
Zero waste -haaste
Kuukausi ilman muovia.
Aloitan tänään kuukauden mittaisen zero waste -kokeilun. Yritän kuukauden olla ostamatta mitään muovin pakattua ja minimoida roskan (eli sekajätteen – komposti ja kierrätys sallittu) määrän.
Kiinnostaa: kuinka vaikeaa on elää ilman muovia? Haluan myös löytää uusia tapoja kuluttaa ympäristöystävällisemmin ja saada kestävämpiä rutiineja jokapäiväiseen elämääni. Haluaisin esimerkiksi oppia ostamaan koko viikon ruoat viikonloppuna ja käydä enemmän kauppahallissa ja torilla.
Kokeiluni innoittajana toimii Lauren Singer, jonka Trash is for tossers -blogista olen poiminut hyviä vinkkejä roskattomaan elämään. Lauren on elänyt zero waste -elämää useita vuosia ja naisen vuoden sekajäte mahtuu litran lasipurkkiin. Niin inspiroivaa!
Tässä Laurenin oppeja ja vähän omia muistiinpanoja muovitonta kuukautta varten:
-Ruokailu on suunniteltava tarkkaan: Aion käydä kerran viikossa vähän isommassa ruokakaupassa sekä kauppahallissa haalimassa kaikki viikon vihannekset ja hedelmät. Jos en löydä haluamaani vihannesta ilman muovikäärrettä, en osta sitä. Toivon ja uskon, että säästän näin myös rahaa. Kauppahallissa ja torilla asioidessa tukee myös pieniä yksityisyrittäjiä suurten ketjujen sijaan, mikä on aina plussaa.
-Osta linssit, riisi, pavut yms. kuivamuonat irtotavarana Punnitse & Säästä -liikkeistä, Ruohonjuuresta tai muista vastaavista ekokaupoista.
-Suosi pesupähkinöitä pyykinpesussa.

-Bye bye, kotiin kuljetettu ruoka. Ainoa asia, jota jatkossa voi tilata kotiovelle, on pahvilaatikkoon pakattu pizza. Tässäkin säästyy rahaa (ellei sitten syö pizzaa monta kertaa viikossa).
-Bye bye, kaikki take away -ruoat ja juomat, kuten kahvit, smoothiet, mehut, sämpylät, vesipullot ja suklaapatukat. Otan omat eväät mukaan kaikkialle.
-En tilaa mitään netistä. Olen aina yhtä ällistynyt, kun avaan pakkauksen ja tavara on haudattu muoviroskaan. Paketteihin tungetaan järkyttävän paljon muovia, vaikka pakkauksessa olisi pehmeä vaate.
-Pidän koko ajan mukanani erilaisia pieniä kangaskasseja, joihin voin kerätä kaupan hedelmät ja vihannekset. Pieneen kangaskassiin tai kangasliinaan voi myös kääriä croissantin tai karjalanpiirakan (tai irtokarkkeja!), jos nälkä yllättää kaupungilla.
-Myös näistä luovun tässä kuussa: Sheet mask -naamiot. Tämä kauneustrendi on ihana, mutta yksittäispakattu naamio ei ole kovin ympäristöystävällinen. Ainakaan, jos niitä käyttää tosi usein. Suuri osa naamioista on tehty kierrätetystä puuvillasta tai paperista, jotka voi kompostoida, mutta pakkaus on useimmiten sekajätteeseen menevää muovia.
-Bye bye, pumpulin käyttö kasvojenpuhdistuksessa.
Kysymysmerkkejä, joihin minulla toivottavasti on vastaus kuukauden päästä:
-Mistä saa vessapaperia, joka ei ole pakattu muoviin?
-Saako juustoja, kuten fetaa tai halloumia, ostaa jostain ilman muovipakkausta?
-Lauren Singer kertoo Instassa, että käyttää piilareita. Mistä ihmeestä hän ostaa piilarinestettä, joka ei ole pakattu muoviin??






