
Miten näyttää tyylikkäältä talvella?
Kaupallinen yhteistyö: Marimekko28 vinkkiä talvipukeutumiseen: Muslan parhaat tipsit ja huoltoasiantuntijoiden neuvot.
Miten talvella pysyy lämpimänä ja tyylikkäänä? Tämän kysymyksen kanssa tuskailemme joka vuosi, mutta käytettyämme paljon aikaa pulman pohtimiseen, meillä saattaa olla vastauksia. Kokosimme tähän juttuun kaiken, minkä olemme oppineet yli 30 vuoden aikana talvella Suomessa. Lisäksi konsultoimme Arkivé Atelierin Mariaa ja Jennaa ja pyysimme heiltä vinkkejä talvivaatteiden huoltoon.
Kuvissa esiinnymme Marimekon syysmallistossa, josta löytyy runsaasti lämpöisiä neuleita, takkeja ja huiveja pakkaskeleihin. Kaikki jutussa esiintyvät vaatteet löydät täältä.

1. Mummo-style huivi
Päähine ja kaulahuivi samassa paketissa. Mummojen tapa pukea huivi päähän on nerokas sillä sen lisäksi, että se lämmittää, se pitää tukan paikallaan tuulessa, eikä latista kampausta samalla tavalla kuin pipo. Jos tukkasi sähköistyy helposti, valitse silkkihuivi.
Mian päässä nähdään jutussa Fiore Taivaankukat -huivi, joka on 100% villaa. Ohut huivi on täydellinen valinta mummotyyliin, sillä se on helppo solmia.
2. Nahkavaatteet
Nahkavaatteet trendaavat nyt ja muotinäytöksissä näkyy perinteisten nahkahousujen ja -hameiden lisäksi myös nahkapaitoja ja -mekkojen. Nahka on täydellinen materiaali Suomen olosuhteisiin, sillä se on todella lämmittävä. Nahkahousut mahdollistavat kevyempien yläosien käytön myös talvella. Jos musta nahka ei tunnu omalta, kokeile jotain ihanan lämmintä syys-sävyä, kuten burgundya tai ruskeaa.
Rakastamme Marimekon metsänvihreitä Rytmi-nahkahousuja, joissa on juuri oikea leikkaus: väljät lahkeet, tiukka yläosa. Second hand -kaupat ovat etenkin hieman pussimaisten kasarinahkahousujen aarreaittoja.
3. Jykevät kengät
Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin joka-aamuinen liukastelu töihin. Onneksi kaikenlaiset jykevät talvikengät ovat olleet muodissa jo kauan. Tästä(kin) kiitämme Célinen ex-pääsuunnittelija Phoebe Philoa, joka joitain vuosia sitten yhdisti liehuvan silkkimekon Dr.Martensin nauhattomia kenkiä muistuttaviin saappaisiin. Hanki siis kunnon talvikengät, joihin mahtuu lämpöinen sukka. Lupaamme, että vaikka kengät painavat enemmän kuin sirot saapikkaat, tuntuu elämäsi yhtäkkiä kevyemmältä.
4. Untuvatakit
Kotoa poistuminen talvella onnistuu huomattavasti helpommin pehmeässä untuvapilvessä. Untuvatakki on kevyt ja lämmin vaihtoehto raskaille talvitakeille. Hieman oversize mallisen pufferin sisään on ihana hautautua, eikä sen syleilyssä kaipaa lisälämpöä raskaista meganeuleista, eli alle voi pukea jotain muutakin kuin sen iänikuisen villapaidan.
Hot tip! Jos pötkylämäinen look ei ole mieleesi, anna takille uusi muoto vyön avulla. Näin Mia teki Loimu Taivaankukat -toppatakille (joka tosin ei ole untuvatakki, mutta you get the point). Vyö löytyi Marimekon Autuas Taivaankukat -kimonosta, jonka esittelimme viime Marimekko-jutussamme.
5. Leveät lahkeet ja helmat
Suosi pitkiä mekkoja, hameita ja leveitä lahkeita. Niiden alle saa mukavasti sullottua villahousut tai villasukkikset ilman, että kiristää ja ahdistaa.








