Joulu­lah­ja­toi­vei­ta

Inspiraatioksi joulutontuille.

Ahhh, joulu on taas, joulu on taas! Puuron sijaan kattilamme ovat täynnä lahjavinkkejä. Joululahjapaniikin välttämiseksi kannattaa unohtaa turha haahuilu kaupoissa hikikiukun vallassa ja sen sijaan tehdä täsmäiskuja kauppoihin valmiin suunnitelman kanssa. Lahjoja voi keräillä pikku hiljaa ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Vaikka kannattamme aineettomia lahjoja, rakastamme myös ihanaa hemmottelutavaraa. Tässä yhdessä laatimamme joulutoivelista joulupukille. Huhuu, kuuleeko Korvatunturi?

Aineettomat joululahjat

Enni: Yksi parhaimmista aineettomista lahjoista on hankkia liput kulttuuritapahtumaan. Ostin kerran äidilleni, siskolle ja itselleni liput Orioin leffateatteriin katsomaan Maija Poppasta. Orioni leffaliput ovat megaedullisia, mutta kallista lahjaa tärkeämpi on tietenkin yhdessäolo. Vink vink kaikille Disney-faneille: Orionissa näytetään taas muuten keväällä Kaunottaren ja hirviön sing-along-näytös (siellä oli mieletöntä!). Myös leffaliput Kallion iki-ihanaan Rivieraan olisi ihana lahja saada.

Ostan ehkä itselleni lahjaksi liput Kansallisbalettin Les Nuits – Yölliset tunnit -nykytanssi/balettiesitykseen, joka on vain aikuisille tarkoitettu eroottinen ja sensuelli esitys Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Uuuh miten eroottisia liikkeitä trailerissakin – tämä kiinnostaa!

Kirsikka: Olen huono antamaan aineettomia lahjoja, sillä leväperäisenä tyyppinä unohdan aina toteuttaa lupaamani dinnerit ja hupimatkat. Annoin Tuukalle syntymäpäivälahjaksi lasinpuhalluskurssin kolme vuotta sitten, emmekä vieläkään ole päässeet kurssille. Toisaalta ehkä tyhjä lupas on aineettomista lahjoista kaikista aineettomin? Lol. Kaltaiseni tunari turvautuu siis yleensä lahjakortteihin. Erityisesti ravintolalahjakortit ovat mielestäni kivoja lahjoja, sekä antaa että vastaanottaa. Esimerkiksi El Ray -ravintolasta saa muutamalla kympillä tacot ja margaritan.

Enni: Aineettomat lahjat jäävät kyllä helposti toteuttamatta, mutta tajusin joskus, että tämän voi helposti välttää laittamalla korttiin tarkan päivämäärän lahjan ajankohdasta, esimerkiksi muutaman kuukauden päähän. Silloin aineeton lahja on paljon konkreettisempi. Olen antanut (ja toteuttanut!) lahjaksi esimerkiksi teemadinnereitä: ”Kuin mummolassa” ja ”Kuin Turkissa” -illalliset ja tanskalaisen Smørrebrød-aamupalan.

Mia: Parhaat lahjat ovat sellaisia, joihin en aina raaski itse panna rahaa, mutta jotka parantavat elämänlaatua. Eli esimerkiksi leikkokukat. Olisi ihanaa, jos kotona olisi koko ajan kukkia, mutta olen pihi ja suon itselleni tämän ilon aika harvoin. Ilahtuisin kovasti lahjakortista kukkakauppaan. Ilahtuisin tietty myös kukkakimpusta, mutta lahjakortissa on se kiva puoli, että saaja voi vetää sen esiin juuri sillä hetkellä, kun arki tuntuu erityisen harmaalta ja kaipaa vähän piristystä.

Enni: Sain viime vuonna siskoltani hienon aineettoman lahjan: tavaralahjan sijaan hän tuki eläinten turvakoti Tuulispään toimintaa lahjoittamalla turkistarhoilta karanneille Otto ja Unelma-siniketuille virikkeitä. Animalian sivuilta löytyy paljon muitakin hyviä aineettomia lahjoja.

Mia: Uskon, että säännöllinen saunominen on ainoa keino selviytyä Suomen talvesta. Siksi olen toivonut itselleni 10 kerran korttia Kulttuurisaunaan. Sain myös ystävältäni lahjakortin Yrjönkadun uimahallin toiseen kerrokseen, mikä oli ihana lahjaidea, joten pöllin sen heti ja vinkkaan teillekin! 

