Testis­sä: Esse anti-age-ihonhoitokuuri

Mainos: Esse Skincare

Ajatuksia kalliista anti-age-seerumeista, sekä omasta ja ihon kuolevaisuudesta.

Tämä juttu sai alkunsa siitä, että koin vauvavuoden, pitkän talven ja korona-huolen vanhentaneen minua noin sata vuotta ja kaikki anti-age-kategoriassa oli alkanut kiinnostaa. (Tai itse pidän Katja Kokon käyttämästä healthy ageing -termistä, mutta kutsuttiin tätä millä nimellä tahansa, tavoitteena on mahdollisimman terve, hehkuva ja nuorekas iho mahdollisimman kauan.)

Olen 32, eli iässä, jolloin minun yleisten kauneususkomusten mukaan kannattaisi taistella ikääntymisen merkkejä vastaan tehokkaalla retinolilla, happokuorinnoilla ja ehkäpä mikroneulauksella. Nämä kaikki kiihdyttävät ihon uusiutumista, jolloin rypytkin saavat kyytiä. 

Raskaana ja imettäessä ei suositella retinolia, eikä muita vahvoja ainesosia, kuten hedelmähappoja, minkä takia lähestyin herkkää ihoa ymmärtävää Esse-brändiä ja pyysin testiin ihoa elvyttävän tuotepaketin. Olen aiemmin saanut Esseltä apua ärtyneelle iholle, joten uskalsin ehdottaa tällaista yhteistyötä ilman pelkoa, että inhoaisin tuotteita ja joutuisin kirjoittamaan jonkun totuutta vääristelevän jutun, hahaa. 

Halusin ensisijaisesti testata Essen kalliita anti-age-seerumeita, koska A) halusin voidella ihoni jollain supertehokkaalla ja B) suhtaudun kuitenkin hieman skeptisesti yli sadan euron seerumeihin ja pohdin, kannattaako niistä oikeasti maksaa?

Itse ajattelen nimittäin näin: On olemassa paljon hyviä ja edullisia tuotteita, ja koska iho jossain vaiheessa kuitenkin rapistuu – ihonhoitotuotteet vain hieman hidastavat väistämätöntä – laitan mieluummin rahani upeisiin vaatteisiin, jotka kaunistavat minua vielä vuosikymmeniä.

Halusin siis kokeilla luksus-seerumia, jotta voisin kertoa teille, kannattaako sellaiseen oikeasti panostaa, vai kannattaisiko mieluummin ostaa kivat kengät. Tässä seuraa raportti siitä, mitä iholleni tapahtui kokeiltuani kaksi kuukautta Essen 112 euroa maksavaa Resurrect Serum -seerumia, sekä muita Esse-tuotteita. Tervetuloa syvälle ikääntyvän ihon hoitoon. 

Ihoni au naturel illalla ja aamulla.

Healthy ageing à la Esse

Heti alkuun tärkeä neuvo: osta aina Esse-tuotteita paikasta, jossa saat asiantuntevaa apua. Olen yleisesti aika hyvä ihonhoitoasioissa, mutta Essellä on ihan oma filosofiansa, ja olisin itse valinnut aivan väärät tuotteet. Halusin kokeilla lupaavan tehokkaalta kuulostavaa Ageless-seerumia, mutta tätä ei haluttu antaa minulle.

Ageless-purkin sijaan minulle suositeltiin Resurrect-seerumia ja sitä piti käyttää vain iltaisin, kuuriluontoisesti kerran pari vuodessa. Halusin tuloksia, joten tämä kuulosti minusta aluksi vähän lällyltä. Haastattelin Jolie Span kosmetologi Johanna Joutsenniemeä, joka avasi minulle Essen anti-age-filosofiaa.

”Liian hoitavia tuotteita ei kannata aloittaa liian aikaisin, sillä Essellä ajatellaan, että paukkuja pitää riittää myös sitten, kun iho oikeasti niitä kaipaa”.

