Viisi asiaa, joihin uskon kauneudenhoidossa

Yin jooga, happivaippa, gua sha, vauvaiho ja hyvät hiuspäivät.

Puhutaanpa hetki ihonhoidosta. Tämä juttu on roikkunut luonnoksissa jo jonkin aikaa, ja nyt minulla oli aikaa viimeistellä se. Tuntuipa hyvältä ajatella jotain kepeää!

Tässä viisi tärkeinä oivallustani ihonhoidosta viimeisen vuoden ajalta.

Baby skin
Tajusin viime vuonna, että vauvoille tarkoitetut tuotteet toimivat todella hyvin myös aikuisilla. Olen suuri Weleda Baby -tuotteiden fani ja olen tänä talvena käyttänyt yövoiteena sarjan paksua ja hoitavaa Calendula-voidetta. Ärtyneelle iholle toimii Weleda Baby Derma sinkkivoide (tätä on suositeltu myös suunympärysihottumalle!) ja kylvyssä käytän Weleda Baby Kylpynestettä.

Ihon suojabarriääri
Tekisi mieli aloittaa vetoomus ihon suojabarriäärin suojelemisen puolesta. Niin tärkeä se on. 

Suojabarriäärin tehtävä on suojata ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä, kuten saasteilta, stressiltä, UV-säteiden vanhentavalta vaikutukselta sekä kosteuden haihtumiselta. Se koostuu ihon uloimmasta kuoresta, eli happovaipasta, ja iholla elävistä bakteereista, eli ihon mikrobiomista. 

Kuuntelen aika paljon kauneuspodcasteja ja niissä moni ihonhoitoguru ja ihotautilääkärikin on viime aikoina ilmaissut huolensa siitä, että ihmiset kuorivat ihoaan liian usein ja liian vahvoilla tuotteilla. Tämä saa ihon näyttämään hetkellisesti hehkuvalta, mutta pitkässä juoksussa se vahingoittaa suojabarriääriä ja (yksinkertaistettuna) iho vanhenee ennen aikojaan.  

Miten barriääriä sitten pitäisi hoitaa? Pidä ihon pH happamana, sillä hyvisbakteerit viihtyvät happamassa, eli pH-arvossa 4,5–5. Älä käytä liian peseviä, emäksisiä tuotteita, äläkä kuori ihoa liian usein. Pro- ja prebiooteista on hyötyä niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

Prebiootit ruokkivat ihon hyvisbakteereja ja eläviä probiootteja sisältävä kosmetiikka lisää hyviä bakteereja iholle. Eläviä probiootteja käytetään kosmetiikassa tosi vähän, koska ne on hankala pitää elossa ja esim. säilöntäaineet tappavat ne. Essellä on esimerkiksi valikoimassaan vain parisen tuotetta, jossa niitä on käytetty. Kuolleet probiootit kuulostavat tehottomilta ja jotenkin huijaukselta, mutta tänä syksynä Essen perustaja Trevor Steyn opetti minua ja muita lehdistötilaisuudessa, että niillä on todella tärkeä tehtävä: ne valtaavat iholla tilaa huonoilta bakteereilta. Essenkin tuotteissa käytetään runsaasti näitä kuolleita probiootteja. 

Weledan vauvojen kasvovoide on täydellinen myös tälle vauvaa odottavalle.

Kuvissa nähdään Gentlewoman -lehden vuoden 2014 juttu nakujoogasta. ”The liberating sensation of nakedness plus the meditative practice of yoga equals a moment of perfect contemplation behind closed doors”, jutussa kerrotaan. Tätäkin voisi kokeilla vapaaehtoisen kotikaranteeniin aikana!

Yin joogaa iholle
Järjestin viime syksynä töissä pr-toimisto Sugarilla Katja Kokon Yin your skin -verkkokurssin lanseeraustilaisuuden ja sain samalla kurssin testiin, halleluja! Yin your skin -konseptissa yhdistyy niin moni asia, johon kauneudenhoidossa uskon: korealainen ihonhoitorutiini (puhdistusöljy ja hoitonesteen kerrostaminen 4-ever!), lymfakierron vilkastuttaminen, sekä joogan ja meditaation, eli stressinhallinnan, vaikutus hyvinvointiin ja ihon kukoistukseen.

Aloitetaan yin joogasta. Rentouttava yin jooga vilkastuttaa lymfakiertoa, mikä vähentää turvotusta ja saa ihon säteilemään.  Eikä siinä kaikki! Kun aloin käydä Katjan vetämillä yin-tunneilla viime keväänä, tajusin jotain mullistavaa: rentoutuminen ja lempeä kehonhuolto edistivät astangajoogaharrastustani paljon tehokkaammin kuin lihaksia vahvistava punttisalitreeni. Yhtäkkiä pääsin astangassa nexteille leveleille, enkä mielestäni ollut tehnyt sen eteen juurikaan mitään. Ottanut vähän rennommin vain.

