Home sweet home

Kaupallinen yhteistyö: Hakola

Itse keksittyjä feng shui -vinkkejä kevääseen neljän seinän sisällä.

Terveisiä meidän kolmen kotoa.

Koska meillä kaikilla on ollut siihen mahdollisuus, olemme linnoittautuneet neljän seinän sisälle. Mad respect kaikille heille, joiden työ ei tätä salli, ja jotka jatkavat tämän yhteiskunnan pyörittämistä tässä hullussa ajassa! Yksi tärkeimpiä asioita, mitä me muut voimme tehdä auttaakseemme, on pysyä kotona.

Hyvän feng shuin kodissa on kivempi kökötellä koko kevät, joten tässä jutussa tarjoilemme pieniä ja suuria vinkkejä viihtyisään kotiin, sekä ideoita karanteeni-tekemiseen.

Tämä juttu on toteutettu yhteistyössä Hakolan kanssa. Hakola on suomalainen perheyritys, joka valmistaa laadukkaita ja kestäviä huonekaluja, jotka on tehty oleskelua varten. Nyt löhöilemme niissä oman kodin asukkien kanssa, pian toivottavasti rakkaiden läheisten ja ystävien seurassa.

Mian kotona

Hakolan Bobo-nojatuoli Mian lempipaikassa: erkkerissä.

Mitä rakastan kodissani? Remontoimme äskettäin asuntomme ja viihdyn kodissani niin hyvin. Viihdyin kyllä ennenkin, mutta seuraavasta kolmesta rempan tuomasta muutoksesta olen kiitollinen päivittäin: kylpyamme (uskon vahvasti kylpemisen auttavan korona-ahdistukseen. Sylvia Plathkin on kirjoittanut, ettei ole mitään, mihin kuuma kylpy ei auttaisi. Myös jalkakylpy toimii!), todella iso vaatekaappi, johon kaikki kamat mahtuvat piiloon (kasoja syntyy vähemmän) ja iso sohva, jolla mahtuu löhöilemään, nukkumaan päiväunia ja tekemään etätöitä.

Eniten rakastan kuitenkin sitä, että rempan jälkeen kaikilla tavaroilla on oma paikkansa. Ennen remonttia tyhjensimme koko kämpän ja kävin läpi jokaikisen omistamani asian. Nyt kodissani ei ole mitään epämääräisiä paperikasoja, vaatteita, joita en käytä, tai laatikoita, joiden sisältö on minulle mysteeri. Olen horoskoopiltani neitsyt ja sillä saattaa olla tekemistä sen kanssa, että tämä tuottaa minulle suurta nautintoa. Jos on aikaa ja energiaa, suosittelen kaikille (etenkin neitsyeille) suursiivousta ja -raivausta á la KonMari nyt eristäytymisen aikana!

Kodissani tuoksuu nyt: Proloquesta ostetut Atelier Balthus -suitsukkeet, eli tärpätin, seetripuun, tupakan ja hunajan herkullinen kombo.

Kodissani kuunnellaan: Gábor Szabón Dreams-albumia ja Three King Fishers -biisiä. Unkarilainen ja intilainen kansanmusiikki meets jazz ja Jimi Hendrix.

Parasta offline-tekemistä kotona: Larppaa kesää! Kun ei mene ulos, voi pukeutua kesävaatteisiin ja kokeilla kaikkia ihania outifteja. Ja unelmoida kesästä, kun tämä kaikki on toivottavasti ohi. Kävelen esimerkiksi nyt kotona espadrilleissa.

Jos tämä epidemia jotain myönteistä tuo tullessaan, niin ulkomaanmatkailu varmasti vähenee. Ilmasto kiittää! Matkustelun sijaan olenkin alkanut harrastamaan ruokapöydässä matkailua. Viime aikoina meillä on syöty kuin Italiassa tai Kreikassa, seuraavaksi kiinnostaa Venäjä.

On kiva muistella lomamatkojen ruokaelämyksiä ja toteuttaa niitä kotona. Milanossa söin esimerkiksi kerran ihania aperitivo-herkkupaloja, jotka jäivät ikuisesti mieleen: patonkia voilla ja anjoviksilla. Nam! Näitä tarjoilen tällä viikolla. Jos en olisi raskaana, nauttisin myös paikallisia drinkkejä ja viinejä. Nyt ostin kotiin San Pellegrinon limuja.

Koti-hack, eli pieni asia, joka muutti kotini paremmaksi: Elektroniikka-kori. Löysin viime keväänä kirpparilta hienon korin ja Kirsikka ehdotti, että tekisin siitä korin kaikenlaisille johdoille. Enää kotona ei pyöri kaikenlaisia kaapeleita ja kun etsin kännykän laturia, tiedän aina, missä se on.