Joutsenniemen mukaan ihosolut eivät uusiudu loputtomiin. Hän kertoo Hayflickin rajasta, teoriasta, jonka mukaan solut eivät ole kuolemattomia. Tohtori Leonard Hayflickin tutkimusten mukaan solu voi jakautua vain noin 60 kertaa, kunnes se kuolee. Vahvat retinolit, hapot ja ihon rei’ittäminen mikroneulauksella tuovat kyllä nopeasti hyviä tuloksia, mutta tämän teorian mukaan ne nopeuttavat solujen uusiutumista, jolloin ne ”kuolevat” ennenaikaisesti, eli ihon vanheneminen nopeutuu. 

Kiinnostava näkökulma! Googlailin asiaa ja tästä ei näköjään olla ihonhoitomaailmassa päästy yhteisymmärrykseen. Koska Tohtori Hayflick ei itse tutkinut ihon vanhenemista, ei siitä, koskeeko Hayflickin raja myös ihosoluja, käsittääkseni ole ihan satavarmaa tietoa. Osa löytämistäni lähteistä sanoo ei, osa kyllä. Asiasta tarvitaan kaiketi enemmän tutkimusta, ja siihen saakka jokaisen pitää vain päättää, mihin haluaa uskoa. Myös oma ihonhoitonörtteyden rajani tuli vastaan tässä asiassa: solubiologian ymmärrykseni on puutteellista, ja päätäni alkoi särkeä paneutuessani asiaan.

Juuri nyt Essen lempeämpi lähestymistapa puhuttelee minua, mutta jonain päivänä saatan tarttua hardcore retinolipurkkiin ja ajatella, että otan mieluummin sen vähän kiinteämmän ihon nyt kuin 70-vuotiaana.  

Miten ihoa sitten Essen mukaan kannattaisi hoitaa, jotta se ikääntyisi kauniisti?

Suojaamalla, kosteuttamalla, tukemalla ihon kollageenin ja elastiinin muodostumista, sekä lempeästi puhdistamalla, luettelee Joutsenniemi. Essellä ihon suojabarriääri on tärkeässä asemassa: barriäärin tehtävä on muun muassa lukita kosteus ihoon. Vaurioitunut barriääri haihduttaa kosteutta nopeammin ja altistaa ihon tulehdustiloille, jolloin se myös ikääntyy nopeammin. 

Kosteusköyhällä iholla rypyt näyttävät syvemmiltä, ja tässä syy, miksi iho saattaa imettäessä näyttää hieman nahistuneelta. Imetys nimittäin kuivattaa ihoa ja näin myös juonteet syvenevät, kertoo Joutsenniemi. Enpä tullut ajatelleeksi, vaikka tämähän kuulostaa todella itsestään selvältä.

Opiskelin myös asiaa Essen nettisivuilta, josta löytyi mukavan holistisia ohjeita anti age -elämäntyyliin. Kaikki löytyvät täältä, mutta pidin erityisesti tästä neuvosta:

-Yritä säilyttää mikrobien monimuotoisuus – tämä koskee sekä suolistoasi että ihoasi. Syö kuumentamattomia, hapatettuja ruokia kuten hapankaalia tai kimchiä ja vietä aikaa luonnossa. Luonnonmukainen puutarhanhoito auttaa myös. Nauti päivittäin laadukkaita probiootteja sisäisesti sekä hoida ihoasi probioottisilla ihonhoitotuotteilla, joiden elävät hyödylliset mikrobit auttavat voittamaan ihon ikääntymistä edistäviä mikrobilajeja.

Puutarhanhoito on anti-age-vaikutteista! Tästä pidän.

Ihonhoitorutiinini

Seuraavaksi esittelyssä tämän imettävän äidin kosteusköyhälle ja ikääntyvälle iholle määrätty rutiini. Käytin ainoastaan näitä tuotteita kahden kuukauden ajan:

Puhdistus: Esse Sensitive Cleanser
Ihoa ei tulisi pestä liikaa, eikä liian voimakkailla tuotteilla, sillä ihon pinnalla oleva talikerros, eli seebumi, suojaa ihoa. Johanna Joutsenniemi vinkkaa, että hyviä tuloksia voi saada jo sillä, että jättää pois liian pesevät ja hankaavat tuotteet, sekä erilaiset sienet ja liinat. Kaksoispuhdistusta tarvitaan vain, jos on käyttänyt paljon meikkiä ja aamulla kasvoille voi riittää vain vesipesu. Itse olen kauan käyttänyt aamuisin Flow Kosmetiikan Ruusuvettä. 

