Millai­nen on laadu­kas vaate?

Musla kysyy: mitkä vaatteet olet havainnut laadukkaiksi? Share the knowledge!

Millainen on ekologinen vaate? Olisi mukavaa, jos tähän kysymykseen olisi joku simppeli vastaus. Aihe on kuitenkin kuin remontti – juuri kun olet ratkaissut yhden ongelman, ilmenee joku toinen. 

Kaikilla vaatteen materiaaliin ja tuotanto-olosuhteisiin liittyvillä seikoilla on aina puolensa ja puolensa. 

Otetaan esimerkkinä vaikka luomupuuvilla. Jep, se on parempi vaihtoehto kuin tavallinen puuvilla, sillä sen viljelyyn ei käytetä luonnolle ja ihmisille haitallisia torjunta-aineita ja lannoitteita. Luomupuuvilla tarvitsee kuitenkin ihan yhtä paljon vettä kuin tavallinen puuvilla, joten tämä litrahuuli ei sinänsä ole kovin ekologinen vaihtoehto, jos sitä vertaa vaikka hamppuun. 

Onneksi on kaksi asiaa, joista voi pitää kiinni, jos haluaa ostaa ekologisemmin.

Käytetty vaate on ekologinen vaate, sillä se on jo olemassa tällä maapallolla. 

Ekologinen vaate on myös sellainen, joka pysyy käytössäsi mahdollisimman kauan. Jotta tämä toteutuisi, pitää vaatteen kestää aikaa niin tyylillisesti kuin ihan konkreettisesti – vaatteen pitää olla laadukas.

Kuvissa näet viisi vaatetta, jotka ovat olleet meille tyylillisesti ja laadullisesti hyviä ostoksia.

Tyylistä pitää muistaa, että se tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Kaikki eivät tunne oloaan mukavaksi valkoisessa kauluspaidassa, vaikka se olisi klassikko. Suosittelemme varaamaan hieman aikaa oman tyylin kirkastamiselle, se auttaa tekemään parempia päätöksiä. Voit vaikka tehdä jonkun Pinterest-kansion, se on hauskaa! 

Mitä laatuun tulee, on ärsyttävästi vaikea tietää etukäteen, miten jonkun merkin vaate vanhetessa käyttäytyy ja siksi haluaisimme myös keskustella tästä kommenttikentässä!

Tiedämme, että Muslan lukijoissa on paljon laadukkaan muodin guruja, joten help a sister & brother out! Kertokaa, minkä merkkien vaatteet olette havainneet käytössä laadukkaiksi? Vähennetään yhdessä hutiostoksia ja autetaan toisiamme ostamaan kestäviä vaatteita.  

Mian hyvät ostokset

Max Maran kamelitakki

“Max Maran villakangastakki oli kallis, mutta sen laatu on saanut leukani loksahtamaan useaan otteeseen, ja se on osoittautunut joka sentin arvoiseksi. Ostin kamelitakkini seitsemän vuotta sitten ja se on vieläkin kuin uusi. Kangas ei ole nyppyyntynyt ja se hohtaa edelleen yhtä kauniisti kuin ostohetkellä. Lisäksi se on ollut muodissa kaikkien näiden vuosien ajan ja ennustan, että tämä takki on ylläni vielä mummona. Jos joskus olet aikeissa panostaa villakangastakkiin, suosittelen Max Maraa.” 

Issey Miyake Pleats Please -housut

”Ostin nämä housut Japanista kolme vuotta sitten. Etenkin kesäisin käytän niitä monta kertaa viikossa ja ne löytyvät jalastani melkein aina, kun hengailen kotona. Omistin ennen kaikenlaisia pieruverkkareita, mutta Isseyn housujen tultua elämääni ne ovat yksi toisensa jälkeen siirtyneet siivousräteiksi tai mökille. Tajusin, että tarvitsen vain yhdet mukavat kotihousut ja haluan näyttää elegantilta myös löhöillessäni. Satun olemaan sellainen ihminen.

Housut ovat 100% polyesteriä, eli materiaali ei ole yhtään ekologinen, mutta annan tällä kertaa muovisuuden anteeksi, sillä se tekee housuista hämmästyttävän kestävät ja helppokäyttöiset. (En muuten todellakaan käyttäisi niitä myös silloin, kun kokkaan sunnuntaibrunssia tai vien roskia.)

Tahrat on todella helppo puhdistaa, eikä mikään näytä imeytyvän näihin housuihin. Niihin ei tule nyppyjä. Housut eivät ryppyynny koskaan, eli ne ovat myös täydelliset matkustushousut: mukavat matkalla ja niin elegantit, että niissä voi mennä hienoimpaan ravintolaan. Niiden pinta on hienostuneen kiiltävä ja pliseeraus tekee niistä tavallisia mustia housuja kiinnostavammat. Plisseraukset ovat myös kolmen vuoden jälkeen edelleen skarpit.

Viimeinen bonus on se, ettei housuja tarvitse pestä kovin usein. Mä pesen muutenkin housuja tosi harvoin, mutta nää on kyllä ihan omaa luokkaansa. Pakastan ne välillä ja pesen ehkä kolme kertaa vuodessa.”

