Avoka­dol­la värjä­tyt DIY kirsikkalakanat

Vieraskynä: Oona Kauhala

Harva tietää, että avokadon kuorista saa uutettua kauniita vaaleanpunaisia sävyjä.

Yllätyin itsekin tästä tiedosta iloisesti. Avokadosta on mahdollista saada rusehtavia, kellertäviä ja myös heleän vaaleanpunaisia sävyjä, joilla värjätä tekstiileitä. Tästä lähtien avokadoja syödessäsi, voit siis laittaa kuoret ja siemenet pakastimeen talteen ja uudistaa niillä vaikka vanhat lakanat!

Olen itse testannut avokadolla värjäämistä pariin kertaan mututuntumalla. Tähän juttuun värjäsin valkoiset kirppikseltä ostamani puuvillalakanat. Herkempiä materiaaleja, kuten villaa värjätessä kannattaa etsiä tarkat ohjeet ja käyttää lämpömittaria, sillä villa ei kestä liian kuumia lämpötiloja. Keinokuituihin väri ei näillä konstein tartu.

Kokeilin näihin lakanoihin ja tyynyliinoihin batiikkivärjäystä ja sidoin niihin solmuja. Kankaan ympärille voi myös sitoa kuminauhaa ja luoda raitoja tai renkaita.

Metodi

Kuoret kannattaa pestä hyvin ennen pakastamista. Ne voidaan vaihtoehtoisesti myös kuivattaa. Minulle oli kertynyt aika paljon kuoria ja pistin tähän keitokseen varmuuden vuoksi ne kaikki. Jättiläiskattilani on löytö kirpputorilta. Normikokoisellakin kattilalla pärjää, riippuen millaisia määriä haluaa värjätä.

Vaaleanpunaista sävyä varten on tärkeää lisätä seokseen ruokasoodaa! Pistin tähän satsiin muutaman ruokalusikallisen.

Lämmitin seoksen hiljalleen kiehumispisteeseen. Vettä tulee olla niin, että se peittää lakanat kokonaan.  Annoin lakanoiden porista pienellä lämmöllä noin 30-60 min, ja sitten jäähtyä hiljalleen kattilassa yön yli. Liemi muuttui prosessissa tumman punaiseksi.

Olen noviisi värjäilijä ja tämä ohjeistus on pitkälti hatustani temmattu. Lopputuloksesta tuli kuitenkin mielestäni tosi hyvä!

Värjäystä varten tarvitsen avocadon kuoria, ruokasoodaa, ison kattilan ja jotain värjättävää.

Kasveilla värjääminen on aina yllätyksellistä. Siinä myös piilee sen hauskuus ja taianomaisuus. Väreistä saattaa tulla maanläheisellä tavalla hieman epätasaisia. Siinä näkyy DIY-henki ja luonnollisuus.

Teimme uusien vaaleanpunaisten lakanoiden kanssa pienen kuvausretken Roihuvuoren kirsikkapuistoon kukkivien kirsikkapuiden kunniaksi.

Batiikkivärjäys kirjotuissa tyynyliinoissa tuo hauskan kontrastin tyylien välille. Ostin lakanat värjäystä varten kirppikseltä.
Pink season! Kirsikkapuut kukkivat Roihuvuoressa vain hetken.

Oona on Muslan työharjoittelija. Hänen juttujaan voit seurata täällä

More to read

Musla kukkaseppele

Seppeleitä

Kirsikka Simberg

Tein hääkukat ja seppeleitä morsiamille tänä kesänä. En ehtinyt ottaa yhtäkään valokuvaa, mutta tein jo vähän kuivahtaneista jämäkukista pari ylimääräistä.

Hoitopas kiharille hiuksille

Katri Mutikainen

Kiharan tukan hoito-ohjeet.

Tyylimuusa: Maya Angelou

Kirsikka Simberg

Aktivisti, kirjailia ja varmaan maailman viisain ja kiinnostavin nainen Maya Angelou (1951–2014) on kirjoittanut runon, Life doesn't frighten me. Se tuntuu sopivalta tavalta aloittaa vuosi 2018.

Ihmiskoe: Offline-päivä

Enni Koistinen

Pidin suuren ihmiskokeen sairaslomalla leikkauksen jälkeen. Makasin päivän sängyssä käymättä Internetissä, jotta saisin ehkä keksittyä jotain luovaa tekemistä. This is what happened.