Kasvovesi: Esse Sensitive Toner
Kasvoveden käyttö on tärkeää, sillä se hoitaa ja suojaa ihoa. Tämä pre- ja probiootteja sisältävä suihke rauhoittaa myös ihoa. 

Seerumi: Esse Sensitive Resurrect Serum
Tämä seerumi on suunnattu erityisesti herkälle ikääntyvälle iholle, joka ei kestä liian stimuloivia anti age -tuotteita. Se sopii myös 30+ iholle, jolloin sitä suositellaan käytettäväksi kuuriluontoisesti, 1-2 purkkia loppuun vuodessa. Neljänkymmenen vuoden paikkeilla seerumi voi olla ympärivuotisessa käytössä, ja viisikymppinen voi siirtyä tehokkaampiin tuotteisiin. Parikymppisen iholle riittää hyaluronihapposeerumi. 

Seerumi sisältää ihon mikrobiomia tasapainoittavia pro- ja prebiootteja, sekä muun muassa bakuchiolia, joka on tällä hetkellä anti age hittiraaka-aine numero yksi. Bakuchiol on kasviuute, jolla tutkitusti saadaan samankaltaisia nuorentavia tuloksia kuin retinolialla, ilman retinolin ihoa herkistäviä vaikutuksia.

Kasvoöljy: Esse Sensitive Protect Oil
Suojaa ihoa vapaiden radikaalien ja saasteiden vanhentavilta vaikutuksilta, eli tätä kannattaa käyttää etenkin päivisin. 

Kasvovoide: Esse Sensitive Nourish Moisturiser
Rauhoittava kasvovoide vahvistaa herkän ihon suojabarriääriä. Tämä toimii niin päivä- kuin yövoiteena, mistä pidän, sillä pienemmällä purkkimäärällä pärjääminen kiinnostaa. Yöllä ja kylmemmillä ilmoilla sekoitin joukkoon pari tippaa Protect Oilia. 

Silmänympärystuote: Esse Sensitive Eye Cream
Olen aiemminkin kirjoittanut, että silmänympärystuotteet ovat mielestäni tylsä kategoria. Minulla ei ole tällä alueella mitään ongelmia, joten kaikki kelpaa. Pidin tästäkin ja se sopii luultavasti ihan kaikille, sillä se on suunnattu herkälle iholle. Kokeile, jos sinulla on helposti ärtyvä silmänympärysiho! 

Ikääntyvän ihon apurit: aurinkosuoja ja tehoseerumi.

Aurinkosuoja: Esse Sunscreen SPF30
Ihon suojaaminen auringolta on yksi tärkeimmistä anti age -teoista. Raskaana ja imettäessä ihon suojaaminen on extratärkeää, koska hormonit ovat silloin sekaisin ja pigmenttimuutoksia syntyy helpommin. 

Suojaksi kannattaa valita fysikaalinen aurinkosuoja, jollaisia kaikki luonnonkosmetiikan aurinkosuojat ovat. Niissä käytetään mineraaleja, jotka tekevät ihon pinnalle suojakerroksen, versus kemiallinen suoja, joka muodostaa suojan pinnan alle. Kemiallisten suojien vastustajat ovat sitä mieltä, että nämä saattavat vain vanhentaa ihoa entisestään vapauttamalla vapaita radikaaleja. Faktaa on ainakin se, että kemialliset filtterit eivät ole hyväksi vesistöille. 

Kuorinta: Esse Microderm Exfoliator
Liiallinen sekä liian voimakkailla aineilla kuoriminen vaurioittaa ihon pintaa, mikä vain kiihdyttää ikääntymisprosessia. Maltillinen kuorinta on kuitenkin iholle hyväksi, sillä se poistaa jo kuollutta ihosolukkoa ja kirkastaa ihoa. Esse Microderm Exfoliator on todella hellävarainen tuote, joka sopii herkälle iholle. Minulle tätä suositeltiin käytettäväksi kerran parissa viikossa, mikä oli shokeeraavaa henkilölle, joka on tottunut kuorimaan kasvot ainakin kerran viikossa. 

