Täydel­li­nen pakkaus

Ekologisempaa kosmetiikkapakkausta etsimässä.

Sitä luulisi, että ympäristöystävällisen kosmetiikkapakkauksen valitseminen kaupasta olisi helppoa. Vältä muovia, osta lasipurkki. Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen opin, kun taannoin haastattelin kierrätysasiantuntijoita Trendiin.

MUOVI
Muovi on ongelmallinen materiaali, muttei ihan täysi pahis: muovipurkkeja on nykyään helpompi kierrättää, sillä keräyspisteitä alkaa löytyä enemmän. Muovin laatu heikkenee kuitenkin joka kerta, kun se kierrätetään, eli kosmetiikkapurkista ei yleensä tehdä uutta purkkia vaan jotain heikkolaatuisempaa, kuten muovipussi. Muovia ei voi uusiokäyttää ikuisesti.

LASI
Valitettavasti vain harva kosmetiikan lasipurkki kelpaa kierrätykseen. Kierrätettäviä ovat ohuehkoa läpinäkyvää tai tummaa lasia olevat pullot ja purkit. Suuri osa kosmetiikkapakkauksista kuuluu sekajätteeseen, sillä ne ovat usein himmeää maitolasia tai niissä on paljon koristeluja. Lasia ei myöskään kierrätetä Suomessa vaan se pitää vielä viedä Englantiin. Lasin laatu ei kärsi kierrätyksessä.

PAHVI
Palasaippuat pakataan yleensä pahvirasiaan, joka on helppo kierrättää. Olen kesän aikana pessyt tukkani Flow Kosmetiikan Rhassoul Savi -palasampoolla, joka on toiminut ohuessa tuuheutta kaipaavassa tukassani tosi hyvin. Monilla merkeillä, esim. Mádaralla, on myös kasvojen pesuun tarkoitettuja palasaippuoita. Näitä en ole kuivalle ja herkälle iholleni vielä testannut, sillä olen koukussa öljyputsariin.

PARAS VAIHTOEHTO: BIOHAJOAVA PAKKAUS 
Biohajoavia pakkauksia tehtailee jo suomalainen Sulapac. Esimerkiksi Atopikin balmi on pakattu Sulapac-pakkaukseen. Käsittääkseni Sulapacin kaikki pakkaukset ovat vielä tällä hetkellä samanmuotoisia ja kokoisia (pieniä rasioita), ja niihin voi pakata vain vedettömiä voiteita. Nestemäisten tuotteiden pakkaaminen biohajoaviin purkkeihin on nimittäin haastavaa.

Törmäsin Twist Be -liikkeessä amerikkalaiseen luonnonkosmetiikkamerkki Organic Essencen tuotteisiin, jotka on pakattu biohajoavaan pahviin. Olen testannut merkin huulirasvaa ja dödöä ja voin raportoida, että ne ovat oikein hyviä. Dödö pitää hyvin, eikä petä kevyessä liikunnassa. Seuraavaksi aion hankkia merkin sheavoita sisältävän vartalovoin. Organic Essencen pakkausmuotoilu ei ehkä ole sitä kaikkien silmiä hivelevintä, mutta toisaalta fiilistelen itse tuollaista old school luontaistuotekauppa-estetiikkaa. Niin kauan kuin kaikki purkkini eivät noudata samaa tyyliä, hehee.

Raportoikaa, jos teillä on hyviä vinkkejä kestävämmin pakatusta kosmetiikasta!

More to read

Tyylimuusa: Jane Fonda

Kirsikka Simberg

Ihana, upea Jane Fonda. Kiitos! Olet inspiraationi!

Nara Hotel

Mia Frilander

Yksi Japanin monista helmistä: vuonna 1909 rakennettu Nara Hotel, jossa myös Albert Einstein on yöpynyt.

Suunnittelijatapaaminen: Heikki Orvola

Kirsikka Simberg

Tapasin suunnittelija Professori Heikki Orvolan, joka kutsuu kirjontatöitään pöytälaatikko runoudeksi. (Ihana ajatus!)

Marmorointifantasia

Enni Koistinen

Toteutin pitkäaikaisen (ei-pervon) fantasiani.