Valkois­ten lenk­ka­rei­den uusi elämä

Ennen kuin luovutat lenkkareidesi suhteen, kokeile näitä viittä askelta.

Elämää nähneet valkoiset lenkkarini olivat jo matkalla roskakoriin, kun muutin mieleni ja päätin kokeilla, mitä pienellä pelastusoperaatiolla saisi aikaan.

Tässä pelastusoperaation viisi askelta:

1. Alkuun pesin kengät astianpesuaineella ja vedellä. Hinkkaamiseen käytin vanhaa hammasharjaa, jonka avulla pääsin tunkeutumaan jokaiseen koloon ja nurkkaukseen.

2. Annoin kenkien kuivua yön yli, jonka jälkeen suihkutin niihin nahkakenkiä suojaavaa suihketta.

3. Vaihdoin kengännauhat – instant facelift! 

4. Ripottelin kenkiin hieman ruokasoodaa. Törmäsin tähän niksiin googlaillessani lenkkareiden elvytysvinkkejä – tämän luvataan poistavan epämielyttäviä odöörejä! Eteenkin urheilukenkiin pitäisi joka käytön jälkeen tupruttaa hieman ruokasoodaa, jotta kengät säilyisivät freesseinä. Ruokasooda imee myös tehokkaasti itseensä kenkämehuja, joten sitä kannattaa ripotella suoraan hikisiin kenkiin.

Soodakäsittelyn jälkeen lenkkarini haisivat mahdollisesti hieman vähemmän. Temppu tehoaa varmasti parhaiten ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Omat puolitoistavuotta jaloissani tehokkaasti marinoituneet kengät kaipasivat vielä hieman lisäapua, joten laitoin niihin hajuja poistavat pohjalliset, jollaisia myydään esimerkiksi Nilsonilla.

5. Mikään kikka maailmassa ei tee vanhasta tavarasta uutta, joten viimeisenä ohjeena kehotan kaikkia opettelemaan rakastamaan kuluneitakin esineitä ja hyväksymään, että kaikki vanhenee. Vanhalla, elämää nähneellä esineellä on arvokas historia. Nämäkin kengät ovat asuneet kanssani Tukholmassa ja matkanneet Mauritiukselle. Nyt tuntuu heti vaikeammalta heittää ne menemään vain koska ne ovat hieman nuhjuiset. Miten julma olinkaan!

Tässä vertailun vuoksi ennen-kuva, jotta tietäisitte, minkä kanssa kamppailin.

Suutarit myyvät myös valkoisille lenkkareille tarkoitettua maalia, jolla voi korjata niitä kohtia, joista väri on irronnut. Tehokkain keino pitää valkoiset kengät puhtaina on kuitenkin ennaltaehkäisy (jota en ole harrastanut – shame on me!). Lika pitää putsata kengistä heti.

Eräs ystäväni kertoi myös kuulleensa, että hc-lenkkariharrastajat suihkuttavat upouusiin lenkkareihin hullun määrän suojasuihketta ja sullovat ne tämän jälkeen muovipussiin. Siellä ne saavat marinoitua myrkkysuihkeessa vuorokauden. Tämän jälkeen kenkiin ei kuulema tartu likaa – ikinä!

Jos joku omistaa valkoiset lenkkarit, joita ei enää voi pelastaa, tai jos joku haaveilee vitivalkoisista tossuista, haluaisin vinkata teille Vejasta. Kirjoitin tästä eko-lenkkareita valmistavasta merkistä aikaisemmin täällä. Heiltä saa tilattua täydellisen valkoisia lenkkitossuja, jotka ovat odotelleet ostoskorissani vaikka kuinka kauan. Ne saavat edelleenkin odottaa, sillä pärjään omilla melkein vitivalkoisilla tossuillani vielä tovin.

More to read

Q&A: Tara ja Wia, kahvila Kuuman perustajat

Katri Mutikainen

Siskokset, jotka perustivat yhden Helsingin suosituimmista kahviloista ilman mitään kokemusta yrittäjyydestä ja löysivät myös rakkauden ollessaan töissä.

Huonekasvien hoidon pikaopas

Enni Koistinen

Mitä tehdä kun lehtien kärjet muuttuvat ruskeaksi? Miksi menen kasvien kanssa suihkuun? Sisältää myös kasteluvinkin reissujen ajaksi (ei sisällä auttavaa kaveria ja vara-avaimia).

Syntisiä juhlia ja hedonismia Pariisissa

Enni Koistinen

Les Bains Douches oli "Pariisin Studio 54" ja kaupungin kuumin yökerho ja näyttäytymispaikka.

Helsingin ja Espoon uimarannat

Katri Mutikainen

On hauskaa huomata, että kun aurinko vähänkin pilkottaa, ihmiset kerääntyvät heti eri lammikkojen ja vesialueiden ääreen.