-
-
Mia Frilander
Jep, tiesin, mut hyvä kun vinkkasit 🙂 Ja siis tämän kokeilun tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon muoviroskaa ja sekajätettä tuotan jokapäiväisessä elämässäni, jotta zero waste -kuukauden jälkeen käteen jäisi uusia, vähän ympäristöystävällisempiä tapoja elää. Ja aidosti ihailen kyllä ihmisiä kuten Lauren Singeriä, jotka elää hardcore zero waste -elämää ja inspiroivat muita muuttamaan omia kulutustottumuksiaan. Että ei se elämäntyyli musta mitenkään hölmö ole 🙂 tietty tää vaatii aika paljon omistautumista asialle ja aikaa, et en kyllä itse pystyisi elämään loppuelämääni täysin roskattomasti. Mutta kuukauden mittainen kokeilu innostaa nyt!
-
r.
eikö ne kestopussitkin ole tehty muovista?? (ja miksi ostaa?) itse fiksasin omat vanhasta lakanasta. ja kaikkia take-away juttujakin voi ostaa, kunhan pyytää omaan pussiin/termariin 😉
& vastaus Mia sun kysymykseen
https://www.youtube.com/watch?v=KNyNYvr2Bzc -
Emma Wilde
Hei! Mia haastan sut ompelemaan (huom! Vanhasta kankaasta!) kestopussit vihannesten ja hedelmien ostoon! Tää tulee mulla blogiin roskaton-elämä – vinkkinä ja sopisi hyvin Muslan ompelukerhonkin alle, eikö? 😉
-
Aino
Kirppareilta löytyvistä vanhoista valoverhoista ja muista ohuista verhokankaista saa ommeltua todella nättejä ja pieneen tilaan meneviä kestopusseja!
-
Mia Frilander
Haaste otettu vastaan 🙂
-
-
Ona
Oi, ihana teksti! Oon miettinyt ihan samaa ton piilarinesteen kanssa! 😅😅
-
Mia Frilander
Haha, ihanaa et en oo yksin! 😀 x
-
Fanni
Piilarinestettä voi jollakin tasolla tehä ite- oon aina kun oon ollut yllättävillä yökyläilyillä laittanu piilarit veteen johon laitetaan perus ruokasuolaa. Piilarinestettä jos maistaa niin sehän on ikäänkuin tietyn ”suola-asteen” makuista ja sit olen vain maistelemalla tehnyt omani. En tiedä yhtään kuinka hyvin tämä toimii pidemmällä aikavälillä mutta ainakin hetkellisesti erittäin jees! Piilarit tai silmät siis eivät ole koskaan menneet tästä pilalle.
-
-
Hanna
Kun menet halliin saat juustoa ♥️ siellähän sitä myydään irtona ja takuulla pakkaavat sen sulle papaeriin. Muovijätteen määrä on hirvittävä ja niin turhaa. Sen välttäminen on tosi vaikeaa ja vaatii keskittymistä. Hieno idea!
-
r.
zero waste! eli ota oma rasia mukaan, ei tartte kääriä mihinkään (ellet halua juustoa bee wrappiin, joka on kestävä vaihtoehto muovikelmulle) 🙂
-
Emma
Bees Wrap is best! Kirjoitin siitä itse just blogiin! Siihen saa varmasti ostettua kaiken, ainakin kauppahallista. Ruokakaupoissa leivät on paljolti pakattu valmiiksi (ja miksi niissäkin paperipusseissa pitää olla se muovikaitale, että näkee leipänsä?!? Olisi nyt vaan kokonaan paperipussissa ja vaikka joku näyteleipä esillä.
http://www.thewildethings.com/2017/11/beeswrap-elmukelmun-ekologinen-korvike.html
-
Mia Frilander
Jee, parhaita vinkkejä tässä kommenttikentässä – supervalistunut olo jo 😀 oon ajatellut hankkia noita Bees Wrapseja! Ja niin totta toi leipäpointti, siis oikeesti, miksi on pakko nähdä se leipä???
-
-
Tiinanen
Mietin kun mainitsit että pyrit minimoimaan sekajätteen määrää ja kierrätys on sallittu, niin jos nyt hiuksia haluaa halkoa niin muoviahan voi kierrättää myös. Luulisi että Helsingissä kierrätyspaikkoja on pilvin pimein…
Kun muovikierrätys tuli viimein mahdolliseksi vuosi sitten täällä susirajallakin, sekajätteen määrä tippui meillä niin, ett pystyimme harventaa sekajätteen tyhjennysväliä. Nyt kun olen ollut tarkempi, mietin että voisimme harventaa sitä vieläkin.Haluaisin kuulla Satun perustelu tuolle ”hölmöyden puolelle”-kommentille.
