Toisen­lai­nen Lahja – ainee­ton­ta ja auttavaa

Kaupallinen yhteistyö: Kirkon Ulkomaanapu

Onko meillä jo kaikkea? Kyllä. Annoimme toisillemme aineettomat joululahjat. Kortin mukaan voi sujauttaa pieniä, kirjekuoreen mahtuvia yllätyksiä.

Tuleva joulu on erilainen, monille aiempaa vaikeampi. Koronapandemia koskettaa meitä kaikkia, mutta toisin kuin Madonna keväällä luksusasuntonsa kylpyammeesta käsin väitti, emme kaikki ole samassa veneessä.

Koronakriisiä on hyvin perusteltua kutsua pahimmaksi maailmaa uhkaavaksi humanitaariseksi kriisiksi sitten toisen maailmansodan, kerrotaan Kirkon Ulkomaanavun Tekoja-lehdessä. On arvioitu, että tämän vuoden loppuun mennessä ruoka-avusta riippuvien ihmisten määrä tuplaantuu 270 miljoonaan apua tarvitsevaan.

Tänä vuonna tuntuu entistä tärkeämmältä antaa hyvää tekeviä aineettomia lahjoja ja Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaiset Lahjat ovat sellaisia. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee rauhan, köyhyyden vähentämisen ja ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta kaikkein köyhimpien parissa. Uskontoon, etniseen taustaan tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta.

Vaikka meistä kukaan ei kuulu kirkkoon, luotamme silti Kirkon Ulkomaanavun työhön toimijana, jonka kautta apu menee varmasti perille.

Toisenlainen Lahja -verkkosivuilta löydät kaikkea 5 euron lahjoista (yksi lämmittävä huopa kriisialueelle) 500 euron yrityslahjoihin (huopia koko kylän lapsille katastrofialueilla ja pakolaisleireillä). Tekisi mieli antaa lahjoista jokainen. Valikoimaan tutustuminen on myös silmiä avaavaa. Tiesitkö esimerkiksi, että moni lapsi ei pääse kouluun vain sen takia, ettei hänen perheellään ole varaa koulupukuun?

Kun olet valinnut lahjasi, saat lahjakortin kotiin postitse tai sähköisesti. Näin voit lähettää sen eteenpäin lahjan saajalle. Nyt, kun emme tapaa kaikkia rakkaitamme kasvokkain, tuntuvat joulutervehdykset etanapostitse erityisen tärkeiltä. Lahjakortin lisäksi kuoreen voi sujauttaa itse tehdyn joulukortin ja jonkun pienen yllätyksen. Omat suosikkilahjamme ja kortti-ideamme löydät tästä alta!

Mian valinnat

Uskon vahvasti, että tyttöjen koulutus on avainasemassa, kun halutaan rakentaa parempaa maailmaa. Se edistää tasa-arvoa, poistaa köyhyyttää ja hillitsee väestönkasvua sekä ilmastonmuutosta.

Koronapandemia on kuitenkin sulkenut kouluja maailmanlaajuisesti, mikä uhkaa etenkin tyttöjen koulunkäyntiä kehitysmaissa, sillä heidän koulutuksensa on normaaliolosuhteissakin usein prioriteettilistan häntäpäässä. Kun perheen rahatilanne huononee, otetaan tytöt ensin pois kouluista, sillä heitä tarvitaan kotona tai töissä. Kun koulunkäynti kerran on keskeytetty, jää se helposti lopullisesti. 

Tämän takia haluan tänä vuonna antaa koulutusta tukevia Toisenlaisia Lahjoja. Koulunkäynti on kehitysmaiden tytöille haastavaa jo ilman pandemiaa: kuukautisten aikana moni tyttö jää pois koulusta vain sen takia, ettei hänellä ole kuukautissuojia. Tällä lahjalla annat kriisialueiden tytöille suojia, alusvaatteita ja saippuaa.

Koululla on myös paljon suurempi merkitys kuin pelkkä opetus. Koulu symbolisoi normaalia elämää, joka kriisialueilla eläviltä lapsilta on evätty. Koulua ja turvaa -lahja tuntuu todella tärkeältä ja sen kuvaus kosketti:

”Sodan tai luonnonkatastrofin vuoksi paossa elävä lapsi tai nuori kärsii monesti painajaisista, ahdistuksesta ja peloista. Osa heistä ei ole elänyt lainkaan normaalia lapsuutta. 

Pakolaisleirillä tai luonnonkatastrofin jälkeen on tärkeää päästä pian takaisin kouluun ja saada arkeen turvallisuuden tunnetta. Avullasi voimme tukea lasten koulunkäyntiä humanitaarisissa hätätilanteissa ja tarjota heille myös mielekästä tekemistä, kuten urheilua tai taidekasvatusta. Lisäksi rakennamme katastrofin runtelemille alueille turvallisia koulutiloja sekä lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset voivat leikkiä, oppia ja toipua kovista kokemuksistaan aikuisten ohjauksessa.”

