Musla / Arkivé

Vaate­kaap­pi­si tarvit­see kauneusrutiinin

Uusi vaatehuoltosivusto inspiroi huoltamaan vanhaa uuden ostamisen sijaan.

Huoltaessani kenkiäni ajattelen nykyään, että vien ne spa-hoitolaan. Kokoan kaikki kengät olkkariin, istahdan sohvalle, katson Netflixiä ja hemmottelen kenkiäni kaunistavilla harjoilla ja voiteilla.

Ajatus on lähtöisin ystävältäni Marialta, johon tutustuin noin vuosi sitten, kun hän lähestyi minua sähköpostitse. Ruotsissa Whyred-vaatemerkin pääsuunnittelijan työparina työskennellyt Maria oli palannut Suomeen ja haaveili perustavansa sivuston, jonne olisi kerätty kaikki, mitä ihmisen pitää tietää vaatehuollosta.

Marian missio on auttaa ihmisiä näkemään mahdollisuuksia vanhoissa vaatteissa ja jalkineissa. Sen sijaan, että ostamme uutta, meidän pitäisi nauttia vanhan huoltamisesta.

“Huoltamisesta pitää tehdä taas tärkeää ja kiinnostavaa”, painottaa Maria.

Olen samaa mieltä.

Haluaisin, että vaatteiden huoltamisesta tulisi uusi luksus. Jotain ihanaa, jota haluamme tehdä tavaroille, jotka omistamme. Asia, josta haluamme oppia ja johon panostamme samaan tapaan kuin uuden ostamiseen. Näemme vaivaa etsiäksemme parhaan suutarin tai parhaan mokkanahalle tarkoitetun suihkeen.

Herkullinen kuva: Aya Brace. Herkulliset kengät: Mi.No.

Meihin on vahvasti iskostettu ajatus siitä, että tarvitsemme koko ajan elämäämme jotain uuttaa. Tämä “myytti” on aika vaikeasti murrettavissa. Vaikka tiedostan, että kulutusyhteiskuntamme on aivopessyt minut himoitsemaan jatkuvasti uusia tavaroita, ei se aina auta itse himoon. Himoitsen silti.

Ekologinen ja helppo tapa tyydyttää tätä uutuudenkaipuuta on hoitaa vanhoja vaatteita. Sen sijaan, että saamme kiksejä uuden ostamisesta voisimme saada kiksejä huoltamisesta. 

Huolletut nahkakengät näyttävät yhtäkkiä paljon houkuttelevimmilta. Tekee mieli vetää ne heti jalkaan, kun on käyttänyt aikaa niiden puhdistamiseen. Kun vaatteitaan huoltaa, ne säilyvät tietenkin hyväkuntoisina pidempään, mutta niihin myös kiintyy ihan eri tavalla. Ei tee mieli laittaa kierrätykseen jotain, jota on hoitanut monta vuotta.

Kenkäsikin tarvitsevat yleellistä voidetta.

Maria on nykyään go-to ihmiseni, kun tarvitsen tietoa siitä, millä aineella minun kannattaisi käsitellä nahkatakkiani, miten voin pelastaa elämää nähneen nahkalaukkuni tai miten mokkaa huolletaan. Hän on koulutukseltaan vaatetussuunnittelija ja opiskelee tällä hetkellä kenkäsuunnittelua, ja hän on kävelevä tietopankki.

Olen tosi iloinen siitä, että Maria voi pian olla kaikkien teidän go-to ihminen mitä vaatehuoltoon tulee. Hänen huoltosivustonsa on nimittäin nyt auki: Arkivé.

Juuri nyt sivustolta löytyy villakangastakin harjausohje ja tahranpoisto-ohje. Sivustolle päivittyy uusi ohje joka viikko.

Lainasin villakangastakkini Marialle Arkivén kuvauksia varten ja harjattuaan sen hän palautti sen minulle paperipussissa silkkipaperiin käärittynä. Tuntui siltä, kuin olisi ostanut täysin uuden takin.