Naamio: Esse Cream Mask
Tämä oli jo all time lempinaamioni, mutta nyt sain neuvon käyttää tätä yönaamiona kerran viikossa. Aamulla herätessä iho oli jo aika lähellä vauvanpeppua (ei kuitenkaan ihan, koska minulla on täällä kotona silkkisen sileä vauvanpylly, mihin verrata). Naamio kosteuttaa, pehmentää ja myös kirkastaa – mukava extra kaikille, joille raskaus ja imetys on aiheuttanut pigmenttimuutoksia. 

Lopputulos

Kahden kuukauden Esse-kuurin jälkeen olen todella tyytyväinen ihooni. Näytän edelleen kolmekymppiseltä pienen lapsen äidiltä, mutta ihossa on upea hehku. Mikään ei punoita, kiristä tai hilseile ja naama näyttää kaikin puolin elinvoimaiselta. Ostaisinko seerumin uudestaan? Kyllä, sillä kerran vuodessa hinta ei tunnu niin päätä huimaavalta. En tieteellisellä varmuudella voi todistaa asiaa, mutta omasta mielestäni minua häiritsevät juonteet ovat hieman hälvenneet. Ja se, miltä omasta mielestään näyttää, on pääasia.

Tämän jutun myötä ajauduin nimittäin analysoimaan tämänhetkistä suhtautumistani ulkonäköasioihin. Se on ristiriitainen. Kauniisti vanheneva (tai mieluiten ei vanheneva ollenkaan) iho kiinnosta, mutta samaan aikaan on sellainen ihan sama, I’m fabulous -fiilis. 

Juuri nyt minulla on tosi upea olo, mikä vähän hämmästyttää minua. Olen nimittäin niin pinnallinen, että ennen vauvan saamista jännitin sitä, millainen ihmisraunio minusta valvottujen öiden myötä tulisi. Nyt katson peiliin ja näen kyllä ne silmäpussit ja ärsyttävät raskaudenjälkeisestä hiustenlähdöstä johtuvat ohimoilla kasvavat hiustupsut, mutta kuitenkin ajattelen vain että hello hot mama. 

Ehkä tämä johtuu siitä, että pelkäsin jotain niin totaalista rapistumista, etten enää tunnistaisi itseäni, ja nyt olen vain positiivisesti yllättynyt. Tai sitten tämä on joku yleinen iästä johtuva kypsymisen merkki, kun oma iho ja ulkonäkö vain eivät vain enää tunnu niin tärkeiltä asioilta. Ehkä olen kolmekymppisenä korona-ajan eläneenä enemmän kosketuksissa oman kuolevaisuuteni kanssa, jolloin pari ryppyä ei niin haittaa, kunhan on terve ja elossa. Ehkä minulla ei vain vauvan kanssa enää ole niin paljon aikaa ajatella ihoani. 

Paras ihonhoitovinkkini on siis ehkäpä tämä: täytä 30, pidä itsesi kiireisenä ja memento mori (huomioi myös ihosolujesi kuolevaisuus). Ja kannattaa kokeilla Essen tuotteita. 🙂

More to read

Musla Mia Frilander Laila Pullisen ateljee

Laila Pullisen ateljeessa

Mia Frilander

Nissbacka on Vantaan helmi.

Musla @ Pori Jazz 2017

Pori Jazzeilla

Enni Koistinen

Vietin kesän hauskimman viikonlopun Pori Jazzeilla Kirsikan, Mian ja mielitiettyjemme kanssa. Viikonloppuun mahtui extrapaljon röhönaurua, tanssia ja paljon urpoja pullonpyörityskysymyksiä.

Epäkäytännölliset kesävaatteet

Mia Frilander

Olen tullut siihen tulokseen, että aika moni kesävaate on täysi vitsi. 

Pregnancy brain

Kirsikka Simberg

Tieteelliset tutkimukseni osoittavat, että vauvat käyttävät energiakseen äidin aivot.