Ennin hyvät ostokset

Nahkahame

”Ostin vuosia sitten mustan nahkahameen, joka on pelastanut monelta asukriisiltä. Se kestää aikaa ja sopii todella monien lookkien kanssa. Nahkahame yhdistettynä hassuimpaankin T-paitaan saa asuun kaivattua skarppiutta tasapainottamaan pöljiä paitoja. Nahkahame ei ole mennyt miksikään kuuden vuoden aikana – se on päinvastoin vaan pehmentynyt mukavasti. Ostin hameeni Asokselta, joka ei välttämättä ole tunnettu laadukkaista tuotteistaan tai eettisyydestä – se ottaa päähän ja haluisinkin tilata vaatteita jostain muualta. Mutta oikeasti kivoja pluskoon naistenvaatteita ei ole paljon saatavilla.”

Huumoripaidat

”Välillä haluan laittaa päälle jonkun huumoripaidan, koska en jaksa ottaa itseäni enkä pukeutumista aina niin vakavasti. Poikaystäväni antoi tämän Toton albumin kannella varustetun T-paidan lahjaksi Toton konsertin jälkeen. Itse konsertti oli kyllä aika huono, mutta paita on lempparini. Mitä kuluneempi bändipaita, sitä coolimmalta se näyttää. Aion käyttää tämän puhki! (Iskä, jos luet tätä, niin anna mulle se sun täydellisesti kulunut 90-luvun Dire Straitsin kiertuepaita. Toivottavasti se ei ole mökillä rättinä.)”

Kirsikan hyvät ostokset:

Ray Ban Wayfarer

”Nämä harmaat Ray Banin Wayfarer -lasit ovat äitini vanhat! (Siinä mielessä nämä eivät ole mun hyvä ostos, vaan äidin.) Malli on mielestäni ajaton ja nämä ovat säilyneet kestosuosikkeinani jo vuosia. Vaikka olen ostanut joitakin uusia laseja vuosien varrella, käytän näitä varmasti eniten.

Mulla on näistä myös kreisit 1992 Barcelona Olympics special edition malli, joista tykkään todella paljon. Kiitos äiti kun olet säästänyt nämä!”

Isabel Marant villakangas jakku

”Tämä jakku pelastaa minkä tahansa asukokonaisuuden. Voisin tehdä erillisen postauksen aiheesta ja todistaa teille! Tämän voi pukea ihan minkä tahansa vaatteen päälle ja jotenkin kokonaisuus toimii. (Näihin kuviin valikoitui kyllä vähän tylsät vaatteet, mutta jotenkin jopa legginssit ja t-paita vaikuttavat ylevämmiltä jakun kanssa.)

Jakku on jo joitakin vuosia vanha, mutta sen pintamateriaali on pysynyt virheettömänä. Se on lähes huopamaista villaa, tiivistä ja sileää. Ostin jakun aikoinaan Beamista ja käytän sitä jakkuna aina kun yritän näyttää uskottavalta ja kevyenä kevättakkina keväisin.”

Muslan yleisiä huomioita laadusta

Vältä akryyliä. Akryylineuleet saattavat näyttää uusina kivoilta, mutta jo parin käyttökerran jälkeen vaatekaapissasi on nyppyyntynyt ja sähköinen riepu. Nyppyjä tulee villaankin, mutta villasta ne on helppo harjata pois. Akryylinypyt ovat kovia, eikä niitä saa poistettua kovin nätisti. Lisäksi akryyli tehdään öljystä, not very nice. Pysy kaukana.

Paksua kangasta olevat vaatteet ovat yleensä luotettavampi valinta kuin jotain ohutta rimpulakangasta oleva vaate. (Pois lukien tietty silkki yms, joiden kuuluu olla ohutta.) Jos ostaa vaatteen jostain ketjuliikkeestä tai muusta paikasta, jonka laadusta ei ole ihan varma, kannattaa valita jämäkältä vaikuttava kangas. Se kestää yleensä kivana pitkään.

Ennen kaikki oli paremmin. Mitä vaatteisiin tulee, mummo-kommentti pitää yleensä paikkansa. Kirppareilta löytää paljon laadukkaita ennen 90-lukua tehtyjä vaatteita. Ne ovat jämäkkää materiaalia ja saumat ovat kestäneet jo useita vuosikymmeniä. Sitten tuli pikamuoti ja taso laski. Vanhojen vaatteiden ostaminen kannattaa, sillä jos joku on kestänyt hyvin 20-30 vuotta, kestää todennäköisesti samat lisää.

More to read

Moi mä oon raskaana

Kirsikka Simberg

Uusi elämäni ihmistulostimena.

New Musla

Kirsikka Simberg

"Jos tää uusi Musla olis Disney-elokuva, niin millainen elokuva se olis?"

Keltainen mantelikakku

Kirsikka Simberg

Jokainen tarvitsee yhden spesialiteetin, oman leivottavan bravuurinsa.

Onni on kestävä elämä

Vieraskynä

Kestävä elämä on ihanaa.