Valkois­ten lenk­ka­rei­den uusi elämä

Ennen kuin luovutat lenkkareidesi suhteen, kokeile näitä viittä askelta.

Elämää nähneet valkoiset lenkkarini olivat jo matkalla roskakoriin, kun muutin mieleni ja päätin kokeilla, mitä pienellä pelastusoperaatiolla saisi aikaan.

Tässä pelastusoperaation viisi askelta:

1. Alkuun pesin kengät astianpesuaineella ja vedellä. Hinkkaamiseen käytin vanhaa hammasharjaa, jonka avulla pääsin tunkeutumaan jokaiseen koloon ja nurkkaukseen.

2. Annoin kenkien kuivua yön yli, jonka jälkeen suihkutin niihin nahkakenkiä suojaavaa suihketta.

3. Vaihdoin kengännauhat – instant facelift! 

4. Ripottelin kenkiin hieman ruokasoodaa. Törmäsin tähän niksiin googlaillessani lenkkareiden elvytysvinkkejä – tämän luvataan poistavan epämielyttäviä odöörejä! Eteenkin urheilukenkiin pitäisi joka käytön jälkeen tupruttaa hieman ruokasoodaa, jotta kengät säilyisivät freesseinä. Ruokasooda imee myös tehokkaasti itseensä kenkämehuja, joten sitä kannattaa ripotella suoraan hikisiin kenkiin.

Soodakäsittelyn jälkeen lenkkarini haisivat mahdollisesti hieman vähemmän. Temppu tehoaa varmasti parhaiten ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Omat puolitoistavuotta jaloissani tehokkaasti marinoituneet kengät kaipasivat vielä hieman lisäapua, joten laitoin niihin hajuja poistavat pohjalliset, jollaisia myydään esimerkiksi Nilsonilla.

5. Mikään kikka maailmassa ei tee vanhasta tavarasta uutta, joten viimeisenä ohjeena kehotan kaikkia opettelemaan rakastamaan kuluneitakin esineitä ja hyväksymään, että kaikki vanhenee. Vanhalla, elämää nähneellä esineellä on arvokas historia. Nämäkin kengät ovat asuneet kanssani Tukholmassa ja matkanneet Mauritiukselle. Nyt tuntuu heti vaikeammalta heittää ne menemään vain koska ne ovat hieman nuhjuiset. Miten julma olinkaan!

Tässä vertailun vuoksi ennen-kuva, jotta tietäisitte, minkä kanssa kamppailin.

Suutarit myyvät myös valkoisille lenkkareille tarkoitettua maalia, jolla voi korjata niitä kohtia, joista väri on irronnut. Tehokkain keino pitää valkoiset kengät puhtaina on kuitenkin ennaltaehkäisy (jota en ole harrastanut – shame on me!). Lika pitää putsata kengistä heti.

Eräs ystäväni kertoi myös kuulleensa, että hc-lenkkariharrastajat suihkuttavat upouusiin lenkkareihin hullun määrän suojasuihketta ja sullovat ne tämän jälkeen muovipussiin. Siellä ne saavat marinoitua myrkkysuihkeessa vuorokauden. Tämän jälkeen kenkiin ei kuulema tartu likaa – ikinä!

Jos joku omistaa valkoiset lenkkarit, joita ei enää voi pelastaa, tai jos joku haaveilee vitivalkoisista tossuista, haluaisin vinkata teille Vejasta. Kirjoitin tästä eko-lenkkareita valmistavasta merkistä aikaisemmin täällä. Heiltä saa tilattua täydellisen valkoisia lenkkitossuja, jotka ovat odotelleet ostoskorissani vaikka kuinka kauan. Ne saavat edelleenkin odottaa, sillä pärjään omilla melkein vitivalkoisilla tossuillani vielä tovin.

More to read

Vuorilla vai ilman?

Kirsikka Simberg

Pitkä takki tarvitsee vuorikankaan, kengät välttämättä eivät.

Päivän asu: talven valkoiset

Kirsikka Simberg

Valkoinen tuntuu talvella vähintään yhtä ajankohtaiselta kuin kesällä, vaikka päivetyksestä ei ole tietoakaan.

Musla loves: Vintage-keramiikka

Mia Frilander

Vanhaa ja kaunista kotiin.

Kirja, jonka ansiosta lopetin kehoni vihaamisen

Mia Frilander

Minulla ja urheilulla on monimutkainen suhde ja tämä juttu kertoo siitä.