Zero waste -haaste

Kuukausi ilman muovia.

Aloitan tänään kuukauden mittaisen zero waste -kokeilun. Yritän kuukauden olla ostamatta mitään muovin pakattua ja minimoida roskan (eli sekajätteen – komposti ja kierrätys sallittu) määrän.

Kiinnostaa: kuinka vaikeaa on elää ilman muovia? Haluan myös löytää uusia tapoja kuluttaa ympäristöystävällisemmin ja saada kestävämpiä rutiineja jokapäiväiseen elämääni. Haluaisin esimerkiksi oppia ostamaan koko viikon ruoat viikonloppuna ja käydä enemmän kauppahallissa ja torilla.

Kokeiluni innoittajana toimii Lauren Singer, jonka Trash is for tossers -blogista olen poiminut hyviä vinkkejä roskattomaan elämään. Lauren on elänyt zero waste -elämää useita vuosia ja naisen vuoden sekajäte mahtuu litran lasipurkkiin. Niin inspiroivaa!

Tässä Laurenin oppeja ja vähän omia muistiinpanoja muovitonta kuukautta varten:

-Ruokailu on suunniteltava tarkkaan: Aion käydä kerran viikossa vähän isommassa ruokakaupassa sekä kauppahallissa haalimassa kaikki viikon vihannekset ja hedelmät. Jos en löydä haluamaani vihannesta ilman muovikäärrettä, en osta sitä. Toivon ja uskon, että säästän näin myös rahaa. Kauppahallissa ja torilla asioidessa tukee myös pieniä yksityisyrittäjiä suurten ketjujen sijaan, mikä on aina plussaa.

-Osta linssit, riisi, pavut yms. kuivamuonat irtotavarana Punnitse & Säästä -liikkeistä, Ruohonjuuresta tai muista vastaavista ekokaupoista.

-Suosi pesupähkinöitä pyykinpesussa.

Minä ja kauppahallin salaatti.

-Bye bye, kotiin kuljetettu ruoka. Ainoa asia, jota jatkossa voi tilata kotiovelle, on pahvilaatikkoon pakattu pizza. Tässäkin säästyy rahaa (ellei sitten syö pizzaa monta kertaa viikossa).

-Bye bye, kaikki take away -ruoat ja juomat, kuten kahvit, smoothiet, mehut, sämpylät, vesipullot ja suklaapatukat. Otan omat eväät mukaan kaikkialle.

-En tilaa mitään netistä. Olen aina yhtä ällistynyt, kun avaan pakkauksen ja tavara on haudattu muoviroskaan. Paketteihin tungetaan järkyttävän paljon muovia, vaikka pakkauksessa olisi pehmeä vaate.

-Pidän koko ajan mukanani erilaisia pieniä kangaskasseja, joihin voin kerätä kaupan hedelmät ja vihannekset. Pieneen kangaskassiin tai kangasliinaan voi myös kääriä croissantin tai karjalanpiirakan (tai irtokarkkeja!), jos nälkä yllättää kaupungilla.

-Myös näistä luovun tässä kuussa: Sheet mask -naamiot. Tämä kauneustrendi on ihana, mutta yksittäispakattu naamio ei ole kovin ympäristöystävällinen. Ainakaan, jos niitä käyttää tosi usein. Suuri osa naamioista on tehty kierrätetystä puuvillasta tai paperista, jotka voi kompostoida, mutta pakkaus on useimmiten sekajätteeseen menevää muovia.

-Bye bye, pumpulin käyttö kasvojenpuhdistuksessa.

Kysymysmerkkejä, joihin minulla toivottavasti on vastaus kuukauden päästä:

-Mistä saa vessapaperia, joka ei ole pakattu muoviin?

-Saako juustoja, kuten fetaa tai halloumia, ostaa jostain ilman muovipakkausta?

-Lauren Singer kertoo Instassa, että käyttää piilareita. Mistä ihmeestä hän ostaa piilarinestettä, joka ei ole pakattu muoviin??

Lisää kuvia minusta ja salaatista, torikorini ja nerokas banaani, jonka luonto on jo pakannut biokuoreen.

More to read

Tyylimuusa: Maya Angelou

Kirsikka Simberg

Aktivisti, kirjailia ja varmaan maailman viisain ja kiinnostavin nainen Maya Angelou (1951–2014) on kirjoittanut runon, Life doesn't frighten me. Se tuntuu sopivalta tavalta aloittaa vuosi 2018.

Musla Mia Frilander meditoi

Stay zen

Mia Frilander

Kesällä kävin suurten kysymysten äärellä: mikä on elämän tarkoitus?

Q&A: Frantsilan Virpi Raipala-Cormier

Mia Frilander

Haastattelussa Frantsila-luomukosmetiikkamerkin perustaja, Virpi Raipala-Cormier.

Kevään juhliin

Musla

Juhlimme Marimekon kesämalliston kanssa.