Etanapostilla lähetetyt kirjekuoret täynnä ylläreitä ovat täydellinen etä-joulun lahja.

Yllätys kirjekuoressa

Toisenlainen Lahja -kortin mukaan voi sujauttaa pienen yllätyksen saajalle. Innostumme nyt vanhanaikaisen etanapostin lähettämisestä, sillä kuka nykyään saa postitse mitään muuta kuin laskuja? Kirjeet, kortit ja lahjalähetykset ovat elegantti tapa muistaa ystävää, kuten eräässä vanhassa The Gentlewoman -lehden artikkelissa todettiin. Tämä juttu teki suuren vaikutuksen Miaan:

”Jutussa haastateltiin jotain upeaa naista, joka kertoi kiittävänsä ystäviään kortitse aina illalliskutsujen jälkeen. Chic! Hänellä oli tietenkin jotkut nimikirjaimillaan varustetut kortit ja kirjekuoret, mikä teki asiasta vielä upeamman. Jutun lukemisesta lähtien olen haaveillut olevani nainen, jolla on osoitekirja (ihanteellisesti tämä Smythsonin kirja), josta löytyy kaikkien rakkaiden osoitteet. Lähettäisin heille kiitoskortteja ja välillä yllätyksiä postitse, ihan ilman mitään syytä. Olen toteuttanut tämän kerran, kun ompelin itselleni silkkisiä hiusdonitseja ja niitä tulikin aika monta. Lähetin yhden postitse Kirsikalle, koska arvelin hänen arvostavan valkoista silkkidonitsia. Tulin siitä itse tosi iloiseksi.”

Tässä lista asioista, jotka mahtuvat samaan kuoreen Toisenlainen Lahja -kortin kanssa: 

-Joku pieni herkku, kuten pienikokoinen suklaalevy tai konvehti.
Suosittelemme: Pärlans Sahramitoffee, jota myy mm. Roobertin Herkku.

-Pieni nippu lempisuitsukkeitasi. Nämä kannattaa pyöräyttää esimerkiksi jämäkkään kartonkiin, etteivät ne mene poikki.
Suosittelemme: Hakudo Rain Incense, Common-liike. Tuoksuu kuin “the timeless quality of air being charged with a spirit of rain”.

-Pussillinen hyvää teetä. Pakkaa joitain ruokalusikallisia pieneen pussukkaan.
Suosittelemme: Savuinen Lapsang souchong -musta tee

-Kukkien siemeniä. Puutarha-harrastajalle pussillinen jotain erikoisia siemeniä. Esimerkiksi kamomillan siemenet ovat ihania: kukat ovat kauniita ja lopuksi niistä voi keittää tuoksuvaa kamomillateetä.
Suosittelemme: Hyötykasviyhdistyksen kamomilla. Todella helppo kasvatettava!

-Kylpysuola. Tee itse pieni satsi tai lähetä valmiista suolasta pariin kylpyyn riittävä määrä.

-Mausteita. Ruoanlaittoa arvostavalle ystävälle voi lähettää kaikenlaisia jänniä maustesekoituksia.
Suosittelemme: Hakaniemen hallin Maustekeidas-liikkeen valikoimaa. Myös laadukas vaniljatanko olisi ihana. Tai bouquet garni tuoreista tai kuivatuista yrteistä, talven pataruokia maustamaan.

-Pieni piirrustus. Pieni piirrustus vaikka ystävän kanssa jaetusta mukavasta muistosta ilahduttaa, vaikkei tekijä osaisikaan muka piirtää.

-Parfymoitu kirje. Suihkauta lähettämääsi kirjeeseen todella paljon jotain fantastista hajuvettä! Kirjeen avaaja voi aistia läsnäolosi parfyymipilvestä.

-Tarroja. Kuka ei tykkäisi kauniista tai hupsusta tarra-arkista? Tarrat, tuo lapsuuden tärkeä paperinen valuutta, tuo paljon iloa aikuisillekin. Flying Tigerin tarrat on hauskoja, myös Hobby Pointin tarra- ja kiiltokuvavalikoima on hyvä.

Enni luotti personoitujen kuvitusten yllätysvoimaan.

Ennin valinnat

Kun selasin Toisenlaisen Lahjojen valikoimaa mietin, että oikeastaan jokainen lahja varmasti ilostuttaisi lahjansaajaa (eli tässä tapauksessa Miaa ja Kirsikkaa). Kattoteeman valitsin omien intressien mukaan: halusin itse antaa jonkun ilmastoteemaisen lahjan. Valitsin lahjat pohtimalla mitkä aiheet puhuttelisivat Miaa ja Kirsikkaa erityisen paljon. Hunaja! Hedelmät!

