mitään pointtia. Kuten tästä Neptuna-sarjan oudosta Kukkukuuset-lasiesineestä. Tai tästä Harlekiini-sarjan etikka- ja öljykarahvia, joka vaikuttaa tosi epäkäytännölliseltä.

Tzarina-makeisrasia, Flindari-lasi, Kukkukuuset-lasiobjekti ja Pajazzo-vaasi.

Lemppari Nanny Still -sarjani

Harlekiini
Yllä olevassa kuvakarusellissa näkyvä Harlekiini-sarja on suunniteltu 50-luvun lopulla Riihimäen Lasille. Tarina kertoo, että sinisen sävyisten esineiden väri sai inspiraationsa lasinpalasta, jonka Still löysi Välimeren rannalta. Hän vei sen Suomeen ja Riihimäen Lasin kemisti kehitti siitä inspiroituneena välimerensinisen värin. Tulen tästä väristä todella iloiseksi. Mallailin viinilaseja Espanjasta ostettuihin lautasiimme ja teki heti mieli opetella paellan valmistaminen ja kutsua paljon ihmisiä syömään.

Tzarina
Tätä sarjaa aion kerätä! Katsokaa nyt tätä ihanaa vaaleanpunaista Tzarina-kokoelmaa, ah! Keräily-goals! Tzarina -sarja on suunniteltu Riihimäen Lasille 1963-1964 ja siihen kuuluu erilaisia karahveja, pulloja, kannuja, rasioita ja laseja eri väreissä. 

Pajazzo
Pajazzo-maljakot ovat ihanan övereitä ugly beautiful -esineitä. Ei ihme, ne on valmistettu 70-luvulla. Riihimäen Lasille suunniteltuja maljakoita on tehty kolmessa väriyhdistelmässä: vihreä-keltainen, puna-keltainen ja sini-keltainen. Niitä on myös kolme eri kokoa. Tässä näette nämä kaikki iloiset möhkäleet!

Tämä Marimekko-mekko on yhtä kreisi kuin Tzarina-rasia. Matchy matchy!

Bukowskis teemahuutokaupat

Bukowskis järjestää tänä kesänä useita teemahuutokauppoja netissä. Tämän kuun lopussa on luvassa mm. Oiva Toikka -teemahuutokauppa. Lisäksi käynnissä on huutokauppoja, joissa ei keskitytä tietyn taiteilijan tuotantoon, vaan erilaisiin tietyn teeman mukaan koottuihin esineisiin. Tästä huutokaupasta löytyy esimerkiksi paljon hurmaavia rottinkikalusteita vaikkapa mökille! (What, miksi kukaan ei ole vielä tarjonnut mitään tästä setistä?)

Itse aion katsastaa 18 heinäkuuta alkavaan Happy Jewels -teemahuutokaupan, koska antiikkikorut kiinnostavat. Ja tätä hopeaesineiden valikoimaa oli ihana selata, vaikka suurin osa oli ihan out of my budget.  Suosittelen lataamaan Bukowskis-sovelluksen, sen avulla huutokaupattavia ihanuuksia voi tutkia vaikka riippumatossa. Saitilla oleskelu on opettavaista ja inspiroivaa, vaikkei ostaisikaan mitään.

Ja jos tekee mieli ostaa, tästä jutusta voit lukea, miten nettihuutokaupassa ostaminen toimii!

More to read

Katja Kokko löysi harrastuksesta elämäntyön

Kirsikka Simberg

"Välillä on pakko tehdä töitä vain rahankin takia, mutta isoja päätökisä elämässä ohjaa intuitio."

Tyylimuusa: Jane Fonda

Kirsikka Simberg

Ihana, upea Jane Fonda. Kiitos! Olet inspiraationi!

Näitä pidän silmällä nyt

Kirsikka Simberg

Kauneimmat kodin esineet voi ostaa käytettyinä.

Paahdettu myskikurpitsakeitto kuminalla

Enni Koistinen

Todennäköisesti maailman herkullisin kurpitsakeitto.