Edulliset vinkit, jotka luovat kodikasta tunnelmaa:
Kun asuin Tukholmassa ankeassa opiskelija-asunnossa, ostin paikallisesta Fidasta kivan turkoosin kankaan, jota käytin pöytäliinana. Kangas oli tylsän asunnon ainoa väripilkku ja koska vietin suuren osan ajastani pöydän ääressä, se tuotti minulle suurta iloa. Tuoreista yrteistä, hedelmistä ja vihanneksista tulee myös aina sellainen olo, että tässä asunnossa eletään hyvää elämää, joten niitä pyrin edelleen pitämään esillä. Myös kivan näköiset säilykepurkit tai vaikkapa oliiviöljypullot ilahduttavat minua. Pidän esimerkiksi paljon tästä omenaviinietikkapullosta. 

Elektroniikkakori <3

Lempipaikkani kotona: Erkkeri. Harjaan siellä aina aamuisin hampaani ja tutkin, minkälainen päivä on tulossa. Olen myös päättänyt, että erkkeri on internet-vapaata aluetta, joten jos huomaan vaikka jumittuneeni lukemaan korona-uutisia liian pitkäksi aikaa, jätän kännykkäni jonnekin asuntoon ja menen erkkeriin lukemaan kirjaa.

Lempipaikassani nähdään kuvissa Hakolan Bobo Buklee -nojatuoli. Se tuli kotiin vain kuvauslainaksi, sillä olimme jo aiemmin ostaneet erkkeriin toisen tuolin. Joanna Laajiston suunnittelema Bobo sopi kyllä tuohon nurkkaan täydellisesti ja se hurmasi minut täysin. Pehmeältä poutapilveltä näyttävä tuoli on mukava ja juuri sen kokoinen, että sen suojaan pystyy halutessaan käpertymään.

Bobo-nojatuolin jaloilla on irrotettavat säärystimet. Niin suloinen yksityiskohta!

Kirsikan kotona

Mitä rakastan kodissani? Ihmisiä täällä, lol mikä cheesy vastaus. Pikkuvauva-arki on saanut minut arvostamaan puolisoani ihan uudella tavalla. Arvostin ennenkin, mutta tämä on sellainen elämäntilanne, jossa voimavarat ja huumorintaju joutuvat koetukselle. Rakkautta on enemmän, mutta on kaikenlaisia muitakin tunteita. Meillä on yhdessä tosi hauskaa ja nyt kun Morris on vähän kasvanut ja osaa kontata, sen kanssa on tosi kivaa leikkiä. En oikeasti tiennyt, että 8kk voi jo olla huumorintajua! Huumori auttaa myös korona-tilanteen käsittelyssä ja mikään ei kyllä pakota elämään hetkessä yhtä hyvin kuin pieni lapsi.

Parasta offline-tekemistä kotona: Kokkaaminen. Olen pienen tauon jälkeen löytänyt uudestaan ruoanlaiton ilon. Mua kiinnostaa kaikki erilaiset papu-jutut, riistaruuat, kaikki erilaiset klassikkoannokset ja Ennin mainostama täydellinen munakokkeli sekä meksikolainen ruoka.

Mama-tuolit meidän ruokapöydän ääressä.

Paras sisutusvinkki: Seinien maalaaminen jollain muulla värillä, kuin valkoisella. Se muuttaa kaiken! Kaikki hienot hiekan, beigen ja harmaan sävyt, mutta myös puuteriset vaaleanpunaiset ja vaalenasiniset on minusta ihania.

Kotiin liittyvä unelma: Haluaisin ison ruokapöydän, mutta meille ei nyt mahdu sellainen kotiin. Haaveilen siitä, että joskus Morriksen ystävät syö meillä päivällistä, niinkun mun ystävät söi usein meidän luona, kun minä olin lapsi / teini. Äiti teki paljon ruokaa ja kaikki sai aina jäädä meille, jos halusivat. Se oli kivaa silloin ja ajattelen sitä vieläkin lämmöllä.

Meidän ruokapöydän ympärille on nyt koottu Hakolan Mama-tuolit. Ne ovat meillä kotona, kunnes saadaan ne vietyä mökille, jonne itseasiassa mahtuu pidempi ruokapöytäkin.

Mama tuolin on suunnitellut Samuli Helavuo. Joku sanoi, että Mama on ”klassikko syntyessään” ja olen kyllä sama mieltä! Tuoli on ajaton, siinä on erittäin hyvä istua ja se sopii sekä julkiseen tilaan että kotiin. Helavuo nimesi tuolit Mamaksi kuulemma äitinsä kunniaksi.