Maria ehdotti, että tätä shoppailuhuijausta kannattaa toteuttaa ystävien kesken. Vaihtaa kavereiden kesken huollettavia vaatteita ja palauttaa ne nätisti viikattuna. Tuntuu ihan siltä kuin saisi jotain uutta.

Tulevaisuudessa voit ehkä shoppailuhuijata Marian kanssa, sillä hän haaveilee omasta ekologisesta huoltostudiosta, joihin voisi tuoda vaatteita ja jalkineita huollettavaksi. Kaupasta löytyisi myös parhaat ekologiset pesuaineet ja hoitovoiteet. Täällä ilmoittautuu jo yksi asiakas!

Arkivén kuvat on ottanut megatalent Aya Brace.

Koska Maria on niin pro, pyysin häntä jakamaan teille parhaat syksyn parhaat huoltovinkkinsä! 

”Nostan aina päivän aikana käyttämäni vaatteet parvekkeelle tuulettumaan. Vastatuuletetuissa vaatteissa on sitä samaa ihanaa raikkautta kuin vastapestyissä rapeissa lakanoissa.” 

”Vaatteita pestäessä käytän aina pesupussia vaatteesta tai materiaalista riippumatta. Nyt testauksessa on Guppyfriend-pesupussi, joita voi ostaa mm. Filippa K -myymälöistä. Tavallisiin pesupusseihin verrattuna Guppyfriend on huomattavasti kestävämpi ja suojaa vaatteita paremmin. Se myös vähentää tekokuiduista irtoavaa vesistöjä rehevöittävää mikromuovijätettä!”

Kenkien huollon ABC.

KOSTEUTUS ENSIN: ”Muista aina kosteuttaa nahka ennen suojakerrosta tai kiillotusta. Suojaavat vahat ja suihkeet eivät yleensä sisällä kosteuttavia ainesosia, joten nahka on tärkeää rasvata ensin, ettei se pääse kuivumaan suojakerroksen alla. Esimerkiksi ranskalainen kulttituote Saphir Renovator on oma suosikki, jolla saa myös freesattua nahkan pintaa nopeasti käyttöjen välissä.” 

SITTEN SUOJAUS: ”Näin syksyllä ja talven kynnyksellä on tärkeää suojata nahka kosteudelta. Vältä kemikaalipitoisia suojasuihkeita pintanahan suojauksessa, sillä ne tekevät nahasta hengittämättömän ja kuivattavat nahkaa. Suosi  luonnollisia rasvoja, jotka samalla ravitsevat ja kosteuttavat.

Oma suosikkituotteeni on Tangent GC Shoe Grease. Rasva sisältää mehiläisvahan lisäksi muun muassa kookosrasvaa ja rosmariinia.”

MOKALLE JA NUPUKILLE OMAT TUOTTEET: ”Mokan ja nupukin suojaukseen suosin Springyardin Waterproofing Formulaa. Springyardin suojasuihke on vesipohjainen eikä sisällä ympäristölle ja eliöille haitallisia fluorihiiliä. Fluorihiilet ovat yleinen raaka-aine kosteutta- ja likaahylkivien tekstiilien sekä suoja-aineiden valmistuksessa.”

PSST! ”Älä pelkää mokkaa talvikengissä. Kyllä, mokka on usein pintanahkaan verrattuna helpompi vaihtoehto talvikeleille: harjauksella pinnan saa pidettyä elävänä ja säännöllisellä suojauksella kosteutta hylkivänä.”

More to read

Piristysohjelma

Katri Mutikainen

Joskus pienetkin teot oman hyvinvoinnin edistämiseksi voivat laskea stressitasoa kiireen keskellä.

Käsitreeni

Katri Mutikainen

Videolla suosikki käsitreeniliikkeeni.

Pieniä himaparannuksia

Enni Koistinen

Teimme kotiimme hiljattain pari pientä, mutta tunnelmaa ja sisutusta paljon parantavaa muutosta.

Kuulosteluharjoituksia

Kirsikka Simberg

Suunnittelin pitkään muuttuvani naiseksi, joka rakastaa lenkkeilyä ja urheilee, vaikkei jaksaisi.