-
Satu
En missään nimessä väitä että jätteen minimoiminen on hölmöä, ja edelleenkin pidän projektia mielenkiintoisena. Ehkä oli hieman hassusti sanottu että menee hölmöyden puolelle. Jäin miettimään tuota että mitenköhän sitä vessapaperiakin nyt sitten ostaa kun sekin on muoviin pakattu. 🙂 Hatunnosto tuolle Laurenille ja toivon myös että pakkauksia mietittäisi enemmän ekologisemmin, jotta se esimerkin vessapaperikin olisi ok ostaa pakkauksineen.
Hyvä kommentti muuten tuo muovin kierrättäminen, jopa meillä mahdollista ja käytän aina kun mahdollista! Vaikkakin petraamisen varaa löytyy aivan varmasti
-
Emma
Muovin kierrätys on toki mahdollista – mutta eikö paras roska ole se, jota ei synny lainkaan?
-
-
Emma Wilde
Kirjoitin samaisesta aiheesta blogiin sunnuntaina! Lauran Singer on ollut minullekin todella inspiroiva tyyppi.
http://www.thewildethings.com/2017/10/roskaton-elama.html?m=1
Suomessa muovitta eläminen on varmasti haastavaa. Todella montaa asiaa saa vain muoviin pakattuna, mikä tuntuu esim monien luomuvihannesten ja hedelmien kohdalla vähän hassulta.
Lähestyin itse asiaa siltä kantilta, että lähden vähentämään roskaa yksi päivittäinen tapa kerrallaan – uskoisin, että asioita on helpompi ottaa pysyvästi osaksi elämää sillä tavoin. En itse tilaa mitään netistä, osta ikinä kahvia mukaan, emmekä juuri koskaan tilaa ruokaa kotiin – se roskan määrä on niin uskomattoman ahdistavaa.
Tsemppiä kokeiluun! Jaathan joka ikisen vinkin jota matkan varrella keksit!
-
satu
hei olen tilannut mm. Helsingistä Nudgesta je he käyttävät Re-pack systeemiä pakkaamiseen eli pakkaus lähetetään heille takaisin. Onhan siinä tietty sitä postin logistiikkaa välissä mutta suunta parempi 🙂
-
MariaM
Ihana ja ajakohtainen aihe Mia! Olen niin iloinen, että otat näitä aiheita esille. Tärkeintä on nimenomaan puhua ja avata keskustelua. Inspiroida ennen kaikkea. Kaikkea voi tehdä satalasissa, mutta tärkeintä on tiedostaa ja löytää itselle sopivia keinoja kestävään elämiseen – omien resulssien puitteissa.
Täällä on ollut samat pohdinnat. Innostuin aiheesta viime keväänä ja otin muovin kierrätyksestä kaiken selvää 😀 Ensin roudasin kaiken muovin Töölöstä kerran viikossa Krunan kierrätyslaariin (jep Krunasta Maneesikadulta löytyy kantakaupungin ainoa), mutta jossain vaiheessa luovutin ja päätin keskittyä muovin vähentämiseen. Nyt olisi tavoitteena yrittää kierrättää se vähä mitä jää.
Itseasiassa juurikin tuolloin kierrättäessä huomasi todella konkreettisesti kertyneen muovin määrän! haastavaa kierrätyksestä tekee myös se, että erilaatuiset muovit tulee pitää erillään, sillä kierrätysvaiheessa koneet lajittelevat muovit erilaatuihin. Jos esimerkiksi paksusta muovista valmistettu purnukka on ohuemmasta muovista valmistetun muovin sisällä, ja päätyy väärään paikkaan, voi kokonainen erä mennä pilalle. Tulisi siis aina kiinnittää huomiota, että erottelee pakkauksista erilaatuiset muovit eikä pakkaa niitä sisäkkäin. Ja jos pakkauksessa on paljon erilaatuista muovia – jota ei voi erotella kotikonstein – kannattaa se laittaa sekajätteeseen, sillä muovissa on se hyväpuoli, että polttaessa se on yksi energiarikkaimpia ellei enenrgiarikkain jäte.
Hah tässä lyhyt oppitunti muovinkierrätykseen! Mukavaa loppuviikkoa!