Meidän mama tuolit ovat tammea, mutta musta myös nämä saarnista tehdyt vaaleanpunaiset ovat upeat.

Mamat makuuhuoneessa.
Mama-tuolit sopivat meille myös, koska ne ovat kokonaan puuta ja sopivat siksi hyvin lapsiperheeseen, kun likaantuvia tekstiiliosia ei ole.

Ennin kotona

Ikkunalaudan vaihtuva näyttely.

Mitä rakastan kodissani? Sitä että ollaan onnistuttu tekemään pienestä 34 neliön kaksiostamme viihtyisä koti, jossa ei tunnu ahtaalta. Tuntuu kivalta, kun kaverit kehuvat kotimme viihtyisyyttä ja hyvää energiaa heti sisääntultaessa.

Pidän myös meikki-alttaristani asunnon toisella ikkunalaudalla. Tykkään myös niin paljon kuratoida toisen ikkunalaudan vaihtuvaa näyttelyä ja kerätä siihen esille kotimme kuriositeetteja ja hienoja esineitä.

Kodissani tuoksuu nyt: No ihan rehellisesti sanottuna hapankaali. Sen todella voimakas dunkkis tulee aina jääkaapin oven avatessa. Pitää syödä se pois. Muuten tuoksuu diffuuserin eri tuoksut, yleensä sitruksiset eteeriset öljyt.

Kodissani kuunnellaan: Todella häröä musaa laidasta laitaan. Meillä on iso kokoelma vinyylejä. Viimeaikoina on soinut minimalistista ysärihousea ja joku Spotifyn rändöm Bollywood-soittolista. Herätän usein kihlattuni turkkilaisen Tarkan-poptähden musiikilla, sitä kutsutaan Tarkan-herätykseksi. Kuunnellaan myös tosi paljon Ylen Radio Suomea, vaikka se musiikki saa mut välillä repimään hiuksia.

Parasta offline-tekemistä kotona: Lehtien ja kirjojen lukeminen sohvalla päivänvalossa.

En ole halunnut luopua pahvisesta Campari-laatikosta. Tykkään miltä se näyttää. Siellä on skumppaa tulevaisuuden bileitä varten.

Koti-hack, eli pieni asia, joka muutti kotini paremmaksi: Inhoan kirkkaiden LED-lamppujen jäätävän kylmää ja kirkasta valoa. Kaikissa kotimme valaisimissa on kellertävän sävyisen LED-lamput, ihan niinku hehkulampuissa konsanaan. Ja sit meidän kreisi, sähkönsininen marokkolainen matto toi kotiimme jotain hupsua energiaa.

Kotiin liittyvä unelma: Meillä on nyt viimeinkin sohva, joten ei ole enää aktiivia unelmia. Paitsi aion hankkia Hakolan ison Moon-rahin vaaleansinisenä tai vaaleanpunaisena.

Lempipaikkani kotona: Ehdottomasti Lazy-sohvan seinänpuoleinen nurkkaus. Paras paikka oleskella. Teen siinä töitä mielummin kuin pöydän ääressä.

Tämä etätyö-asento ainakin tuntuu ergonomiselta. Lazy-sohva on työpisteeni.

Meidän ihka ensimmäin sohvamme eli Hakolan luonnonvalkoinen Lazy-sohva on tehnyt kodistamme niin paljon viihtyisämmän. Onneksi uskallettiin ottaa se luonnonvalkoisena, sillä vaalea väri lisää tilantuntua ja valoa pienessä kämpässä. Hakolan soft-kangas on myös superhelppo pitää puhtaana pelkällä vedellä – se myös hylkii likaa.

Minä ja mielitiettyni ollaan kaksi pitkää ja isoa ihmistä, joten Lazy-sohvan syvyys ja löhöilyyn tarkoittu muotoilu on osoittautunut erittäin tilavaksi. Joskus otetaan selkätyynyt kokonaan pois ja katsotaan sohvalla yhdessä lauantaipiirrettyjä peiton alla. Sohvalta on myös ihanaa katsella ulos, tuijottaa ikkunalaudan näyttelyä tai töllöttää tykiltä hömppäsarjoja.

More to read

Päivän asu ja asiat

Kirsikka Simberg

Kiitos kevätaurinko, olet paras.

Tukkajuttuja ja tuoksuja

Mia Frilander

Matkamuistoja Pariisista.

Wanted: Hotellihuoneiden hyvä sleep-mojo

Kirsikka Simberg

Miksi hotellihuoneissa saa niin hyvin unta? Viisi tapaa siirtää hotelli makkariin.

Joululahjoja nukkumateille

Kirsikka Simberg

Pehmeitä paketteja jouluun ja kirjailukokeiluja.