6. Sisäkengät
Työskenteletkö toimistoympäristössä? Hyviä uutisia, raskaat talvikengät eivät ole kohtalosi 5 kk vuodesta. Ota kaikki kivat kesäballerinasi töihin ja vaihda kevyempiin kenkiin, kun tulet toimistolle. Outfitiesi lisäksi tästä hyötyvät jalkasi: Helsingin sanomissa oli juuri artikkeli, jossa lääkäri suositteli kevyitä sisäkenkiä töihin, sillä raskaissa buutseissa kulkeminen ei pidemmän päälle ole ergonomisesti paras valinta jalalle.
Vinkki: Myös sellaiset avonaiset sandaalit, joissa on hieman korkoa, näyttävät kivoilta mustien villasukkisten kanssa.
7. Toimistohuivi
Toimistohuivi asuu työpisteelläsi ja lämmittää hartioitasi, kun istut paikallasi ja naputtelet konetta. Toimistohuivin ansiosta voit pukeutua talvella muuhunkin kuin muhkeisiin neuleisiin.
8. Korvalaput
Kun kerrankin herää hyvään hiuspäivään, ei tee mieli painaa pipoa päähän. Turvaudu korvalappuihin! Söpöt laput suojaavat pääsi herkintä osaa, pikku korviasi.
9. Muhkeat huivit
Isoon huiviin on mukava hautautua, eikä kylmä syystuuli tunnu yhtä viheliäältä, kun niskan ja kaulan alue on lämpöinen.
Vinkki: Mätsää neuleesi ja huivisi. Mian yllä näkyvä Onnekas-neule + Aulis Unikko -huivi ja Ennin yllä oleva Valkeus Kivet -neule + Ugusta kivet -huivi ovat perfect match!


10. Pitkät takit
Pitkät takit ovat nyt muodissa, ja tätä trendiä reitemme rakastavat. Villasukkiksetkin ehkä uskaltaa jättää pois, jos reisiä lämmittää pitkä untuvatakki, kuten Ennillä kuvissa näkyvä Vuolu Unikko -untuvatakki, tai Kirsikan yllä oleva Katja Taivaankukat -takki.
11. Pohjalliset
Lämpimimmät pohjalliset ovat thermopohjalliset, sillä niissä on pohjalla kylmyyttä eristävä alumiinifoliokerros ja yleensä jalkaa vasten lämpöinen villapinta. Toasty!
12. Silkkivillakerrasto
Hyvä villakerrasto muuttaa talvivaate-geimisi täysin. Silkkivilla on kerrastoissa se hienostunein materiaali, sillä se on melko ohutta, eikä kutita samalla tavalla kuin paksut villahousut. Silkkivillakerrasto on helppo pukea mekkojen ja paitojen alle. Legginsit toimivat pitkien mekkojen ja väljien housujen alla, sortsit lämmittävät minimekon alla ja tank toppi tai pitkähihainen solahtavat ohuiden paitojen alle.
13. Kesävaatteiden jatkoaika
Pue kesämekkosi alle musta poolo ja villasukkikset. Lisää tähän vielä vaikkapa Dr. Martensit ja grunce chic -talvityyli on valmis.
Mian mielestä kesävaatteita on jopa hauskempi käyttää talvella, sillä se on yllättävämpi veto kuin kesällä, kun kaikki sonnustautuvat kukkamekkoihin ja simpukkakoruihin. Löytyykö sinulta lomamatkoilta ostettuja simpukkakorviksia tai kaulakorua? Yhdistä ne mustaan neuleeseen ja housuihin – tropical winter!
14. Yhdistä kevyttä ja raskasta
Vastakohdat viettelevät elegantissa talvityylissä. Silkkimekko ja muhkea neule. Rouheat nahkahousut ja silkkipaita. Ylellinen neule ja rennot farkut. Yhdistämällä silkkisiä ja pörröisiä pintoja sekä kevyitä ja raskaita materiaaleja, luot kiinnostavan asun.














