Mari­me­kois­sa Töölö-kierroksella

Yhteistyössä: Marimekko

Lähdimme Töölö-kierrokselle Marimekon syksyn upeissa Japanista inspiroituneissa uutuuksissa. Tervetuloa mukaan!

Marimekon tämän syksyn mallistossa juhlitaan Suomen ja Japanin kulttuurien ystävyyttä, joka näkyy vahvasti etenkin kimono-henkisissä kääntötakeissa ja mekoissa. Vaatteista löytyy myös paljon punaisen eri sävyjä ja tietenkin kukkia.

Kuvasimme malliston lempparivaatteemme Töölössä, joka liittyy hyvin löysällä aasinsillalla Japaniin: Töölö on Helsingin ylivoimaisin sushi-district (ja hääpukuliike-district. Ja keittiökaappiliike-district). Töölö on täydellinen kaupunginosa leppoisan urbaaniin  viikonloppukävelyyn. Koska kaksi kolmasosaa Muslasta asuu Töölössä, koemme olevamme vinkkeinemme valtuutettuja Töölö-asiantuntijoita.

Lounastimme aluksi ikisuosikissamme ravintola Elitessä, jossa olimme Marimekko-versio Charlien enkeleistä. Marimekon syksyn vaatteissa nähdään runsaasti pienten kukkaisten Taivaankukat -kuosia, jonka Maija Isola suunnitteli 70-luvulla.

Taivaankukat Eliten terassilla.

Ennin valkkasi ylleen Karsi-mekon. ”Yksi ehdoton lempimateriaalini vaatteissa on just tämmönen paksu viskoosi, josta tämä mekko on valmistettu. Niiden kangas laskeuttuu päälle tosi kauniisti. Omistan monta Marimekon viskoosimekkoa, jotka myös tuntuvat ihoa vasten miellyttävältä.”

Mia yhdisti jakkupukuun kuuluvat punaiset Unikko-housut nahkatakin, mustan neuleen ja Converse-tennareiden kanssa. Lookin nimi on Kurt Cobain meets Unikko. 

Kirsikka lounasti extramukavan näköisessä pyjamalookissa eli Taivaankukilla koristelluilla Toiveikas-paidassa ja Vajanto-housuissa: ”Haluaisin että mun vaatekaapissa olis enemmänkin pyjama-asuja, viihdyn niissä niin hyvin. Tykkään just nyt myös tosi paljon kokonaisita asuista, siitä että ylä- ja alaosa mätsää, tulee puleutuneempi olo.”

Parhaat annokset Elitessä: kalakeitto, vorschmack ja jäätelöpallo jäädytetyssä metallimaljassa.
Karsi-mekon herkkä kukkakuosi yhdistettynä ronskeihin buutseihin ja suuriin aurinkolaseihin.
Onnistunut pyjamalookki viimeistellään asusteilla, jotka eivät liity nukkumiseen. Toisaalta aamutossut näyttäisivät upealta tämän lookin kanssa.
Unikko-housuinen Mia söi kuvauspäivänä Elitessä sekä lounaan että illallisen.

Lounaan jälkeen suuntasimme eteläisen- ja pohjoisen Hesperiankadun väliselle puistobulevardille, joka on paras paikka koirasafarille: istutaan penkille hevoskastanjoiden alle ja tuijotellaan ulkoilutettavia karvakuonoja. Niitä on paljon. Puiston laidalla sijaitsee museo Taidekoti Kirpilä, jossa pääsee kurkkimaan taidekeräilijän jättimäiseen kaupunkikotiin. Museon vieressä oleva sympaattinen, vuonna 1949 perustettu Konditoria Hopia valmistaa old school-leivonnaisia ja hyviä korvapuusteja. Hopia on palanen karjalaista pitopirttiä keskellä Töölöä. 

Puistossa sijaitsevan Presidentti Relanderin muistomerkin massiiviset kivimöhkäleet ovat vaikuttavia – ne näyttävät eräänlaiselta japanilaiselta kivipuutarhalta. Kirsikan mekkovalinta oli punainen Kiehtovat Kivet-kietaisumekko vyöllä, joka toimii hyvin myös yhdistettynä Taivaankukat-kuosiin. Pattern on pattern!

Enni ja Mia valkkasivat kummatkin ylleen erittäin monikäyttöisen Autuas-kääntötakin (!!), jonka toiselta puolelta löytyy Taivaankukkia ja kääntöpuolella punainen Juhla Unikko-kuosi. Kääntötakkia voi käyttää vyöllä tai ilman, takkina tai mekkona. Se näyttää hämmentävästi aivan eri vaatteelta erilaisilla tavoilla puettuna. Enni puki sen takkimaisesti ilman vyötä mustien housujen kanssa ja Mia yhdisti sen vyötettynä mekkona Milli Matkuri-nahkalaukun kanssa.