Mia: Jos haluaa antaa jollekin kunnon luksuslahjan, suosittelen lahjakorttia kauneushoitolaan. Kävin juuri Töölöössä sijaitsevassa Natural Goods Company -hoitolassa kokeilemassa probioottista Esse-kasvohoitoa, ja naamani loisti viikon sen jälkeen! Hoito räätälöidään asiakkaan iholle sopivaksi, eli se sopii hyvin lahjaksi: joku hardcore happohoito ei ehkä ole se paras lahjaidea, jos ei ole tosi hyvin perillä vastaanottajan ihosta.

Hoitolassa minulle vinkattiin myös Provida Flower Drops -hoidosta, joka pitää sisällään kukkatippoja ja lymfahierontaa. Se kuulosti sopivan hihhulilta ja todella hemmottelevalta – kuulitko Joulupukki?? 

Tavaralahjat

Tavaralahja saattaa olla riski, jos lahjan saajan maku ei ole täysin tiedossa. Silloin varma lähestymistapa on ostaa tai tehdä jotain katoavaa, kuten ruokalahjoja, hemmottelutuotteita vartalolle tai kauniita kynttilöitä. Kukapa ei ilahtuisi esimerkiksi itsetehdystä saaristolaisleivästä?

Kirsikka: Pakkausmenetelmä on puolet lahjaa! Paketoi lahjat esimerkiksi furoshiki-kankaaseen, niin ylevöität paketin sisällönkin. Saaristoleipäkin on heti kymmenen kertaa erityisempi, jos sen käärii kauniiseen kankaaseen. 

Mia: Tuoksukynttilä tai suitsukkeet ovat varma lahja kaikille tuoksuhulluille (eli esimerkiksi minulle). Laadukas tuoksukynttilä on sellainen luksus treat, jota ei aina raaski ostaa itselleen ja siksi sellainen on ihana saada. Jos ostan kynttilän itse, saatan pihistellä ja hillota kynttilää vain erityisiä tilanteita varten. Lahjakynttilää polttelen tuhlailevasti, eli kodissani tuoksuu koko ajan ihanalta ja muistelen lahjan antajaa lämmöllä.

Suosikkimerkkini on Cire Trudon, jota myy Helsingissä Proloque. Samaisesta kaupasta saa Astier de Villatten suitsukkeita, jotka ovat lempisuitsukkeitani japanilaisten temppelisuitsukkeiden jälkeen. Jos olet ekologisten kynttilöiden ystävä, tsekkaa kanadalainen Woodlot.  Wildwoods-tuoksu on suosikkini. 

Enni: Ostan joka joulu koko porukalle yhteiseksi lahjaksi jonkun lautapelin, jota pelataan joulupyhinä kännykän näpräämisen sijaan. Yhtenä jouluna pelasimme tunteja megakoukuttavaa Splendoria, jossa ollaan renesanssinaikaisia timanttikauppiaita. Peli on borderline-larppipeli, mutta aivaan sairaan hyvä strategiapeli. Menolippu on myöskin koukuttava seurapeli, jossa rakennetaan junareittejä ympäri Eurooppaa. Trivitria Up on hauska tietovisan ja tasapainopelin yhdistelmä, jossa oikein vastannut laittaa puupalikan huojuvaan palikkatorniin – peli on niin paljon hauskempi kuin perus Trivial Pursuit!

Mia: Minulla ei valitettavasti ole kylpyammetta, mutta jos olisi, ilahtuisin kovasti Isla Apothecaryn aromaterapeuttisesta kylpysuolasta, joka tuoksuu patsulille ja maadoittaa stressaantunen mielen.

Kirsikka: Mulla on ja tää suola myös, se on ihana!

Enni: Leivon sukulaisille  (a.k.a tyypeille, joille on hankala keksiä hyvää lahjaa) näkkileipiä tai saaristolaisleipää. Tällä megahelpolla saaristolaisleivän ohjeella lopputuloksesta tulee todella hyvä.

Kirsikka: Tänä vuonna aion lahjoittaa itse tekemiäni kransseja vähän kaikille. Kranssien punominen on tosi kivaa. Kranssin voi tehdä kukkakaupasta ostetuista kukista ja oksista, tai metsästä kerättävistä mustikan varvuista. Itse tein tänä vuonna kumpiakin. Kukkakaupasta ostin eukalyptusta ja erilaisia havupalleroita. Parvekkeelta keräsin kuivuneet syyshortensiat ja lisäsin ne kransseihin. Jos ei tee mieli askarrella, voi aina ostaa myös lahjakortin kukkauppaan! 

