Wood­no­tes

Yhteistyössä: Woodnotes

Lempeää minimalismia vuodesta 1987.

Kuinka paljon sisustus- ja pukeutumistyylisi eroavat toisistaan, kysyttiin äskettäin lukemassani Man Repeller -artikkelissa. Kiinnostava kysymys! Tajusin, että eivät juurikaan mitenkään. 

80 % ajasta haluan käyttää mustia minimalistisia vaatteita, loput 20% elämästäni innostun pukemaan järjettömiä sateenkaarenvärisiä salsa-mekkoja. Minun ja poikaystäväni kodin sisustus on suurimmaksi osaksi aika zen. Väriskaala on harmaa-valkoinen-tummanruskea, keittiön ja makkarin kaapit ovat selkeälinjaisia, ehkä vähän Japani-henkisiä. Jottei meininki olisi liian seesteistä, olemme bonganneet kirppareilta ja antiikkikaupoista outoja värikkäitä esineitä. Hankimme juuri todella ison vaaleanpunaisen taulun ja jännittävän pinkin pöytävalaisimen. Jos japanilainen ja italialainen estetiikka saisivat lapsen, se voisi näyttää kodiltamme. 

WOODNOTES
Suomalaisen Woodnotesin paperinarutekstiilit ja matot ovat kuin vaatekaappini pelkistetyt kimonomalliset paidat ja mustat housut. Ne sopivat hullujenkin asioiden kanssa, mutteivät näytä tylsiltä omillaan. Woodnotesin tekstiilien nerokkuus piilee luullakseni siinä, ettei niiden pinta ole sileä, eivätkä ne ole täysin yksivärisiä. Minimalismia on nimittäin monenlaista. Kova mustavalkoinen sisustus näyttää mielestäni helposti vähän ankaralta, mutta jos pinnoissa on erilaisia tekstuureja ja sävyjen vaihteluja, on ilme heti lempeämpi.

Olen fanittanut Woodnotesia vuosikausia ja merkin verhot olivat yksi ensimmäisiä ostoksiamme, kun vuosia sitten muutimme nykyiseen asuntoomme. Omistan myös läjän Woodnotes-tabletteja ja pientavaraa. En ole vieläkään kyllästynyt paperinarutekstiileihin, ja olenkin pohdiskellut, mikä merkin salaisuus on. Mikä tekee siitä niin ajattoman? Woodnotes on perustettu vuonna 1987 ja merkin estettiikka on siitä asti näyttänyt melko samanlaiselta (eikä yhtään 80-lukulaiselta).

Woodnotesissa on jotain samaa kuin perinteisessä japanilaisessa tatami-huoneessa. Rauhallisia värejä, luonnonmateriaaleja, suoria linjoja ja pintoja, joissa on jokin hienovarainen tekstuuri. Tatami-huoneidenkaan sisustus ei tietääkseni ole juurikaan muuttunut vuosikymmeniin.

Tulin siihen tulokseen, että tietyt asiat vain aina miellyttävät silmää. Hyvä feng shui ei koskaan poistu muodista. 

Ritva Puotila

Woodnotesin hyvästä feng shuista on kiittäminen merkin perustaja Ritva Puotilaa, joka oli tehnyt pitkän uran tekstiilisuunnittelijana ennen oman merkkinsä perustamista. Woodnotesissa kulminoituu vuosikymmenten kokemus siitä, mistä täydellinen tekstiili on tehty.

Puotilan ura alkoi jo 50- ja 60-lukujen vaihteessa ja hänet tunnettiin heti alkuun erinomaisesta värisilmästään. 60-luvulta 80-luvulle hän toimi amerikkalaisen Danish Designs -merkin tekstiilisuunnittelijana ja värikordinaattorina. Danish Designsille Puotila suunnitteli ihania vaaleanpunaisia, oransseja ja violetteja tekstiilejä rouheasta pellavasta. Kaikki nämä värit sopisivat yhteen Woodnotesin tekstiilien kanssa, mikä on täydellinen uutinen minulle, sillä rakastan noita värejä ja keräilen niitä kotiin. Tämä kertoo myös pettämättömästä värisilmästä – vaikka tyyli on vuosien varrella muuttuu, on Puotilan tuotannossa aina esteettinen punainen lanka.