15. Haisevat talvikengät
Paksuissa talvinkengissä tuntikausia muhivat jalat haisevat. Etenkin nahkapohjaiset kengät tuntuvat imevän pahat hajut itseensä ikuisiksi ajoiksi. Ongelmaan auttaa ohuetkin pohjalliset kengissä – esimerkiksi luonnollisesti antibakteeriset lampaanvillaiset pohjalliset vähentävät hajuhaittoja huomattavasti, kun kengän sisäpohja ei ole suoraan kosketuksissa kosteaan jalkaan. Jotkut valmistajat myyvät myös erityisesti haiseville jaloille tarkoitettuja ohuita pohjallisia, jotka toimivat oikeasti.
16. Kevytuntuvatakit
Nerokas keksintö. Pue lämmittävä ja ohut kerros villakangastakin alle.
17. Pitkävartiset hanskat
Ei enää palelevia ranteita.
18. Kypärämyssy – uhka vai mahdollisuus?
Tässä on mahdollisuutesi olla muodin edelläkävijä, sillä ennustamme, että on vain ajan kysymys, kunnes kypärämyssyt tulevat muotiin. Niitä on näkynyt catwalkeilla jo pari sesonkia, mutta vielä näitä ei bongaa katukuvassa. Mutta pyöräilysortsitkin tekivät tänä kesänä paluun, joten mikään ei ole mahdotonta.
19. Värikkäät asusteet
Puoli vuotta samoissa (usein tummissa) talvitakeissa kyllästyttää. Lukuisten eri talvitakkien hankkimisessa ei ole mitään järkeä, mutta tylsisistymisen estät vaihtelemalla asusteita. Kirkkaat herkkuvärit laukuissa, pipoissa, hanskoissa, huiveissa ja kengissä piristävät lookkia.
20. Hyväksy saman asun toistaminen päivästä toiseen
Talvivaatteiden suurin ongelma on se, että niihin kyllästyy väistämättä pitkän talven aikana. Hyväksy siis jo nyt se tosiasia, että tulet pukeutumaan samoihin lookkeihin seuraavaan kuuden kuukauden aikana, etkä tule saamaan paljon vaihtelua. Sitäpaitsi neuleet ja farkut kombo näyttää aina tosi ihanalta kaikissa nordic noir -dekkarisarjoissa. Kuvittele siis olevasi jonkun jännän sarjan päähenkilö, kun viiletät pitkin harmaita katuja. Skenaario näyttää telkkarissa aina tosi tunnelmalliselta, muttei tunnu sitä loskakelissä, ellei muistuta itseään.
Jos katsoit Silta-sarjaa, muistat, miten täydellinen talvityyli Saga Norénilla oli: nahkahousut, kunnon buutsit, neule ja pitkä takki. Aina sama outfit, mutta me emme ainakaan kyllästyneet siihen edes monen tuotantokauden jälkeen.
Opetus: talvivaateturhautuminen on vain päässäsi. Oikeasti näytät upealta!

VILLAN HUOLTO. Asiantuntijana Arkivé Atelierin Jenna.
21. Kuinka usein neulettä pitäisi tuulettaa?
Neuleen tuulettamisesta voi tehdä rutiinin ja laittaa sen tuulettumaan vaikka joka käytön jälkeen. Jos ei jaksa kiikuttaa neuletta parvekkeelle, voi sen laittaa henkarilla roikkumaan avoimen ikkunankin viereen. Yleensä tunti pari riittää freesaamaan päivän aikana käytössä olleen neuleen, mutta jos siihen on tarttunut pahasti vaikka ruuan käry tai hien haju, se saattaa vaatia pidemmän tuuletusajan, pakastamisen tai sitten ihan pesun.
22. Miten kovassa käytössä olevaa neuletta pitäisi huoltaa talvella?
Neuleelle tulisi ensinnäkin antaa lepopäiviä, jolloin kuidut ja muoto pääsevät palautumaan käytön aiheuttamasta rasituksesta. Tuulettaminen käytön jälkeen raikastaa hyvin neuleen, höyryttämistä voi käyttää myös kevyenä puhdistuksena, se siloittaa samalla päivän aikana syntyneet rypyt.
Vaateharjalla harjailusta tulee helposti tapa, kun sillä ajattelee korvaavansa tarrarullan – se pitää neuleen siistinä, sileänä ja kiiltävänä villan omia rasvoja aktivoivien luonnonharjasten ansiosta ja ehkäisee nyppyjen syntymistä. Jos ja kun nyppyjä tulee, on ne hyvä poistaa neuleesta nukkakammalla tai -kivellä heti kun huomaa niiden muodostuneen, jotta ne eivät jämähdä tiukkaan kiinni neuleen pintaan.
Pesun tarve riippuu neuleen paksuudesta, neuloksen tiheydestä ja miten neuletta käyttää – tässä on hyvä luottaa ennen kaikkea omaan nenäänsä. Esimerkiksi ohuemmat, ilman aluspaitaa käytettävät merinoneuleet saattavat vaatia pesua useammin kuin vaikka paksut lampaanvillaiset neuleet.
23. Kuinka usein villasukkahousuja pitäis pestä? Pesu joka käytön jälkeen tuntuu turhalta, mutta toisaalta niissä on se sukkaosa, joka hikoilee talvikengissä.
Tässäkin on hyvä haistella ja sitä kautta päätellä pesun tarve. Voi olla, että tuulettaminenkin riittää välillä. Jos kuitenkin tuntuu, että pesu on tarpeen, voi sukkaosan pestä käsin käyttäen villalle soveltuvaa pesuainetta tai vaikka marseillesaippuaa.
Kovassa käytössä olevat sukkahousut voi pestä koneessa käyttäen pesupussia, villalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta ja villaohjelmaa, sitten kun ne tuntuvat nuhjuisilta. Yhtenä kikkana voi kokeilla toki myös ohuen sukan laittamista sukkisten alle, mutta viime talvena käyttöön ottamani lempivinkki on ehdottomasti kevyempien sisäkenkien käyttäminen työpaikalla, jolloin jalkojen ei tarvitse hikoilla koko päivää talvikengän sisällä.