Kirsikka: Hyvä oliiviöljy on aina hyvä lahja! Se on vähän kuin viinipullo, mutta pitkäikäisempi. Joskus ei tee itse mieli törsätä arvokkaaseen öljyyn, joten sitä on ihanaa saada lahjaksi. Hyvää öljyä myy Helsingissä ainakin italialainen deli Casa Italia. Fredrikinkadun Pinossa myydään Etelä-Ranskalaista Nicolas Alziari -öljyä, joka valmistetaan pienistä mustista oliiveista ja pakataan koristeellisiin peltipurkkeihin. 

Enni: Kaikille ruokatyypeille täydellinen lahja on muuten myös japanilainen Benriner-mandoliini, jota kaikki huippukokit käyttävät keittiössään. Tätä toivoisin lahjaksi, ellen jo omistaisi sitä. Neljänkymmenen euron ihme-mandoliini tekee esimerkiksi paperinohuita vihannesviipaleita, täydellisiä julienne-tikkuja ja pienenpientä raastetta. It’s a christmas miracle!

Kirsikka: Mullakin on toi madolini ja se on kyllä ihan paras! Myös kauniit tiskiharjat ja muut kivat kodinhoitovälineet ovat mielestäni vuodesta toiseen hyvä lahja. Valitettavasti kaikki kauniit kodinhoitovälineet eivät kuitenkaan ole kovin toimivia. Esimerkiksi se Sinin ruma rikkalapio on paras rikkalapio, mitä on. Kaikki ne puiset kannattaa jättää kauppaan. Sen sijaan luonnonmateriaaleista valmistetut tiskiharjat on tosi toimivia ja kestäviä ja kauniita! Käytän itse vain kivoja tiski- ja juuresharjoja. Niitä voi ostaa ainakin Tuomaan markkinoilta ja Lapuan Kankureiden kaupasta. (Yläpuolella kuvassa: tavallinen tiskiharja, japani-style harja kattiloiden tiskaamiseen ja musta juuresharja.)

Käytä kranssia tehdessä kasveja, jotka kuivuessaan säilyttävät värinsä. Pyöreitä kehikkoja, joiden ympärille kranssi punotaan, voi ostaa ainakin Granitista.

Mia: Lahja hänelle, joka malttaa odottaa jotain hyvää: tammikuun puolessavälissä Helsingin TRE-liikkeeseen avautuu Frantsilan tuoksupaja, jossa voi sekoittaa itselleen oman luonnonmukaisen roll on -tuoksun eteerisistä öljyistä. Saimme Kirsikan ja Ennin kanssa jo testata tätä ja suosittelemme parfymööri-larppausta lämpimästi kaikille. Tuoksun hinta on noin 30 euroa.

Kirsikka: Ja lahja hänelle, jolle on vaikea keksiä mitään: kertakäyttökamera ja 20 euroa filmin kehitykseen! Sopii esimerkiksi hyvin kaikille teini-ikäisille, joille on vaikea keksiä mitään muuta järkevää annettavaa.

Mia: Elämänlaatuni on parantunut huomattavasti sen jälkeen, kun hankin kotiin Aesopin suuveden. Jep, se on vähän turha, mutta se näyttää ihanalta kylppärissä ja se tekee suuhygienian huollosta luksusta. Vähän kuin kurlaisi upeassa hotellissa. Sitäpaitsi: tämä luksustunnelma maksaa vain 19 euroa. Suuvettä myy Artek. (Huom! Ei ehkä kannata antaa helposti loukkaantuvalle henkilölle, joka saattaa luulla, että vihjailet jotain. Anna kauniita arkiesineitä arvostavalle tyypille.)

Frantsilan eteerisistä öljyistä sekoitettu tuoksu.
Hyvää joulun odotusta! Lisätkää omat lahjavinkkinne kommenttiosioon!

More to read

Musla

Money Talk: Pihistelijä

Kirsikka Simberg

Mieleni tekee juuri nyt pihistellä. Lähdemme pian lomamatkalle ja haluan säästää roposeni hotelleja varten.

Vispaa sitä puuroa

Enni Koistinen

Tällä hetkellä kiinnostaa syödä tavallista ja nostalgiselta maistuvaa ruokaa.

Porvoossa

Mia Frilander

Jokavuotinen talvitraditio: hotelliyö Porvoossa.

Huonekasvien hoidon pikaopas

Enni Koistinen

Mitä tehdä kun lehtien kärjet muuttuvat ruskeaksi? Miksi menen kasvien kanssa suihkuun? Sisältää myös kasteluvinkin reissujen ajaksi (ei sisällä auttavaa kaveria ja vara-avaimia).