Pienet pikku­jou­lut

Yhteistyössä: Marimekko

Vähempikin riittää.

Joulukuu voi olla ihmisen parasta aikaa. Glögi, joulukoristeet, herkut, joulumieli, kaikki nätit valot. Harmi vain, että joulukuu on myös töiden puolesta monelle todella kiireistä aikaa. Pikkujoulukutsut voivat alkaa tuntua huvin sijaan velvollisuuksilta, kun deadlinet painavat päälle tai jos joulufiilistelyyn suhtautuu liian mahtipontisesti.

Siksi kokosimme kiireisen naisen (tai miehen) pikkujouluoppaan, jonka avulla saat kaiken irti joulukuusta ilman vatsahaavaa. Joulukuussa on nimittäin erityisen tärkeää tehdä itselleen selväksi, mitä kannattaa priorisoida (kaverit, perhe, glögi, löhöily) ja minkä voi unohtaa (täydellisyys, siivoaminen, kaiken itse tekeminen, silliä sisältävä rosolli).

Paperiset servetit voi koristella narulla ja kuivakukilla.

PIENET JUHLAT

Isot mahtipontiset bileet ovat ihanat, mutta ne voivat myös olla vähän raskaat – varsinkin jos emännöi niitä itse. Jos ajatus suurista juhlista saa sinut tuskastumaan, ehdotamme pikkujuhlia. Joulua on kiva fiilistellä ystävien kanssa, mutta aina ei ole pakko kutsua kaikkia kavereita ja heidän kavereitaan. Kutsu vaikka vain 2-3 kaveria tunnelmoimaan joulua kanssasi. Three is a party!

Parasta pikkujuhlissa? Tunnelma on rennompi, eikä etukäteen koe samanlaisia paineita siivota. Pikkujuhlissa ehtii jutella kaikkien vieraiden kanssa ja usein keskustelut voivat olla parempia, kun kaikki keskittyvät vain toisiinsa. Pikkujuhlia voi järjestää vaikka keskellä viikkoa tai sunnuntaina, sillä tunnelma ei välttämättä riehaannu niin villiksi, että töihinlähtö tuottaa seuraavana päivänä ongelmia. Siivottavaa ei ole yhtä paljon.

To do -pikkujuhlissa: pukeutukaa överisti, juokaa glögiä viinilaseista ja skoolatkaa paljon! Tuntuu erityiseltä olla juhlallinen pienellä porukalla.

TARJOILU

Ehdotus pikkujoulumenuksi: älä tee mitään itse. Juhlavan ja jouluisen tarjottavan saa valmiina lähikaupastakin. Tarjolle voi laittaa esimerkiksi erilaisia juustoja, taateleita, kuivattuja viikunoita, satsumia, omenoita, persimoneja, pensasmustikoita, suklaata, hyvää leipää, voita ja ehkä jotain leikkeleitä. Juhlavuus tulee ruokien kauniista esillepanosta ja kivasta kattauksesta. Kukaan ei taatusti jää kaipaamaan itseleivottuja sahramipullapitkoja tai itsepuserrettuja joulumakkaroita.

Jos jotain jaksaa tehdä, niin uunissa yrttien, suolan ja oliiviöljyn kanssa paahdetut mantelit ovat kiva lisä napostelupöytään (sekoita ainekset ja laita 180°asteiseen uuniin 5-10 minuutiksi). Toisaalta pelkät suolatut, paahtamattomat mantelitkin ovat hyviä.

Juomaksi tietenkin glögiä, skumppaa tai skumppaa+glögiä yhdessä (eli glumppaa).

Herkulliset paahdetut mantelit Oiva-kulhossa.
Pieniä maljakoita voi sijoitella ympäri juhlatilaa. Vieraita voi ilahduttaa laittamalla yllärikukat vessaan. Kuvassa ruskea Mini-maljakko.
Kuivakukista tehdyt asetelmat kiinnostavat tänä talvena.

KATTAUS

Juhlavassa kattauksessa kaiken ei todellakaan tarvitse mätchätä. Astioita voi olla monta täysin erilaista – mix & match -kattauksen saa toimimaan etenkin hienon pöytäliinan avulla, joka sitoo kokonaisuuden yhteen. Esillepantavat ruoat voi kasata kaikki erilaisiin pieniin kulhoihin, jotka laitetaan kiertämään ruokailijoiden kesken.

Fiilistelemme simppeleitä isoja ja pieniä Oiva-lautasia, jotka ovat muodoltaan todella kivoja peruslautasia niin juhlaan kuin arkeenkin. We like!

Kattaukseen saa juhlavuutta pienillä yksityiskohdilla: narulla sidottuihin paperisiin servetteihin voi kietaista mukaan kuivakukan oksan. Kattauksen keskelle riittää yksi näyttävä oksa tai kukka kauniissa maljakossa. Tunnelman luomiseen paras neuvo on tietenkin kynttilät! Ihan tosi paljon kynttilöitä!

Lisää kattausinspiraatiota ja kuvissa näkyvät tuotteet löydät täältä.

Ihan itse teimme – not! Lähikaupasta ostetut naposteltavat toimivat erinomaisesti.

PUKEUTUMINEN

Fakta: Juhlava vaate lisää omaa juhlafiilistä. Näitä vinkkejä noudatamme, kun haluamme päästä juhlatunnelmaan nopealla aikataululla ja pienellä vaivalla.