Mia: ”Punainen oli ennen inhokkivärini, mutta nyt olen alkanut fiilistellä sitä. Se on niin dramaattinen väri, ja musta olisi kiva näyttää välillä dramaattiselta. Unikko-kimono on ihanan helppo vaate, käyttäisin sitä lämpöisenä talvimekkona korkeiden saappaiden kanssa. Ja puna-musta väritys on upea – ja erittäin dramaattinen! Muy caliente!

Kääntömekon Juhla Unikko-kuosi on väljäkukkainen versio Unikko-klassikkokuosista.

Löydät täältä kaikki yllämme olleet upeat Marimekon uutuudet ja lisää asu-inspiraatiota syksyyn.

MUITA TÖÖLÖ-VINKKEJÄ:

Vanhaan elokuvateatteriin rakennettu Ritz biljardisali on jämähtänyt menneeseen aikaan upealla tavalla. Ritziin on hauska piipahtaa tunnin pelille, vaikkei olisikaan mikään bilishai (säännöt voi aina googlettaa nopeasti).

Museokadulla sijaitseva japanilainen lounasravintola-kahvila Mizu on ihana! Listalta löytyy erittäin autenttisia riisikulhoja, onigiri-riisipalleroita, sushia, nuudelikeittoja, japanilaista curryä ja leivonnaisia. Suomessa asuvat japanilaiset lievittävät täällä koti-ikäväänsä. Auki myös sunnuntaisin!

Helsinki Homemade Bakery on pikkuruinen artisaanileipomo Cygnaeuksenkadulla aivan Museokadun vieressä. Laadukkaita leipiä. Parasta on ostaa pullat sunnuntaikävelyllä ja syödä ne heti kadulla. Yksi harvoista sunnuntainakin aukiolevista leipomoista.

Leipomoa vastapäätä pääsee teleporttaamaan itsensä Tanskaan. Hyggevaroitus! Tanskalainen voileipä-niminen ravintola tarjoilee nimensä mukaan perinteisiä tanskalaisia Smørrebrødejä. Vuonna 1964 perustettu voileipäpuoti luottaa klassikoihin katkarapuleivistä paahtopaisti-remouladesmörreihin. Haluaisimme syödä koko listan läpi.

Töölöstä saa Suomen parasta sushia. Runeberginkadun Sushi Wagocoro näyttää epäilyttävältä ulkoapäin, mutta japanilaispariskunnan pitämässä ravintolossa on mitä lämpimin vastaanotto ja sushi maistuu samalta kuin Japanissa. Wagorocosta saa myös natto-makirullia, eli fermentoidulla soijapaputahnalla täytettyä rullia. Mielenkiintoiselta tuoksuva natto on Japanin mämmi – joko vihaat tai rakastat sitä. Pohjoisen Hesperiakadun Umeshu tekee myös loistavaa sushia ja muita japaniherkkuja.

Vastarannan Kiiski on ehta pubi. Unohda cocktail-kikkailut ja tilaa yksi keppana. Viihtyisä paikka kavereiden kanssa seurusteluun. Parasta kuitenkin on tulla puolikkaalle (tai kokonaiselle) oluelle viikonloppuna iltapäivällä pelaamaan lautapelejä, jolloin töölöläiset koiranomistajat kokoontuvat Kiiskeen koiriensa kanssa. Enni sattui kerran paikalle, kun baarin etuosa oli varattu erään bichon frisé -rotuisen koiran 10-vuotissyntymäpäiville.

Töölöntorin Relove -second hand vaatekirpputorin valikoima kannattaa käydä selaamassa läpi tasaisin väliajoin. Täällä tekee hyviä löytöjä! Kirsikka meinaa ajaa kolareita ajaessaan autolla Reloven ohi tuijottaessaan näyteikkunoiden valikoimaa.

Yksi Töölön hämmentävistä salaisuuksista on Apollonkadulla sijaitseva flipperiluola. Noin kerran kuussa aukiolevassa Extraball pelihallissa saa pelata sisäänpääsymaksua vastaan niin paljon eri aikakausien flippereitä kuin vaan jaksaa. Ota muutama kaveri mukaan ja vietä taatusti erilainen ilta flippereitä hakaten. Mukaan saa tuoda omat alkoholijuomiakin. Tsekkaa Facebookista peli-iltojen ajankohdat.

More to read

Q&A: Monika Nars

Kirsikka Simberg

Haastattelussa Agency Leroyn toimitusjohtaja.

Kiusaako kuiva sisäilma?

Kirsikka Simberg

Pakkasten kiristyessä, myös kasvojen ihoa saattaa kiristää. Sisäilman kostutin pelastaa.

Sex à la Hollywood on tylsää ja petollista

Kirsikka Simberg

Jos 'life imitates art', niin leffaseksi on todennäköisesti syypää naisten "orgasmivajeeseen".

Toikan linnut ovat outoja ja ihania

Kirsikka Simberg

Oiva Toikan lasilintuja on valmistettu jo 50-vuotta.