Vauvan huone

Kaupallinen yhteistyö: Värisilmä

Miten kaksio muuttuu kolmioksi. Pieni maalausprojekti ja ajatuksia vauvan omasta huoneesta.

Asumme mieheni kanssa kaksiossa ja vauva-uutisten myötä alkoi myös pähkäily siitä, missä tämä uusi perheenjäsen nukkuu ja mihin hänen tavaransa mahdutetaan. Monen muun tuoreen vanhemman tavoin stressasin, ettei vauvalla ole valmiina omaa huonetta, ja että asuntomme on ihan liian pieni meille kolmelle. 

No nyt kun bebe on asunut meillä pari kuukautta olen tajunnut, että pikkuvauvat eivät tarvitse kovin paljon tavaraa, eivätkä välttämättä omaa huonetta. 

Vauva nukkuu nyt omassa sängyssään meidän sänkymme vieressä ja siellä hän luultavasti tulee nukkumaan niin kauan kun hän syö öisin. Vanhemmuus-filosofiani on nimittäin happy mothers make happy babies. Teen siis kaiken mahdollisimman helpoksi itselleni, ja minusta on helpompaa imettää vauvaa öisin, kun hän nukkuu vieressäni. Alussa hän nukkui unipesässä sängyssämme, mutta nyt kun hän syö vain kerran yössä, siirsimme hänet omaan sänkyyn.

Jos tätä lukee joku ensimmäistä lastaan odottava haluan korostaa, että tämä järjestelmä toimii meillä.  ”Missä vauva nukkuu” oli aihe, jota itse raskaana ahkerasti googlettelin ja minua ärsytti, ettei kysymykseen ollut yhtä oikeaa vastausta. Se johtuu siitä, että vauvat ja vanhemmat ovat yksilöitä. Monet vauvat ovat todella äänekkäitä nukkujia ja tästä syystä moni haluaa siirtää beben omaan huoneeseen (tai vaikka olkkariin) heti alkuun, sillä kovaäänisesti unissaan ähisevän vauvan vieressä voi olla erittäin vaikea nukkua. Minunkin oli, mutta alkujännityksen laskettua tungin rohkeasti korvatulpat korviin. Tämä blokkaa vauvan uniähinät ja antaa minulle yörauhaa. Olen kuitenkin todella kevytuninen ja kuulen heti tulppien läpi, kun vauva oikeasti herää ja alkaa inistä ruoan perään. 

Mutta takaisin asuntoomme ja vauvan tulevaan huoneeseen. Koska muuttaminen ei nyt ole ajankohtaista, päätimme tehdä vauvalle oman huoneen eteisen ja olkkarin välisestä käytävästä.  Siitä tulee sellainen pieni Harry Potter -komero, sillä kyseessä on noin 1,3 x 1,6 metrin kokoinen tila. Eteisen ja käytävän väliin tulee seinä ja olkkariin johtavaan oviaukkoon laitamme verhon. 

Koska minulla ei ole kokemusta pikkulapsista, en osaa sanoa, kauan lapsemme voi tuossa kopperossa tyytyväisenä asustaa, mutta ainakaan ei ihan heti ole pakko muuttaa.

Seinän ja verhon hommaamme myöhemmin, kun vauva on valmis muuttamaan omaan huoneeseen, mutta maalasimme jo nyt huoneen katon siniseksi. Koristelimme katon kultaisilla tähdillä, sillä ajattelimme, että etenkin vähän isommasta lapsesta on varmasti ihana nukkua tähtitaivaan alla. Katon inspiraationa toimivat varhaisrenessanssin aikaisista maalauksista ja freskoista löytyvät tähtikoristellut holvikatot ja taivaat. Tutkin etenkin Fra Angelicon ja Giotton teoksia, jotka tarjosivat hyvää tähti-inspistä.

Inspiskuva: yksityiskohta Fra Angelicon Annunciation-alttaritaulusta, joka löytyy Madridin Prado-museosta. Kuva: Museo del Prado.