Voisiko sama taktiikka toimia oikeassakin elämässä? Aloin pyhittää enemmän aikaa nukkumiselle, tauoille ja kaikenlaiselle “turhalle” tekemiselle, josta ei ollut mitään hyötyä kenellekään. Parikymppisenä olin suorittaja, kolmekymppisenä aloin olla nautiskelija. En tiedä, johtuuko se joogasta vai iästä, mutta olen nykyään onnellisempi, rauhallisempi, tyytyväisempi ja inspiroituneempi ihminen. Ja tämä liittyy kauneuteen, sillä onnellisempi ihminen näyttää kauniimmalta – ainakin omasta mielestään ja sehän tässä on tärkeintä.

Opin myös Katjan kanssa jutellessani mielenkiintoisen asian: yin joogalla on ihon kollageenintuotantoa lisäävä vaikutus! Yin ei tietenkään poista ryppyjä, mutta kun hermosto rentoutuu, myös kollageenia tuottavat fibroblastisolut toimivat paremmin. Haastattelin Katjaa tästä ja jutun voit lukea täältä – superkiinnostavaa kaikille ihonhoitonörteille!

Yin your skin -kurssilla on peräti neljä ohjattua yin jooga -harjoitusta, sillä Katja lisäsi juuri kaksi uutta sessiota. Eli saat 30 minuutin Instant vitality -harjoituksen, 30 minuutin Beauty sleep -harjoituksen, 60 minuutin Balance & Glow -harjoituksen ja 90 minuutin Full transformation -session. Täydellistä korona-ahdistusta lievittävää tekemistä kotona!

Kurssi sisältää myös pari ohjattua meditaatiota. Kaikki yin-asanat eivät sovi raskaana oleville, joten olenkin viime aikoina keskittynyt meditoimiseen. Kurssin eka 10 minuutin meditaatio on sellainen, jota voi sen opittua tehdä ilman ohjausta, joten se on jäänyt pysyväksi osaksi elämääni. Tänään aion kokeilla uutta 25 minuutin meditaatiota. Hus huolille.

Jos innostuit, kurssi kannattaa ostaa nyt, sillä se maksaa tällä hetkellä 65 e (saat materiaalit käyttöösi 8 kk ajaksi), mutta kuun vaihteessa hinta nousee hieman, sillä kurssiin on lisätty uutta materiaalia. Eli jos ostat nyt, saat kaikki uudetkin harjoitukset käyttöösi 8 kk ajaksi. Vink, vink!

Gua sha
Kyllä, ihon hinkkaaminen kivilastalla tuntuu oikeasti toimivan! Gua sha -hieronnan teho perustuu kasvojen verenkierron vilkastuttamiseen ja lymfanesteiden virtaamisen aktivoimiseen. Tämä kirkastuttaa ihon väriä ja laskee turvotusta, mikä tuo kasvojen piirteitä paremmin esiin. Täältä voitte lukea Katjan erittäin asiantuntevan ja selkeän jutun siitä, miksi ja miten gua sha toimii.

Myönnän olevani välillä vähän laiska gua shailija, mutta nyt olen taas ryhdistäytynyt ja käsitellyt kasvojani noin neljä kertaa viikossa, mikä on vähentänyt raskauden aiheuttamaa pientä silmänympärysihon turvotusta. Olen kurssin avulla sisäistänyt gua shan perusopit ja pystyn nykyään gua shailemaan ilman peiliäkin, joten ehkä tätä voisi puuhastella vaikka imettäessä? Kauneusvaikutusten lisäksi gua sha -hieronta tuntuu nimittäin todella ihanalta.

Yin your skin -kurssi sisältää neljä gua sha -opetusvideota. Kiinteyttävän ja kirkastavan perushoidon lisäksi lempparini on on Pikahoito stressille, jossa käsitellään rintakehä ja alaselkä. Lopuksi gua sha -kammalla voi kammata päänahan ja jalkapohjat, mikä tuntuu taivaalliselta!

Pese tukkasi usein
Minäkin hurahdin jossain vaiheessa no poo -metodiin ja yritin pestä tukkani mahdollisimman harvoin. Hennolle hiuslaadulleni tästä ei ollut mitään hyötyä ja tulos oli ainoastaan se, että tunsin itseni rumaksi päätä nuolevassa likaisessa tukassani. Nykyään pesen tukkani joka toinen päivä and I feel fabulous!

Oppi: Kuunnelkaa sisäistä ääntänne ja omaa kehoanne myös kauneusasioissa.

More to read

Puutarha Q&A

Kirsikka Simberg

Vastauksia teidän puutarha-aiheisiin kysymyksiin.

Roadtrip Islannissa

Enni Koistinen

Vietin juuri kymmenen päivän roadtripin Islannissa. Ajoimme koko saaren ympäri pakulla. Matka oli henkeäsalpaava ja täysin överi.

Flow filmillä

Katri Mutikainen

Kertakäyttökamera oli täydellinen väline taltioimaan festareiden tunnelmaa. Kamera ei painanut liikaa, eikä myrskyn tai humalan iskiessä tarvinnut pelätä sen kohtaloa.

Helsingin ja Espoon uimarannat

Katri Mutikainen

On hauskaa huomata, että kun aurinko vähänkin pilkottaa, ihmiset kerääntyvät heti eri lammikkojen ja vesialueiden ääreen.