NAHAN HUOLTO. Asiantuntijana Arkivé Atelierin Maria.
24. Kuinka monta päivää peräkkäin on suositeltavaa käyttää samoja talvikenkiä? Olemme kuulleet, että ne tarvitsevat lepoa.
Kyllä vain kengille on hyvä antaa lepoa, jotta kosteus ehtii haihtua ja muoto palautua käyttöjen välissä. Hyvä rutiini on antaan kenkien levätä joka toinen päivä, jos kengät ovat jalassa koko päivän. Osapäiväisellä käytöllä olevien kenkien vähemmän. Esimerkiksi jos käytössä on ns. työmatkakengät, jotka ovat jalassa vain pari tuntia päivässä niin levosta ei tarvitse niin paljon huolehtia, vaan kiinnittää huomiota niiden kenkien lepuuttamiseen, jotka ovat jalassa työpäivän ajan.
25. Mitä talvikengille pitäisi tehdä joka käytön jälkeen? Entä joka viikko ja kuukausi?
Viikkohuolto:
Talvisesonkina eteiseen on hyvä sijoittaa liina tai pyyhe kenkien kuivaukseen. Lumi ja vesi on hyvä pyyhkiä joka käytön jälkeen ja harjata kengät kenkäharjalla – myös mokkakenkien harjaukseen tavallinen kenkäharja on paras. Viikottain on hyvä silmäillä kuntoa ja huoltaa kengät kevyesti, mikäli ne ovat kovalla käytöllä ja näyttävät sitä kaipaavan. Pintanahalle kevyt puhdistus kostealla liinalla, hoitoaine ja vaha. Mokalle harjaus ja suojasuihke parin viikon välein.
Kuukausihuolto:
Pintanahkaiset kengät on hyvä pestä kerran kuukaudessa nahkasaippualla, mikäli vaha on säännöllisessä käytössä. Kerrostuneet vahakerrokset tekevät nahan sameaksi. Pesun jälkeen
hoitoaine, kenkävoide ja vaha. Kenkävoide tuo yhden lisäsuojakerroksen ja värillisenä korjaa tehokkaasi myös kulumia. Mokalle pesu riittää tehtäväksi yleensä kerran vuodessa, mikäli kengissä ei ole näkyviä tahroja.
26. Miten nahkahousuja tulisi pestä?
Kotona pintalian voi puhdistaa nahan puhdistusaineella ja raikastaa tuuletuksella. Puhdistuksen jälkeen käytä kevyttä nahalle sopivaa hoitoainetta. Jos kyseessä on todella pinttynyt haju, voi nahkavaatteet pesettää myös kemiallisesti. Ennen kemiallista pesua kotipuhdistukselle ja tuuletukselle on kuitenkin hyvä antaa mahdollisuus.
27. Jos nahkakengät ovat kastuneet, mitä niille pitäisi tehdä kun tulee kotiin?
Kengät tulisi pyyhkiä kuivaksi, täyttää sanomalehdillä ja asettaa sanomalehden tai pyyhkeen päälle kuivumaan. Pattereiden ja lämmönlähteiden läheisyyttä on hyvä välttää, ettei nahka kuivu. Nahalle paras kuivumisolosuhde on tasainen huoneen lämpötila.
28. Miten kengistä saa pois suolaraidat?
Nyt täytyy sanoa, etten ole koskaan joutunut poistamaan suolatahroja omista tai asiakkaiden kengistä – hyvä suojaus ennaltaehkäisee ongelmaa! Olen kuitenkin lukenut ja kuullut, että valkoviinietikka olisi paras ase suolatahrojen poistamiseen:
1.Valmista lios: 1 osa valkoviinietikkaa ja 2 osaa vettä.
2. Kostuta liina tai pyyhe liuokseen. Painele ja pyyhi kevyesti suolatahraa. Mokkakengille puhdistukseen on hyvä käyttää apuna kenkäharjaa.
3. Pyyhi liuos pois kostealla liinalla. Toista tarvittaessa ja kuivaa kenkä kuivalla liinalla. Anna kuivua ja huolla kenkä tämän jälkeen totutulla tavalla.
Löydät kaikki postauksen vaatteet ja lisäinspiraatiota syksyn pukeutumiseen Marimekon nettisivuilta.
-
-
Katja
Hei. Mikä koko tuo marimekon loimu taivaankukat takki on?

More to read

Mitä yhteistä on Madonnalla ja Kartio-lasilla?
Kirsikka Simberg
Mun harrastus on tarkkailla ja tutkia esineiden ja arjen kulttuuria ja sitä, miten ne vaikuttaa toisiinsa.
Mun protip: ne kesällä käytetyt pyöräilyshortsit voi talvella pukea housujen alle, jos kaapista ei löydy erikoisia talvikalsareita!!