Ekologinen paperinaru

Suurin osa Woodnotesin tuotteista on valmistettu kehrätystä paperinarusta. Paperinaru on luonnonmateriaali, joka valmistetaan puusta. Näin ollen kaikki paperinarutuotteet ovat myös biologisesti hajoavia, kun niistä joskus aika jättää. Valkoinen paperi valmistetaan ilman kloorikaasua ja värilliset paperit värjätään turvallisilla väreillä, jotka eivät sisällä orgaanisia halogeeniyhdisteitä tai raskasmetalleja.

Kaitaliinoja ja tabletteja yhdistelemällä syntyy kauniita kattauksia.

Elämäni Woodnotes-tavarat

VERHOT
Verhomme ovat varmasti jo lähemmäs 8 vuotta vahat, mutta ne ovat edelleen täydellisessä kunnossa, vaikka ne ovat altistuneet auringon paahteelle monen monta kesää. Asuntoomme ei mielestäni oikein sovi pitkät kangasverhot, mutta ilman verhoja huoneet näyttävät vähän siltä kuin niistä puuttuisi jotain. Kauniit luonnonväriset rullaverhot eivät herätä huomiota, mutta ne tuovat lämpöä huoneeseen. Verhot on aikoinaan ostettu Artekista. 

PÖYTÄTEKSTIILIT
Uskallan luvata, että kaikki Woodnotesin pöytätekstiilit sopivat yhteen. Lainasin tätä juttua varten läjän tabletteja ja kaitaliinoja, ja erilaisten kattausten fiilistely oli ihanaa. Olin niin tyytyväinen vaaleasta kattauksestani, jossa esiintyy Ruska-lautanen, että herätin poikaystäväni (kuvasin juttua aamulla) ja pakotin hänet keittiöön katsomaan luomustani. 

Kattaus yhdelle. Omistan vain yhden Ruska-lautasen, sillä etsin omaan makuuni täydellisen sävyisiä yksilöitä, enkä vielä ole löytänyt muita kuin tämän.

SÄILYTYSLAATIKOT
Remppasimme juuri asuntomme, eikä minulla enää ole kylppärissä peilikaappia, joten säilytän kosmetiikkani Woodnotesin kauniissa Box Zone -paperinarukoreissa. Meikeille, hiustuotteille, vartalovoiteille ja kasvotuotteille on omat korinsa. Täydellinen ratkaisu tällaiselle kosmetiikka-hoarderille: korien sisällä vallitsee kaaos, mutta ulospäin ilme on seesteinen.

Paperinaru on muuten hauska materiaali, sillä kokoon taitettuna siihen tulee vekkejä, jotka voi silittää suoriksi. Uudet boksit ovat aina vähän ruttuiset, joten vietin yhden illan säilytyslaatikoita silittäen. 

MATOT
Woodnotes valmistaa myös upean värisiä paperinarumattoja, joista tulee mieleen tatami-matot. Paperinaru on toimiva materiaali allergikolle, sillä se eivät kerää pölyä samalla tavalla kuin villa. Uutuutena Woodnotesin mallistosta löytyy värjäämättömiä ihania villamattoja. Meillä on olkkarissa pehmeä Sammal-matto, joka on valmistettu villasta ja pellavasta.

Olkkarin pehmeä Sammal-matto.

More to read

Smells like Teen Spirit

Kirsikka Simberg

Mieltymyksemme parfyymiasioissa voivat onneksi kehittyä. Nyt kiinnostaa savuisat ja persoonalliset tuoksut. Teininä kiinnosti kaikki kamala.

Taideasiantuntija kertoo mitä huutokaupassa kannattaa huutaa

Kirsikka Simberg

Jos etsit ekologisia, persoonallisia ja kestäviä kodinesineitä, suuntaa katseesi  Bukowskille.

Viikonloppu Kööpenhaminassa

Mia Frilander

Lempipaikkoja Kööpenhaminassa.

Merensininen

Kirsikka Simberg

Iittalan uusi vuosiväri ja neljä ideaa ympäristön ystävälle.