
Terveysruoka idut
Kaikille ituhipeille.
Pakastimen sulattaminen, itse tehdyt tortilla-letut, idättäminen. Siinä asioita, jotka vaikuttavat vaivalloisilta, mutteivät ole sitä.
Pakastinta en vielä ole sulattanut, mutta äitini vakuuttaa sen olevan helppoa. Tortilloja teen itse ja se on naurettavan helppoa, katso vaikka tätä reseptiä. Tarvitset maissijauhoja, suolaa ja vettä. Sekoita taikinaksi, kauli pieniä lettuja ja paista ne kuivassa pannussa 1-2 minuuttia.
Idättäminenkin on niin yksinkertaista, että aina kun idätän, kysyn itseltäni, miksi minulla ei koko ajan ole pieni ituviljelmä käynnissä keittiössäni.
Lempi-ituni on sinimailanen ja se onkin todella helppo idätettävä. Viimeksi idätin sarviapilaa, koska satuin löytämään sitä Ruohonjuuresta. Se ja esimerkiksi mung-papu sopivat hyvin aloittelevalle idättäjälle.
Miten homma toimii?
Pese idut hankaamalla niitä kunnolla. Liota runsaassa vedessä yön yli. Huuhtele siivilässä ja kaada isoon lasipurkkiin, jonka suuaukon kohdalle kiinnität harsoliinan kuminauhan avulla. Itse käytän kasvojen pesuun tarkoitettua musliiniliinaa, joka sattui lojumaan kylppärissäni (pesin sen tietty ensin, hygieniajutut ovat idättämisessä ehdottoman tärkeitä). Aseta itukippo suuaukko alaspäin pimeään paikkaan, esimerkiksi kaappiin tiskien kuivaustelineeseen. Näin liika vesi pääsee valumaan pois. Huuhtele idut 2 kertaa päivässä. 2-3 päivän päästä (lajista riippuen) ne ovat jo valmiit syötäväksi. Niin helppoa!
Tämä metodi toimii erinomaisesti minulla, mutta hifistelijä voi tuoda idut ulos kaapista itämisen loppuvaiheilla. Valossa ituihin muodostuu lehtivihreää ja enemmän C-vitamiinia ja ne saavat voimakkaamman maun.
Kaikki nämä tiedot minulle kertoi itu-raamattuni, eli vuonna 1981 julkaistu Toivo Rautavaaran ja Riitta Suomalaisen Idätä itse -teos. Siinä kerrotaan myös itujen lukuisista terveysvaikutuksista ja mm. saksalaisen tohtori J.G. Schnitzerin kehittämästä ruokavaliosta, johon kuuluu kasvissalaatteja ja -raasteita ja runsaasti ituja. Kyseessä on raakaruokavalio ja metodilla on kuulemma parannettu erilaisia kroonisia tauteja. Itulääkinnän nimeen en mene vannomaan, mutta olen sen verran vakuuttunut itujen taiasta, että nyt pyrin ottamaan itseäni niskasta kiinni ja idättämään useammin. Tai ainakin ostaa ituja kaupasta.