Käytävä muuttuu lastenhuoneeksi

Sävyn valinta
Katon väriksi valikoitui syvän sininen Liplatus-sävy, joka löytyi Värisilmän omasta Unelmien värit -värikartasta. Kaikkiin Unelmien värit 147 sävyihin voi tutustua täällä. 

Halusin tunnustella sävyä livenä, joten tilasin Värisilmän näytepalvelun kautta värikartan, josta löytyvät nuo kaikki 147 sävyä. Palvelun kautta voi myös tilata yksittäisiä paperisia sävylastuja, sekä kaakeli (!!)-, parketti- ja tapettinäytteitä. Sävylastujen tilaus on ilmainen ja muut mallipalat saa pientä korvausta vastaan.

Jos edessä olisi isompi remppa, hyödyntäisin ehdottomasti tätä palvelua! Materiaalivalintojen teko on mielestäni todella kuumottavaa, mutta asiaa auttaa, jos saa fiilistellä vaihtoehtoja omassa kodissaan. Kun pari vuotta sitten remppasimme asuntoamme, mietimme parketin valintaa monta viikkoa. Mallipalat kulkivat huoneesta toiseen ja tutkin niitä eri valoissa eri vuorokauden aikoihin. Lattiamateriaalin päätös on niin suuri juttu, etten olisi ikinä uskaltanut valita parkettia vain liikkeessä nähtyjen näytepalojen perusteella. 

Vauvan tuleva huone. Takana näkyvän oviaukon tilalle tulee seinä ja huoneen eteen verho.

Maaliasiantuntijan konsultointi
Koska en ole aiemmin maalannut seiniä tai kattoa, kuulosti sisäkaton maalaaminen minusta ensin vaikealta projektilta. Ei se ollut. Värisilmän kaikissa myymälöissä palvelee maaliasiantuntija, joka neuvoo, miten homma toimii. Palvelu on ilmainen ja konsultaatiota saa liikkeiden lisäksi sähköisesti tai puhelimitse. 

Soitin itse Värisilmä Showroom Suomenojan -myymälän maaliasiantuntijalle, joka valikoi minulle kaikki tarvittavat välineet: maalit, pari sivellintä reunojen viimeistelyyn, pitkävartisen telan, jolla katon pystyy helposti maalaamaan ilman tikkaita, sekä pahvia ja muovia seinien ja lattian suojaamiseen. Lisäksi hän laski maalin menekin. Myös kotiinkuljetus on mahdollinen ja tilasinkin tarvikkeet suoraan kotiini. Pienen vauvan vanhempi arvostaa kaikkea, mikä tekee arjesta helpompaa.

Asiantuntijan hyvien neuvojen ja kotiinkuljetuksen ansiosta maalausprojektimme sujui todella vaivattomasti ja ilman niitä tämä vetkuttelija pähkäilisi varmasti vieläkin, pitäisikö maalata katto vai ei.  

Tähtikoristeltu renessanssikatto.

Ekologisempi maali lastenhuoneeseen
Halusin mahdollisimman ympäristöystävällisen maalin, joka ei vapauta sisäilmaan haitallisia kemikaaleja. Valitsin Coloria Greenline-sarjan himmeän sisustusmaalin, joka on perinteisiä maaleja ekologisempi valinta. 

Greenline-maalit ovat muovittomia, vesiohenteisia ja hengittäviä, eikä niistä vapaudu haitallisia yhdisteitä, kuten ammoniakkia, formaldehydejä ja VOC:ja. Useimmissa maaleissa käytetään muovia sisältävää sideainetta, mutta tässä maalissa sideaineena on käytetty ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa luonnonöljyä. Lisäksi maali on täysin hajuton, mikä teki projektista vielä helpomman. 

Katto maalattiin kaksi kertaa ja maalin annettiin kuivua vuorokausi kerrosten välissä. 

Tähdet
Maalauksen jälkeen koristelimme katon sapluunatekniikalla kultaisilla tähdillä. Sapluunoiden maalaaminen ei ollut vaikeaa (tuputtamalla ohuita kerroksia maali ei leviä sapluunan ulkopuolelle), mutta tähtien asettelu symmetriseen kuvioon vaati pientä vaivannäköä. Itse olisi vain maalannut tähtiä vähän sinne tänne, mutta perusteellinen graafikkomieheni teki kaikenlaisia laskutoimituksia ja laati tarkan sapluunapohjan, jotta tähdet muodostivat kauniin kuvion. Näiden isojen sapluunoiden kiinnittäminen kattoon oli hieman haastavaa, mutta lopputuloksesta tuli todella hieno, joten se oli pienen kiroilun arvoista.