-
Emma
Jep, RePack on ihan mahtava keksintö ja saisi levitä maailmanlaajuiseksi, kiitos!
-
MinkaK
Tuotteiden tilaaminen tai sen välttäminen ovat vähän haastava juttu, jos asuu vaikkapa Kuopiossa. Mielestäni tuotteita kannattaa hankkia toki vain tarpeeseen, mutta hankintojen pitäisi olla järkeviä myös siinä suhteessa, että ne ovat laadukkaita ja oikeasti miellyttäviä. Valitettavasti täältä ei juurikaan näitä tuotteita saa itseäni miellyttäviltä merkeiltä. Ja lähtien ihan vaikkapa juoksukengistä, joita ylipäänsä haluaisi testata ennen ostoa: täällä ei kuitenkaan kenkiä juurikaan myydä missään. Tällöin vaihtoehdoksi jää tilaaminen tai matkustaa ostamaan ja sovittamaan. Yleensä jälkimmäinen vaihtoehto ei ole se ensisijainen. Nettikauppatilaamisesta tulee toki jätettä, mutta toisaalta se mahdollistaa kestävämmän kulutuksen osittain. Ja Kuopiossa kuitenkin on yli 100 000 asukasta, eli tarjontaa voisi olla kestävien tuotteiden osalta enemmänkin. Pienillä paikkakunnilla ongelma on vielä suurempi. Toki nettiostelu vähentää kivijalkakauppija, mutta kaikkia miellyttäviä tuotteita ei tulisi myyntiin kuitenkaan.
-
Mia Frilander
Kiitos Maria muovinkierrätyksen oppitunnista, en tiennytkään, että Krunassa on kierrätyspiste – so much to learn 🙂
Ja Re-pack: <3 <3 OMG, ihana asia!!
Emmalle: kiitos kaikista asiantuntevista kommenteista, meen heti lukemaan sun juttuja aiheesta <3
MinkaK, oon samaa mieltä kanssasi siitä, että välillä netistä tilaaminen voi olla välttämätöntä, jos asuu vaikka pienemmällä paikkakunnalla. Ei Helsingistäkään löydy mun kaikkia suosikkimerkkejä ja tulen varmaan tilaamaan jatkossa "tarpeeseen" asioita netistä, esim. Etsyssä on kivoja pieniä korumerkkejä, joita tuen mieluummin kuin ostan isolta brändiltä / ketjulta. Et tää on kyl kakspipiippuinen juttu!
-
Julia jii
Hmm, re-packin idea on hyvä, mutta mietin mennäänkö siinä miinukselle, kun pakkauksia kuljetetaan edes takaisin, mistä syntyy päästöjä? Eli onko suunta parempi?
-
-
Mari
Eihän monessa maailmankolkassa käytetä vessapaperia juuri lainkaan. Eli on tapoja ainakin vähentää sen käyttöä (vesipesu ja pyyhe). Ethän pyyhkisi käsiäsikään paperiin jos sotkisit ne ulosteisiin vaan käyttäisit varmasti vettä. Muovia säästyy, mut toisaalta vettä kuluu enemmän että mikä nyt on ekologista.
-
Maria
Kiitti vinkistä hei, noudatatko tätä itse ;)?
-
-
Anna
Hei hint: pesupähkinät ei ole ainut vaihtoehto. Herkkäihoinen siskoni tekee pyykinpesuaineen palasaippuasta (marseille kuulemma haisee, hamppusaippua käy hyvin), jonka raastaa lämpimään veteen ja lisää sinne soodaa ja jotain tuoksua! En tosin tiedä, mistä saada zero waste eteerisiä öljyjä tai pakkaamatonra soodaa, mutta noin jatkoa ajatellen, jos pesupähkinät ei tunnu omalta.
-
Mia Frilander
Ah, ihana vinkki, menee heti testiin!! x
-
Trashless
Tervetuloa hienolle matkalle! 😀 Pyykinpesuaine on älyttömän helppo tehdä itse. Valkoinen Marseille-saippua on musta tosi neutraalin tuoksuinen. Mun zero waste -blogissa resepti. 😀 http://www.trashless.net/2017/09/diy-pyykinpesuaine.html?m=1
-
-
Taina Yli-Karhu
Mietin itse miten ostaa kauneudenhoitotuotteita, jotka eivät olisi muovipakkauksissa.