Kuriositeettina vielä teille Idätä itse -kirjan “Ituihmisen” ruokalista, jos jotakuta kiinnostaa syödä kuin 70-luvun lopun terveysguru:
Varhain aamulla juodaan lasillinen haaleaa vettä (vesijohtoveden tulee seistä yön yli), johon voi lisätä pari teelusikallista omenaetikkaa ja teelusikallisen hunajaa.
Aamuaterialla syödään raakaa puuroa: noin 50-60g vehnäjyviä rouhitaan ja pannaan likoon runsaaseen desilitraan vettä. Aamulla rouheeseen lisätään puolen sitruunan mehu sekä omenaraastetta, marjoja ja lusikallinen kermaa tai viiliä. Juomaksi yrttiteetä. Raakapuuro pitää nälkää erittäin hyvin.
Lounaallla syödään pari salaattia ja idätettyjä jyviä. Esimerkiksi sikurisalaatti tai kiinankaalia silputaan hienoksi ja sekoitetaan yrttikastikkeeseen, johon pannaan 1 rkl öljyä, 1/2 rkl omenaetikkaa, 1/2 rkl sitruunamehua sekä mausteyrttejä, kuten liperiä, melissaa ja rosmariinia. Salaattiin lisätään vielä puoli omenaa ja puoli appelsiinia lohkoina. Toiseksi salaatiksi sopii esimerkiksi tomaattisalaatti piparjuurikastikkeessa: 2 rkl piimää, 1 rkl raastettua piparjuurta, 1/2 rkl sitruunamehua, pari kookasta tomaattia. Lisäksi 30 g idätettyä ruista höystettynä vihantakrassilla, joka on sekoitettu lusikalliseen kermaviiliä.
Päivälliseksi tehdään salaatti porkkanaraasteesta höystettynä persiljalla, pähkinärouheella, sitruunamehulla ja kermaviilillä. Lisäruoaksi idätettyä vehnää maustettuna valkosipulilla ja tillillä.
Juomaksi lähdevettä, uutta terveysjuomaa happivettä tai yrttiteetä.
Tässä vielä samaisen kirjan Vihreä itujuoma.
2 1/2 dl mungopavunituja
2 1/2 dl sinimailasenituja
1 1/4 dl raakaa silputtua pinaattia
2 silputtua lehtisellerinvartta
2 viipaloitua porkkanaa
2 rkl persiljasilppua
hiven suolaa
2-3 tippaa worchester-kastiketta
-
-
Mia Frilander
Siis todellakin, en itsekään ole ravitsemustieteilijä ja musta oli maallikkona vaan kiva hämmästellä ja vertailla, et miten tää terveys-skene on muuttunut noin 40 vuoden ajan: vielä juodaan omenaviinietikkavettä ja raakapuurokin on tehnyt paluun, mutta nykyään moni karttaa maitotuotteita. Eikä kukaan käytä kiinankaalia. Noissa saldeissahan ei oo mitään määriä, mutta sain heti sellaisen mielikuva, ettö se ituihminen vetää illallisella hurjan raastevuoren, jonka pureksimisessa menee ikuisuus. Ja lounaaks kaks megasalaattia (joissa appelsiinia – yyh).
Kiinnostavaa, miten ruokatrendit todellakin kulkee käsi kädessä muiden lifestyle-trendien kanssa: ituihmiset eivät varmaankaan harrastaneet pepputreenejä. 🙂 Nykyään treenataan paljon enemmän kuin aikaisemmin ja keho tarvitsee enemmän energiaa. Eli vielä selvennyksenä, et tää ituihmisen ruokavalio ei siis todelllakaan oo mikään suositus mun puolelta (eri aikojen terveysruokatrendit vaan kiinnostaa), enkä itse ikinä voisi syödä vaan megamääriä salaattia. 🙂
-
Esteri
Joo, en ollenkaan ajatellut että sinä suosittelisit tätä ruokavaliota, oli kiinnostava kuriositeetti! 🙂 Kiinankaalin ja kermaviilin paluuta odotellessa!
-
Maria
Ihanaa Mia kun jaoit tämän aiheen! <3
Mulla on idätysastiat vielä hankinnassa, mutta aloin versottaa ruokaherneitä viime viikolla! Se on kans ihan superhelppoa ja tänään voin jo leikata ensimmäisen sadon 🙂 Astiaksi käy tosi hyvin viinirypälerasiat ja kastelu mielellään alta kun juuria alkaa syntyä. Hah altakasteluastiana käytän Wirkkalan Ultima Thulea, kun en muuta ensi hätään keksinyt: aamulla täytän astian vedellä ja liottelen versorasioita siinä hetken aikaa (kaksi mahtuu rinnakkain). Sen jälkeen nostan astiat vanhalle pyyhkeelle hetkeksi ja takaisin taas ikkunalaudalle päiväksi kylpemään auringonvalossa. Versot kasvaa melkein silmissä ja ne on itujen lailla ihan high top terveysruokaa (ja vielä lähes ilmaista!)
Ihanaa viikkoa ja vinkkinä et Ekolosta löytyy tosi kätevän näköinen idätysastia, jonka ajattelin hankkia:
https://www.ekolo.fi/ekokoti/tuote/teline-lasiselle-idatysastialle/1410/Terkuin, Maria
-
Mia Frilander
Jee, kiitos vinkistä! Superhyvä toi idätysastia, koska meidän keittiörempan jälkeen meillä ei enää oo tuollaista ritilällä varustettua astiakaappia ja oonkin miettinyt, et mitenkäs sit idätän 😀 eli toi hankintaan!
-
-
Maria
Ihanaa Mia kun jaoit tämän aiheen! <3
Mulla on idätysastiat vielä hankinnassa, mutta aloin versottaa ruokaherneitä viime viikolla! Se on kans ihan superhelppoa ja tänään voin jo leikata ensimmäisen sadon 🙂 Astiaksi käy tosi hyvin viinirypälerasiat ja kastelu mielellään alta kun juuria alkaa syntyä. Hah altakasteluastiana käytän Wirkkalan Ultima Thulea, kun en muuta ensi hätään keksinyt: aamulla täytän astian vedellä ja liottelen versorasioita siinä hetken aikaa (kaksi mahtuu rinnakkain). Sen jälkeen nostan astiat vanhalle pyyhkeelle hetkeksi ja takaisin taas ikkunalaudalle päiväksi kylpemään auringonvalossa. Versot kasvaa melkein silmissä ja ne on itujen lailla ihan high top terveysruokaa (ja vielä lähes ilmaista!)
Ihanaa viikkoa ja vinkkinä et Ekolosta löytyy tosi kätevän näköinen idätysastia, jonka ajattelin hankkia:
https://www.ekolo.fi/ekokoti/tuote/teline-lasiselle-idatysastialle/1410/Terkuin, Maria

More to read

Töissä: Enni
Enni Koistinen
Mietteitä töistäni, urastani ja paras musavinkki tehokkaaseen työntekoon.

Uusi keittiö ja sen hieno kylmä sydän
Kirsikka Simberg
Keittiöremontti on valmis ja siellä on uusi upea kylmiö.
Mainio kirjoitus! En tunne ravitsemustiedettä ollenkaan, mutta maallikon silmiin tuo ituihmisen ruokavalio kuulostaa aika vähäkaloriselta..? Ei sovellu tän hetken käsipäiviin/ vatsapäiviin / pepputreeneihin 🙂