Maalasimme tähdet kolmeen otteeseen (sapluunaa ei irrotettu välissä ja kerrosten annettiin kuivua noin neljä tuntia tai yön yli) Tikkurilan kullanvärisellä Taika-helmiäismaalilla.

Work in progress! Sapluunamestari työskentelee.

Boordit
Löysin Värisilmän verkkokaupasta ihastuttavia boordeja, joissa on käytetty Elsa Beskowin kuvituksia. Scandinavian Designers Minin valikoimasta löytyy monia Beskow-boordeja, joista lempparini oli tämä kuvissakin näkyvä kukkaboordi. Tähän asuntoon boordi ei ihan sovi, mutta kun jossain vaiheessa ehkä muutamme ja tyttömme saa oman, vähän isomman huoneen, aion ottaa sen käyttöön. Beskowin kuvitukset ovat niin tunnelmallisia ja rakastin itse hänen kirjojaan lapsena. Odotan innolla, että pääsen lukemaan niitä omalle tyttärelleni.

Rakastuin tähän Elsa Beskow- boordiin. Kun joskus muutamme, tämä tulee lastenhuoneeseen.
Lempikohtani boordissa: musisoivat heinäsirkka ja kimalainen, sekä hernerouva.

Se täydellinen valkoinen seinämaali
Oikean valkoisen seinämaalin valitseminen ei ole ihan helppo juttu. Liian kylmä valkoinen tekee tilasta helposti steriilin ja kolkon. Valintaan vaikuttaa mm. minkälainen valaistus asunnossa on, joten suosittelen paperisten sävylastujen tilaamista, jotta sävyjä voi tutkia eri valoissa ja eri vuorokauden aikoina. 

Lähes kaikki asuntomme seinät maalattiin parin vuoden takaisen remontin yhteydessä Tikkurilan Paperi-sävyllä. Se on kauniin raikas neutraali valkoinen, joka sopii todella valoisaan asuntoomme hyvin. Toinen hyvä vaihtoehto voisi olla Värisilmän Valkoista valoa -sävy, joka on Värisilmän maaliasiantuntijan mukaan todella suosittu. Se on pehmeä ja kodikas valkoinen sävy.

Valmis! Kauniita unia baby.

Psst! Kesäprojekti tiedossa?

Vinkkaan tässä samalla myös, että Värisilmästä voi nyt tilata verkkokaupan kautta valmiiksi sävytettyjä ulkomaaleja, eli jos tekee mieli tuunata jotain mökillä, on se nyt entistä helpompaa. 

Mietin itse tällä hetkellä puutarhakalusteiden maalaamista ja olen fiilistellyt Värisilmän iloisen keltaista Siemenkota -sävyä ja punaista Nouseva aurinko -väriä. Myös tummemmat Onnenapila ja Iltasoitto voisivat olla kauniit. Elegantti taupe Nahkasandaali-sävy vetoaa minuun myös nimensä puolesta, mutten vielä ole keksinyt, mitä sillä voisi maalata. Haluaisin ainakin saman sävyisen kynsilakan! 

More to read

Parhaat pihistelyvinkit

Katri Mutikainen

7 parasta pihistelyvinkkiä, jotka olen oppinut ystävältäni, joka saa kiksejä kaikista maailman bonuksista.

Musla Sylvia Sene

Tyylimuusa Sylvia Senen kotona

Kirsikka Simberg

Täällä sisustetaan eettisesti ja rakastetaan second hand -löytöjä.

DIY: Köyhän naisen modernistinen kaulakoru

Mia Frilander

Elegantti hihhulikoru.

Nimiäisissä

Kirsikka Simberg

Meidän nimiäsisissä oli Venäläis-Savolais-Englantilainen tarjoilu.