Terveys­ruo­ka idut

Kaikille ituhipeille.

Pakastimen sulattaminen, itse tehdyt tortilla-letut, idättäminen. Siinä asioita, jotka vaikuttavat vaivalloisilta, mutteivät ole sitä.

Pakastinta en vielä ole sulattanut, mutta äitini vakuuttaa sen olevan helppoa. Tortilloja teen itse ja se on naurettavan helppoa, katso vaikka tätä reseptiä. Tarvitset maissijauhoja, suolaa ja vettä. Sekoita taikinaksi, kauli pieniä lettuja ja paista ne kuivassa pannussa 1-2 minuuttia.

Idättäminenkin on niin yksinkertaista, että aina kun idätän, kysyn itseltäni, miksi minulla ei koko ajan ole pieni ituviljelmä käynnissä keittiössäni.

Lempi-ituni on sinimailanen ja se onkin todella helppo idätettävä. Viimeksi idätin sarviapilaa, koska satuin löytämään sitä Ruohonjuuresta. Se ja esimerkiksi mung-papu sopivat hyvin aloittelevalle idättäjälle.

Miten homma toimii?

Pese idut hankaamalla niitä kunnolla. Liota runsaassa vedessä yön yli. Huuhtele siivilässä ja kaada isoon lasipurkkiin, jonka suuaukon kohdalle kiinnität harsoliinan kuminauhan avulla. Itse käytän kasvojen pesuun tarkoitettua musliiniliinaa, joka sattui lojumaan kylppärissäni (pesin sen tietty ensin, hygieniajutut ovat idättämisessä ehdottoman tärkeitä). Aseta itukippo suuaukko alaspäin pimeään paikkaan, esimerkiksi kaappiin tiskien kuivaustelineeseen. Näin liika vesi pääsee valumaan pois. Huuhtele idut 2 kertaa päivässä. 2-3 päivän päästä (lajista riippuen) ne ovat jo valmiit syötäväksi. Niin helppoa!

Tämä metodi toimii erinomaisesti minulla, mutta hifistelijä voi tuoda idut ulos kaapista itämisen loppuvaiheilla. Valossa ituihin muodostuu lehtivihreää ja enemmän C-vitamiinia ja ne saavat voimakkaamman maun.

Kaikki nämä tiedot minulle kertoi itu-raamattuni, eli vuonna 1981 julkaistu Toivo Rautavaaran ja Riitta Suomalaisen Idätä itse -teos. Siinä kerrotaan myös itujen lukuisista terveysvaikutuksista ja mm. saksalaisen tohtori J.G. Schnitzerin kehittämästä ruokavaliosta, johon kuuluu kasvissalaatteja ja -raasteita ja runsaasti ituja. Kyseessä on raakaruokavalio ja metodilla on kuulemma parannettu erilaisia kroonisia tauteja. Itulääkinnän nimeen en mene vannomaan, mutta olen sen verran vakuuttunut itujen taiasta, että nyt pyrin ottamaan itseäni niskasta kiinni ja idättämään useammin. Tai ainakin ostaa ituja kaupasta.

Kuriositeettina vielä teille Idätä itse -kirjan “Ituihmisen” ruokalista, jos jotakuta kiinnostaa syödä kuin 70-luvun lopun terveysguru:

Varhain aamulla juodaan lasillinen haaleaa vettä (vesijohtoveden tulee seistä yön yli), johon voi lisätä pari teelusikallista omenaetikkaa ja teelusikallisen hunajaa.

Aamuaterialla syödään raakaa puuroa: noin 50-60g vehnäjyviä rouhitaan ja pannaan likoon runsaaseen desilitraan vettä. Aamulla rouheeseen lisätään puolen sitruunan mehu sekä omenaraastetta, marjoja ja lusikallinen kermaa tai viiliä. Juomaksi yrttiteetä. Raakapuuro pitää nälkää erittäin hyvin.

Lounaallla syödään pari salaattia ja idätettyjä jyviä. Esimerkiksi sikurisalaatti tai kiinankaalia silputaan hienoksi ja sekoitetaan yrttikastikkeeseen, johon pannaan 1 rkl öljyä, 1/2 rkl omenaetikkaa, 1/2 rkl sitruunamehua sekä mausteyrttejä, kuten liperiä, melissaa ja rosmariinia. Salaattiin lisätään vielä puoli omenaa ja puoli appelsiinia lohkoina. Toiseksi salaatiksi sopii esimerkiksi tomaattisalaatti piparjuurikastikkeessa: 2 rkl piimää, 1 rkl raastettua piparjuurta, 1/2 rkl sitruunamehua, pari kookasta tomaattia. Lisäksi 30 g idätettyä ruista höystettynä vihantakrassilla, joka on sekoitettu lusikalliseen kermaviiliä.

Päivälliseksi tehdään salaatti porkkanaraasteesta höystettynä persiljalla, pähkinärouheella, sitruunamehulla ja kermaviilillä. Lisäruoaksi idätettyä vehnää maustettuna valkosipulilla ja tillillä.

Juomaksi lähdevettä, uutta terveysjuomaa happivettä tai yrttiteetä.

Tässä vielä samaisen kirjan Vihreä itujuoma.

2 1/2 dl mungopavunituja
2 1/2 dl sinimailasenituja
1 1/4 dl raakaa silputtua pinaattia
2 silputtua lehtisellerinvartta
2 viipaloitua porkkanaa
2 rkl persiljasilppua
hiven suolaa
2-3 tippaa worchester-kastiketta

More to read

Raskausviikko 25

Kirsikka Simberg

Harkitsen epiduraalitonta synnytystä ja muutun kokoajan hajamielisemmäksi.

Opettaja vai mentori

Katri Mutikainen

Mikä on opettajan rooli? Tallinnan yliopistossa osa opettajista käyttäytyivät sovinistiseen malliin ja opettivat oppilaita enemmän pelolla kuin kannustuksella.

Maryam Nassir Zadeh & Martiniano

Mia Frilander

Sarjassa asioita, jotka saavat sydämeni lyömään nopeammin: kohta sukat saa heivata talviunille ja lempikenkämerkkini saapuivat Suomeen!

Enni Koistinen

Enni Koistinen

Enni on graafinen suunnittelija, josta tulee vielä jonain päivänä kylpylänomistaja. Enni inspiroituu kylpylöistä, yksityiskohdista, huonosta graafisesta suunnittelusta ja marttailusta.