Wabi-sabi ja kauneusihanteet

Muhkurat ja juonteet kruunaavat kroppasi.

Kirjoitettuani jonkin aikaa sitten japanilaisesta wabi-sabi filosofiasta olen alkanut soveltaa tätä epätäydellisyyttä ylistävää estetiikkaa ihan kaikkeen. Myös ulkonäköön. Valloillaan oleva kauneusihanne kun on kaikkea muuta kuin wabi-sabia. Palvomme nuoruutta ja virheettömyyttä ja pelkäämme ikääntymistä kuin ruttoa.

Luin juuri juttua Botoxista Into the Gloss -sivustolta. Kommenttikentässä useat alle kaksikymppiset keskustelivat siitä, miten ikääntymisen merkkejä voi ennaltaehkäistä Botoxia käyttäen. Surullisen moni ajatteli, että alle kolmekymppisten pitäisi pistellä kasvot täyteen aineita ennen kuin rypyt ilmestyvät.

Apua. Kauneusihanteemme ovat ihan hulluja.

Ja ne vaikuttavat myös minuun. Minullakin on niitä pieniä juonteita, joista tuossa jutussa haluttiin eroon. Minäkin seison välillä kylppärin peilin edessä ja kiristän poskieni ihoa taaksepäin. Jos tuosta vähän nipistäisi, niin näyttäisin yhtä pirteältä ja kimmoisalta kuin nuoruudessani. Olen 29 vuotta ja ajattelen jo, että näytän vanhalta.

Tämä tekee minut vihaiseksi. Suututtaa, että minut on aivopesty uskomaan, että ihoni on jo nyt rupsahtanut. Suututtaa, ettemme arvosta elämän ja iän merkkejä naisen ihossa, kun yleinen käsitys on se, että miesten rypyt ovat karismaattisia (tämä on tosin muuttumassa ja tiukat ulkonäköpaineet koskevat enenevissä määrin myös miehiä).

Suututtaa, että tavalliset ikääntymiseen liittyvät muutokset ihossa on leimattu rumiksi.

Aion kapinoida tätä ryppyvihaa vastaan. Siksi ehdotan uutta vaihtoehtoista kauneuskäsitystä. Sellaista, jossa rypyt ja muut iän merkit nähdään upeina asioina.

Wabi-sabi kauneuskäsityksessä arvostetaan ajan tuomia kolhuja ja juonteita, sillä täysin tasainen sileä pinta on tylsä ja sieluton.

Aika alkaa olla kypsä wabi-sabi kauneusihanteelle. Wabi-sabi on jo lyönyt läpi sisustamisessa: huonekaluihin halutaan patinaa ja coolein keramiikka näyttää juuri nyt päiväkodin askartelukerhon tuotokselta – eli muhkuraiselta ja epäsymmetriseltä. Iltasanomatkin kirjoittaa uudesta sisustustrendistä ja kertoo, että sotku on nyt muotia.

Itse aion jatkossa yrittää katsoa itseäni wabi-sabi lasien läpi: Seuraavan kerran, kun harmittelen kasvojeni juonteita, laajentuneita ihohuokosiani tai selluliittiani, muistutan itseäni siitä, että näyttäisin tosi tylsältä, jos olisin täysin sileä.

Olen mieluummin se lasten askartelukerhon muhkurainen keramiikkakuppi kuin tehdasvalmisteinen tusinatuote.

***

Jutun kuvat ovat Land of Women -alusvaatemerkiltä ja ne muistuttavat siitä, että se, mitä näemme muuttuu kauniiksi. Näissä kuvissa ihon eri epätasaisuudet  ja juonteet on kuvattu rakkaudella. Huomasin kerran katselevani vatsaani ja iloitsevani siitä, että se näytti Land of Women masulta. Minulla on nimittäin juuri tuollaisia ”juonteita” vatsassani (siinä on pieni itsepäinen rasvakerros), jotka eivät kadonneet vaikka kuinka treenasin ja laihdutin malliaikoina. Häpesin niitä aina, mutta enää en häpeä. Nyt ne näyttävät mielestäni kivoilta. Enemmän tällaista kuvastoa kiitos!

P.S. Kirjoitin uusimpaan Trendiin jutun selluliitista ja aloitimme toimituksessa myös pienen kampanjan, jonka tavoitteena on tehdä selluliitista näkyvää ja näin normalisoida se. Ajattelen itse, että selluliittiin liittyvä häpeä poistetaan tehokkaimmin niin, että näemme enemmän selluliittia esim. mediassa. Sellu on aina fotaroitu piiloon ja kuulin jopa, että naisnäyttelijät käyttävät joskus leffojen alastonkohtauksissa erityisiä sukkiksia, jotka silottavat ihon. Argh. Ei ihme, että selluliitti hävettää niin paljon, kun sitä piilotellaan, eikä sitä näe missään. Voit lukea kampanjasta täällä.

More to read

Musla & House of Organic & Eteritique

Spa-retkellä: osa 2

Kirsikka Simberg

Spa-retki Helsingin saaristossa jatkuu. Nyt glowing skin ja fabulous hair!

Musla paita sukkahousuista

Sukkikset paitana

Kirsikka Simberg

Look at this sexy sheer goodness!

Raskausviikko 32

Kirsikka Simberg

Valmisteluja, unikoulu ja myllertävä vauva.

Taidekoti Kirpilä

Enni Koistinen

Töölöstä löytyy parikin hurmaavaa kotimuseota sekä kaupungin ihanin terassi.