We love Ruskovilla

Yhteistyössä: Ruskovilla

Aikuisten, lasten ja vauvojen uudet ja vanhat suosikit kotimaisen villamerkin valikoimasta.

Rakastamme Ruskovillaa. Suomalainen villamerkki on lämmittänyt kansaa vauvasta vaarin sitten vuoden 1981, ja perheyrityksen tuotteet valmistetaan edelleen Artjärvellä. Kaiken kukkuraksi kaikki Ruskovillan käyttämät materiaalit ovat GOTS-luomusertifioituja.

Tässä jutussa esittelemme omat hyviksi havaitut suosikkimme, joista osa on saatu tätä juttua varten ja osa on palvellut meitä jo useamman vuoden ajan. Haluammekin ylistää Ruskovillan tuotteiden kestävyyttä, aikuisten villakalsarit eivät lörpsähdä ja vauvojen tehokäytössä olevat puuvillakuteet kestävät kuinka monta pesua tahansa. 

Silkkinen alusasu on ihana kotivaate.
Ah, nämä logot ovat upeita Ruskovilla, älkää ikinä uudistako niitä!

Luomuraaka-aineet

Ennen kuin siirrytään suosikkituotteisiin, puhutaan hetki luomuraaka-aineista. On nimittäin aivan  huikeaa, että Ruskovillan kaikki materiaalit ovat luomusertifioituja, ja se onkin suuri syy siihen, miksi fanitamme merkkiä.

Luomu tarkoittaa sitä, että tuotannossa huomioidaan niin luonnon, tuotantoeläinten kuin ihmistenkin hyvinvointi.

Kun puhutaan villasta, on luomu erityisen tärkeä asiaa: luomutiloilla lampaita kohdellaan eettisesti ja lajinmukaisesti. Luomumerinovilla on lisäksi tietenkin mulesing-vapaata.

Myös Ruskovillan käyttämä silkki on luomusertifioitua. Luomusilkkifarmilla ei käytetä keinolannoitteita tai keinotekoisia torjunta-aineita ja mulperipuut, joiden lehtiä silkkitoukat syövät, kasvatetaan yhdessä muiden kasvien kanssa. Toisin kuin vain yhtä kasvilajia sisältävä monokulttuuri, tarjoaa tällainen monimuotoinen ympäristö houkuttelevat elinolosuhteet mehiläisille ja muille ötököille.

Luomupuuvilla on varmasti monelle jo tuttu juttu: sen viljelyssä ei käytetä ihmisille, eläimille ja maaperälle vahingollisia kemikaaleja lannoituksen ja torjunta-aineiden muodossa.

Luomusertifikaatti takaa myös sen, etteivät tekstiilit sisällä ihmisille (ja ihmisenaluille, eli vauvoille) haitallisia kemikaaleja. Villaa ei esimerkiksi värjätä kromia tai raskasmetallisuoloja sisältävillä väriaineilla, eikä tuotteita viimeistellä ihmisille tai luonnolle haitallisilla viimeistelyaineilla. Näistä syistä suosimme mielellämme luomua.

Aikuisten villa- ja silkkikerrastot

Ruskovillan aluskerrastot ovat laadukkaita klassikoita, joiden avulla voit halutessasi talvisin käyttää muitakin vaatteita kuin jättineuleita. Villakerraston kanssa kesämekot ja ohuet paidatkin sopivat talvikäyttöön. Valikoimasta löytyy merinovilla-, silkkivilla- ja silkkikerrasto.

Merinovillakerrasto sopii niin kotona hengailuun, oikein kylmällä väljien vaatteiden alle tai reippailuun talvi-ilmassa. Urheillessa merinovillaiset kerrastot eivät hiosta eivätkä ahdista, vaikka olisi kuinka hiessä, kommentoi esimerkiksi suunnistusta harrastava Enni. Eivätkä ne haise pitkänkään käytön jälkeen pintyyneeltä hieltä, kuten usein kaikki tekniset treenivaatteet haisee. Aikuisten unisex ulkoilupaita (Ennillä nähdään yllä vihreä kerrasto) on erityisen kätevä ulkoilussa, sillä et tarvitse erillistä kaulaliinaa. Paidan vetoketjullinen poolokaulus on tosi korkea, ja sen saa käännettyä extralämmittävään kahteen kerrokseen ja avattua kokonaan, jos tulee kuuma. Myös extrapitkät hihat peukalonreikineen lämmittävät käsiä mukavasti.

Silkkivillakerrasto mahtuu istuvimpienkin vaatteiden alle, ja ohuet silkkivillakalsongit ovat sukkahousuja käytännöllisempi valinta, sillä niitä ei tarvitse pestä niin usein, eikä niissä ole helposti kuluvia sukkaosia. Ruskovillan silkkivilla t-paita (yllä Mian päällä) on niin kivan näköinen, ettei sitä sään lämmetessä tarvitse piilottaa vaatteiden alle. Villaiset t-paidat ovat helposti palelevan Mian lemppareita ja käytössä myös Suomen kesässä.