-
Mia Frilander
No samaa täällä mietin, pitää varmaan alkaa kokkailla niitä itse!
-
Taina
Samaan tulokseen itsekin tulin. Olen nyt kerännyt reseptejä. Ainekset saa Limepop:sta ja Ruohonjuuresta. Purkkeja ehkä edullisimmin putelli.fi, täytyy heiltä vielä tiedustella miten niitä olisi saatavalilla. Limepopissakin kyllä myidään purkkeja nettikaupassa. Suurin ongelma minulle on miten löytää purkkeja, jotka ei vuotaisi jos ne ottaa mukaan esim. kuntosalille. Olen monia purkkeja kokeillut, vielä ei ole onnistanut. Tavoitteenani on löytää oikein somat purkit ja niihin nätit etiketit tai dymonauhalla teksti. Olisiko ideoita mistä löytää pitäviä purkkeja tai miten tehdä tyylikkäitä etikettejä? Niin ja mikähän olisi paras shampooresepti arkikäyttöön?
-
Mia Frilander
Vitsi kuinka hyvä, kiitti vinkeistä! Mulla ei oo tähän vielä kauheesti tietoa, mutta ”helppo” vaihtoehto olisi ainakin uusiokäyttää ne lasipurkit (tai muovipurkit – se roska on jo syntynyt), jotka jo löytyy kylppäristä – tai näin itse tekisin, koska mulla on hurjasti purkkeja, hahaa 🙂 eli pesisin ja täyttäisin uudelleen. Ne kosmetiikkapurkit on jo tehty voiteita varten, eli ei vuoda! Ei tietty niin nättiä, kun kaikista purkeista ei saa rapsutettua etikettiä pois ja uutta tilalle… Mutta ehkä joku muu osaa vinkata, täällä on niin fiksuja tyyppejä!
-
-
Mira
Tää on kiinnostava kokeilu, jota tulen seuraamaan innolla ja uteliaisuudella!
En tiedä, onko joku muu jo vinkannut näitä, mutta uskoisin, että juustoa voi ostaa kauppahallista juustomyyjältä ja pyytää paketoimaan voipaperiin. Tai hetkinen, onko voipaperissakin muovia?! Kääk, en tiedä. Mikäli on, ottaisin ehkä oman rasian mukaan ja kysyisin, voisiko juuston saada ostamisen jälkeen pakattua siihen.
Hedelmien ja vihannesten kantamista ja punnitsemista varten voisi varmaan myös virkata verkkopussin.
-
Mia Frilander
Hyvä vinkki, omaan rasiaan voi varmasti ainakin pyytää ja sit aion hankkia Bees Wrap mehiläisvahasta tehtyjä kääreitä! Ja joo en mäkään tiedä voipaperin muovista, täytyy tutkia asiaa 🙂 x
-
Trashless
Bee’s wrap on helppo myös tehdä itse. Pala puuvillakangasta ja päälle ripotellaan mehiläisvahaa. Silitetään kahden voipaperin välissä. 😄 Tosi kiva joululahja!
-
Mia Frilander
Mahtava vinkki! x
-
r.
hei tiesithän muuten myös zero waste queenin béa johnsonin? zero waste home-kirjan kirjoittajan. kirjassa myös hyviä reseptejä 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=6N-rPTJVk80
https://www.youtube.com/watch?v=nmfDTtduRh4
https://www.youtube.com/watch?v=kWnsmzSSgdI
-

More to read

Tyylimuusa: Maya Angelou
Kirsikka Simberg
Aktivisti, kirjailia ja varmaan maailman viisain ja kiinnostavin nainen Maya Angelou (1951–2014) on kirjoittanut runon, Life doesn't frighten me. Se tuntuu sopivalta tavalta aloittaa vuosi 2018.

Q&A: Frantsilan Virpi Raipala-Cormier
Mia Frilander
Haastattelussa Frantsila-luomukosmetiikkamerkin perustaja, Virpi Raipala-Cormier.
Tiesithän että kaupasta voi ostaa vihanneksille ja hedelmille tarkoitettuja kestopusseja?
Näin laajana tämä menee ehkä jo hölmöyden puolelle mutta mielenkiinnolla jään seuraamaan 🙂