Mia: ”Olen heikkona kaikenlaisiin kimalteleviin ja näyttäviin vaatteisiin. Kun vedän sellaisen ylleni, tuntuu heti siltä kuin joku olisi poksauttanut skumppapullon auki. Tukkaan ja naamaan ei tarvitse satsata, kun yllä on party-kaapu ja väitänkin, että jokaisen vaatekaapista kannattaisi löytyä yksi. (Minun kaapistani löytyy tosin kohta jo liian monta – en ehdi käyttää kaikkia…) Kultainen Valoa-takkimekko veti minua heti puoleensa. Pidän sen monimuotoisuudesta: talvella se toimii mekkona, keväällä ihanan huomiota herättävänä ulkovaatteena.”

Enni: ”Näyttävän printtivaatteen, kuten tämän Siggur Akileija -tunikan kanssa ei tarvitse mitään asusteita. Paitsi ehkä asuun mätchäävää huulipunaa.”

Kirsikka: ”Put som bling on it. Iso koru tekee arkisemmastakin vaatteesta juhlavan.”

Alla olevassa kuvassa Kirsikka on yhdistänyt Miija Korpikuusi-silkkimekkoon isoäitinsä korun. Ennin yllä nähdään myös klassinen Jokapoika-paita ihastutavassa punainen-pinkki -kausivärissä, joka muuttuu erityisen juhlavaksi isojen korvarenkaiden kanssa. Mia puolestaan on pukenut jouluisat Kaisu Korpikuusi-housut ja yllättynyt siitä, kuinka hyvältä punainen väri näyttää housuissa.

Lisää inspiraatiota ja lookkeja sädehtivään juhlapukeutumiseen löydät täältä.

Sukat makkaralla -lasi sopii myös glögin tarjoiluun.
Three is a party!

MUISTA JUHLIEN JÄRJESTÄJÄÄ

Juhlien emäntää tai isäntää on kohteliasta muista pienellä lahjalla, mutta sen ei tarvitse olla niin niin ihmeellinen. Aika usein lahja hankitaan töiden jälkeen matkalla juhliin, eikä aina ole aikaa suunnata siihen ihanaan deliin kaupungin toisella puolella tai siihen antiikkikauppaan, josta saisi jonkun tosi persoonallisen lahjan.

Hyvä ohjenuora on ostaa sellaista, jolle juhlien järjestäjällä on käyttöä: ruokaa, juomaa, kodin koristuksia, jotka eivät ole pysyviä, kuten kukat tai hyvältä tuoksuva palasaippua.

Hyvä oliiviöljy
Hyvä oliiviöljy on astetta kekseliäämpi lahja kuin pullo viiniä ja sitä saa suuremmista ruokakaupoista. Kuvien kultainen pullo on Stockmannilta.

Kynttilät
Värikkäät kynttilät ovat ihania (vaikka jostain syystä ne näyttävät kaupan hyllyillä ankeilta)! Sido kynttilänippu emännälle tai isännälle narulla ja kiedo kynttilät silkkipaperiin.

MUSLAN WISH LIST

Näitä toivomme itse jouluksi:

Lakanat
Trikoolakanat tuntuvat iholla extrapehmeiltä ja lämpimiltä (vaikka ei heti uskoisi). Puna-vaaleanpunaisissa Tasaraita-lakanoissa näkee varmasti pelkkiä piparmintunmakuisia unia, eikä niitä painajaisia, joita näkee aina katsottuaan ihan liian jännittäviä Netflix-sarjoja ennen nukkumaanmenoa.

Karla-laukku
Karla on saanut uudet jouluvaatteet. Kultaisena hohtava nahkalaukku nostaa arkisenkin asun juhlalookkiin, lääh!

Teekannu
Enni toivoi ja sai muutama vuosi sitten lahjaksi Sami Ruotsalaisen suunnitteleman Oiva-teekannun. Se on ollut käytännöllisin joululahja ikinä, sillä se on käytössä teetaloudessa päivittäin. Kyseistä teekannua saa nykyään myös punaisena. Hyvässä teekannussa, kuten tässä, on irroitettava sisäänrakennettu siivilä. Kaikki kirpputoreilla myytävät vanhat teekannut on hienoja, mutta täysin turhakkeita puuttuvan sisäänrakennetun siivilän takia. 

Tasaraita-pyjamat
Kardashianeista voi olla montaa eri mieltä, mutta heidän joulunviettonsa näyttää ihanalta. Lähinnä siksi, koska koko köörillä on yllään samanlaiset yöpaidat, joissa hengaillaan koko joulupäivä. Christmas goals! Pehmeissä Tasaraita-klassikkoyöpaidoissa kuuluu todellakin hengata koko joulun, kun käy keittiössä tekemässä vielä yhden mäti-smetanaleivän ja avaamassa samalla uuden konvehtipaketin. Ehkä myös kaatamassa pienen lasin viskiä. Sieltä taas takaisin sänkyyn ja suklaantuoksuiseen ihmisläjään.  

Lisää eri budjettien kivoja lahjavinkkejä löydät Marimekon joulun lahjaoppaasta.

More to read

Puutarhanhoito-läksyt

Kirsikka Simberg

Kuinka pukeutua puutarhaan ja muita käytännön vinkkejä viherpeukaloille.

Valokuvia: Japanissa

Kirsikka Simberg

Viimevuoden Japanin matka oli ensimmäiseni.

Ikebana

Kirsikka Simberg

Rakensimme mökillä Ikebana-asetelmia osana kesä-olympialaisia.

Boquerones en vinagre

Enni Koistinen

Tätä reseptiä olen joutunut jakamaan eteenpäin ystäville kaikista eniten.