Piristävä punainen merinokerrasto! Koot ovat aika reiluja, joten jos mietit kahden koon välillä, kannattaa ehkä valita pienempi.
Ohuet silkkivillakalsongit mahtuvat mukavasti jopa istuvien farkkujen alle.

Silkkikerrasto on päällä todella ylellinen, melkein maaginen, koska silkki on taianomaisesti yhtäaikaa viileää kosketukselle, mutta lämmittävä yllä. Vaatteen pinta on vähän kiiltävä ja mukavan liukas. Kirsikka käyttää kerrastoa kotivaatteena, mutta se toimii ihanasti myös ulkoillessa ulkovaatteiden alla. Vinkki: Silkkialuspaidan voi pukea hihattomien mekkojen ja narutoppien alle pidentämään kesävaatteiden käyttösesonkia.

Silkkikalsarit!

Haluamme vielä ylistää Ruskovillan merinokauluria, jonka avulla jokainen neuleesi voi hetken olla poolomallinen, eikä ison talvitakin kanssa ole pakko pukea isoa kaulaliinaa. Lämmintä ja tyylikästä.  Myös merinovillaiset kynsikkäät ansaitsevat erikoismaininnan: ne sopivat niille, joilla on aina kuuma käsissä ja/tai niille, jotka haluavat esitellä kynsiään (Enni kuuluu molempiin ryhmiin).

Pieni asuste, iso vaikutus: lämmin kauluri lämmittää kaulaa ja suojaa tuulelta.

Vauvan ja lapsen vaatekaappi

Ruskovillan lastenvaatteiden käytännöllisyys helpottaa vauvan pukemista eri sääoloihin. Koska mallistosta löytyy kaikki kerrokset vauvan talvigarderoobiin ja kerrokset ovat ohuita, niitä on helppo lisätä ja vähentää säiden vaihdellessa.

Talviasuun voi kuulua esim: puuvillainen alusbody, jonka päälle puetaan puuvillaiset tai merinovillaiset potkuhousut, säästä riippuen. Sitten vauva sujautetaan merinovillaiseen haalariin ja sen jälkeen villafleecee-haalariin. Ruskovillan villafleece on nerokas, superlämmin ja mikromuoviton vaihtoehto keinokuituiselle fleece-kankaalle.

Lapsen pukemisessa on aina omat haasteensa, ja helppous parantaa sekä vauvan että vanhempien elämänlaatua. Ruskovillan ohuet villahaalarit on helppo pukea päälle, ne ovat hengittäviä ja juuri kerrosten ohkaisuus tekee niistä lämpimiä ja mukavia päällä. Monta ohutta kerrosta päällekkäin pitää lämpöä paremmin, kuin yksi tuhti haalari.

Villafleece on mikromuoviton vaihtoehto fleecelle.
Vauvan villafleece-haalari on ollut käytössä elokuusta lähtien ja mahtuu edelleen, kiitos taitettavien lahkeiden.
Merinovillaiset potkuhousut ovat talvivauvan valinta.

Alla olevissa kuvissa Mian Sonja-vauva on sonnustautunut merinohaalariin, jonka lisäksi hänellä on merinokypärämyssy ja merinolapaset. Kypärämyssyt trendaavat nyt aikuisilla, ja jokainen tämän villityksen omaksunut tietää, miten hyvältä tuntuu, kun kaula, niska ja korvat ovat napakasti piilossa viimalta. Siksi kypärämyssy on ilmeinen valinta myös vauvalle, joka ei kaulahuiveja juuri käytä. Syksyllä ja keväällä myssy toimii yksin, talvella pipon alla. Myös merinolapaset on suunniteltu kerrospukeutumista varten: ne ovat ohuet, eli ne mahtuvat tumppujen alle. Ei enää palelevia sormia! Mialla nähdään kuvissa kolme vuotta vanha sininen merinovillakerrasto, joka on pysynyt moitteettomassa kunnossa.

Ruskovillalta löytyy myös ihania silkkivilla-alusasuja vauvoille ja lapsille. Kuvassa Sonja esittelee yöasuaan: 30% silkistä ja 70% merinovillasta valmistettua bodya ja housuja. Silkkivillasta on valmistettu myös vauvan Ensisetti, johon kuuluu paita, puolipotkuhousut, myssy. Vaikka vaatteet ovat pienintä kokoa, käytti (pienikokoinen) Sonja näitä väljiä ja venyviä tamineita useampia kuukausia. Täydellinen lahja kaikille vauvaa odottaville!

Merinolapaset, -kypärämyssy ja -haalari takaavat lämpöiset ulkoilut.
Silkkimyssy ja -housut tuntuvat ihanilta vastasyntyneen iholla.

Hyvä lahja on myös vauvan silkkimyssy, joita on saatavilla monessa eri värissä. Ihan vastasyntyneen päätä on hyvä suojata sisätiloissakin, ja bonuksena vauvat näyttävät älyttömän söpöiltä myssy päässä.