Mehiläispesästä kerättyä hunajaa myymällä vähävaraiset perheet saavat toimeentulon. Perheet, jotka saavat mehiläispesän, saavat myös koulutuksen mehiläisten hoitoon. Bzzzzzz! Hunaja tuo vaihtelua yksipuoliseen ruokavalioon. Pölyttäjillä on myös tärkeä rooli puutarhassa, jolloin myös puutarhan sato paranee. Sujautin tämän hunajaisen ja puutarhateemaisen lahjan kirjekuoreen myös ötökkäteemaisen tarinan. A little honey for sweetie Kirsikka! Toivottavasti mökkipuutarhuri tykkää.

Monesti kun mietin eksoottisia hedelmiä, mietin myös Miaa. Hänellä on jääkaapissa monesti joku puoliksi leikattu mango, jota nautiskellaan hitaasti monen eri aamupalan lisukkeena. Fantastista! Minä vaan hotkin hedelmät kerralla kokonaan. Mia selkeästi arvostaa hedelmiä. Hänelle annoin hedelmäpuita, jotka auttavat köyhimpien perheiden toimeentulossa ja ruoantuotannossa. Runsassatoisten hedelmäpuiden, kuten papaijan ja sitrusten hedelmien myymällä perheet saavat hyvän toimeentulon. Puiden istuttaminen on myös ilmastoystävällistä!

Korttiaskartelujen ohessa on ihanaa katsoa jotain hömppää jouluelokuvaa.

Kirsikan valinnat

Aion yhdistää tänä vuonna aineettomat lahjat käsin tehtyihin kortteihin. Pieni askarteluhetki virittää mukavasti joulun tunnelmaan ja toivottavasti personoitu kortti tai kirjekuori ilahduttaa myös lahjan saajaa. Askarteluvinkkejä voi etsiä Pinterestistä, tässä muutamia ideoita:

Kauniilla paperilla pääsee jo pitkälle, sen kun leikkaa kiekuroita ja liimailee! It’s art!
Rosmariinikranssilla saa korttiin hyvän tuoksun.
Toisenlainen lahja -kortille voi myös taitella lahjapussin näiden ohjeiden avulla. Pussin voi valmistaa kauniista paperista, maalata tai koristella itse.
Myös lasten kanssa askarreltu kortti voi ilahduttaa erityisesti isovanhempia ja olla hauskaa yhteistä puuhaa. Esim tällainen inspiraatiokuva voisi toimia isovanhemmalle lapsen kanssa tehdyn kortin toteuttamisessa.

Toisenlaiset lahjat voi toimittaa perille korttina, sähköisenä korttina tai Whatsapp-korttina.

Nämä lahjat valitsin:

Naisten Pankki tukee hauraassa asemassa olevien naisten ammatillista koulutusta, yrittäjyyttä ja tasa-arvon toteutumista, siksi valitsin toisen lahjani heidän ja Kirkon Ulkomaan Avun yhteisestä valikoimasta. Yrittäjyyskoulutuksen avulla tuetaan kehitysmaissa asuvien naisten ammattiin kouluttautumista ja elinkeinon harjoittamista. Naiset saavat tietoa viljelymenetelmistä, perehtyvät kotieläinten hoitoon tai opettelevat kokonaan uuden ammatin esimerkiksi käsityön tai kaupan alalta.

Päätin valita myös toisen lahjani työrintamalta hankkimalla Ammattikoulutus-lahjan, jonka avulla tuetaan nuorien mahdollisuuksia hyvään ammattiin. Koulutusta tarjotaan mm. leipurin, puusepän, ompelijan ja mekaanikon ammatteihin. Lisäksi koulutukseen sisältyy monesti lukutaito-opetusta.

Jouluaskartelu = best!

More to read

Koya-vuori

Mia Frilander

Japanissa yövyimme kaksi yötä buddhalaisessa temppelissä ja vierailimme kaksi kertaa hautausmaalla.

Musla Innolux valaisin

Makuuhuoneessa

Kirsikka Simberg

Uusi järjestys makuuhuoneessamme on uuden jalkalampun ansiota. Sain lampun Innoluxilta ja sen inspiroimana siirsimme sängyn paikkaa.

Urheilu opetti

Katri Mutikainen

Olen nyt harrastanut aktiivisesti liikuntaa neljä vuotta ja olen tajunnut, että se on opettanut minulle paljon myös muusta elämästä.

Mitä opin kukkameditaatiossa?

Mia Frilander

Mummot + puutarhat = parempi elämä.