Vaalea lampaantalja on myös Ruskovillalta. Ennen kuin vauva liikkui, se toimi makoilualustana lattialla ja vaunuissa. Puklua kertyi, mutta taljan voi pestä!

Vinkkaamme vielä Ruskovillan vaippahousuista! Ne on suunniteltu kestovaippojen kanssa käytettäviksi, mutta toimivat myös ihan housuina kertakäyttövaippojen kanssa. Paksut housut on valmistettu merinovillasta ja ne voi vetää kainaloihin asti, eli vauvan pöksyjä ei jatkuvasti tarvitse kiskoa ylös. Housuja saa iloisissa väreissä ja sortsimalliset ovat erityisen suloiset.

Koska Ruskovillan tuotteet ovat laadukkaita ja eettisesti sekä ekologisesti tuotettuja, voivat niiden hinnat tuntua hieman korkeilta nopeasti kasvavalle vauvalle. Tori.fi:n Ruskovilla-lastenvaatevalikoimaa haukkana seuranneina voimme kuitenkin kertoa, että tuotteiden jälleenmyyntiarvo on todella hyvä, ja ne myydään ennätysvauhtiin.

Vaippahousut in action. Nämä lämmittävät mukavasti myös masua.

Vauva nukkuu

Unipussin avulla estät sen, että vauvasi potkii peiton päältään ja herää yöllä huutamaan kylmyyttä. Nerokasta. Lisäksi pussin pukeminen toimii nukkumaanmenorituaalina, josta vauva jo arvaa, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Sonja siirtyi kapalon jälkeen (Ruskovillalta löytyy myös sellainen) nukkumaan unipussissa ja lukuun ottamatta ihan helteisintä keskikesää, nukkui hän  hihattomassa merinopussissa keväästä syksyyn. Sen jälkeen käytössä oli pitkähihainen pussi, kunnes tulivat paukkupakkaset ja turvauduimme toisen merkin vielä astetta muhkeampaan pussiin. Päikkäreitä hän nukkuu vielä tyytyväisenä Ruskovillan pussissa.

Vauvathan tykkäävät nukkua tiiviissä paketeissa, siitä tulee heille kohdunomainen, turvallinen fiilis. Kapalointi onkin tehokas tapa rauhoittaa ei vielä kääntyilevä vauva, jonka jälkeen unipussi tarjoaa samanlaista kotelomaista turvaa.

Sonja yöasu on silkkivillaa. Tämä setti puetaan pakkasilla ekaksi kerrokseksi ihoa vasten, jos ollaan menossa ulos.

Sananen vaatteiden hoidosta

Luonto on nähnyt paljon vaivaa tuottaakseen meille upeat luonnonkuitumme, kirjoitetaan kauniisti Ruskovillan sivuilla. Kunnioitetaan siis luontoa huoltamalla vaatteita oikein, jotta ne säilyvät hyväkuntoisina pitkään (ja voit myydä ne eteenpäin hyvällä hinnalla!).

Liiallisen pesun välttäminen on yksi parhaimmista asioista, jonka vaatteellesi voit tehdä. Villalla ja silkillä on paljon itseään puhdistavia ominaisuuksia, ja siksi usein pelkkä tuuletus riittää raikastamaan tuotteen.

Villasta pitävät myös kaikenlaiset ötökät, joten etenkin vanhoissa taloissa asuvien kannattaa säilyttää Ruskovillan tuotteet vaatekaapissa niiden myyntipusseissa. Pakkaukset onkin suunniteltu tämä huomioon ottaen ja pusseissa on minigripmainen suu.

Aivan mahtavaa, että Suomesta löytyy tällainen merkki, jonka koko toiminnasta huokuu kunnioitus luontoa ja kanssaihmisiä kohtaan. Rakastamme. Ja niin rakastaa moni muukin, sillä Ruskovillalta kerrottiin, että viime aikojen paukkupakkasten ansiosta luomuvillatuotteita on myyty ennätyksellisesti, joten jos nyt suuntaatte verkkokauppaan, saattaavat jotkut koot ja värit hetkellisesti olla loppu. Artjärvellä ompelukoneet suhisevat kuitenkin vauhdikkaasti ja lisää tuotteita tulee myyntiin niin kauan kuin GOTS-sertifioitua merinovillaa varastossa riittää.

More to read

Vaatekaapin selkäranka

Mia Frilander

Ihanat vaikeat vaatteet.

Maljakossa

Kirsikka Simberg

Leikokukkia, kuivakukkia, markettikukkia, nuokkuvia kukkia ja halpiskukkia.

Musla Bloody Mary -drinkkiohje

Bloody Mary

Kirsikka Simberg

Kuka ei rakastaisi tuliseen tomaattikeittoon tehtyä Bloody Mary -drinkkiä?!

Mitä yhteistä on Madonnalla ja Kartio-lasilla?

Kirsikka Simberg

Mun harrastus on tarkkailla ja tutkia esineiden ja arjen kulttuuria ja sitä, miten ne vaikuttaa toisiinsa.