Luonnon suit­suk­kei­ta

Erilaisia yrttejä polttamalla voit parantaa kotisi ilmapiiriä – ja karkoittaa kummituksia sekä hyttysiä.

Kotona erilaisten tuoksuttimien tupruttelu voi olla ihanaa ja tunnelmallista, mutta joidenkin piileviä kemikaaleja sisältävien tuotteiden, kuten tuoksukynttilöiden, ilmanraikastimien ja suitsukkeiden on väitetty olevan terveydelle haitallisia.

Jos haluaa pelata varman päälle ja vältellä myrkyllisiä kemikaaleja, kannattaa tuprutella vain luonnonmukaisista aineksista valmistettuja suitsuttimia.

Tuoksuista voi olla kuitenkin myös terveyshyötyjä: ne voivat auttaa stressin hallinnassa ja parantaa keskittymiskykyä. Suitsukkeet ovat olleet osa henkisiä rituaaleja eri puolilla maailmaa ja eri uskonnoissa kautta aikojen.  Ja uskoipa niiden puhdistaviin ja mieltä kohottaviin voimiin tai ei, tuoksut tuovat tunnelmaa kotiin.

Tässä joitakin erityisen viehättäviä luonnonmukaisia suitsutusvälineitä ja kauppoja, joissa niitä myydään.

Palo santo -tikut

Palo santo, eli Pyhä puu, on Väli-Amerikassa kasvava puulajike. Palo santoa tulisi kerätä talteen vain luonnollisesti maahan pudonneista oksista ja muista puun osista. Puun aromaattiset ominaisuudet voimistuvat, kun sen annetaan maatua maassa useita vuosia ennen poimimista.

Palo santolla on antibakteerisia vaikutuksia, ja siitä voidaan uuttaa myös eteerisiä öljyjä. Polttamisesta syntyy makea pihkainen tuoksu.

Käyttö: Puutikkua voidaan käyttää suitsukkeen tavoin. Sitä poltetaan muutamasta sekunnista minuuttiin ja liekki puhalletaan sitten sammuksiin. Hiiltyneen puun annetaan savuta hiljalleen. Savu karkoittaa myös hyttysiä. Aromaattinen vaihtoehto perinteiselle Off:ille!

Mistä: Valikoimme tähän espanjalaisen kaupan TalesoftheWind , joka myy palo santo -tikkujen lisäksi muita suitsukkeita ja kauniita salvianippuja. Tikkuja löytyy myös tästä kotimaisesta kaupasta.

Laventeli

Laventeli on monikäyttöinen eurooppalainen kasvi. Sillä on voimakas ja ihana tuoksu, joka säilyy kuivaamisen jälkeenkin useita kuukausia.

Käyttö: Laventelin tuoksu voi auttaa nukahtamaan ja tuoda mielenrauhaa. Laventelista voi tehdä nippuja ja myös niitä voi halutessaan poltella kotona.

Mistä: Laventelia voi sitoa nipuksi itse tai ostaa valmiina nippuina. Iso-Britannialainen NewMoonHerbalBrews myy erilaisia ihanan näköisiä yrttinippuja suitsukkeiksi. Tässä empaateille suunnatussa nipussa on laventelin lisäksi ruusun lehtiä, rosmariinia ja pujoa.

Salvia

Salvian uskotaan suitsukkeena poltettuna puhdistavan energioita ja kohottavan mielialaa. Salviaa esiintyy Euroopassa ja Suomessa on viittä eri tulokaslajia.

Käyttö: Voit polttaa salviaa palamisen kestävässä astiassa, tai kuljettaa salvianippua kädessäsi ympäri kotiasi, esineen, itsesi tai toisen ihmisen ympärillä. Salvia tupruttelua susoitellaan erityisesti tilojen ja energioiden puhdistukseen ja jos kotona vaikuttaa kummittelevan.

Mistä: Voit kerätä itse salviaa tai ostaa luonnonvaraisia lehtiä ja sitoa ne nipuksi. Kuivattuja, polttovalmiita nippuja voi myös ostaa esimerkiksi täältä: Yoga Junkies Co. Valikoimassa on  ihanasti stailattuja nipullisia salviaa ja muita yrttejä! Niin kauniita!

Lännenmaarianheinä

Tämä aromaattinen yrtti, jota tavataan Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa, menee meidän ostoslistalle. Alkuperäiskansat ovat kutsuneet heinää pyhäksi ruohoksi ja käyttäneet suitsukkeena ja parantavana yrttinä. Poltettaessa se tuoksuu makealta ja vaniljaiselta.

Käyttö: Letitetty ruoho asetetaan syttymättömälle alustalle, sytytetään 30-60 sekunnin ajaksi ja puhalletaan sitten sammuksiin. Sopii niinikään tilojen puhdistamiseen. Voidaan käyttää myös hyttysten karkottamiseen.

Mistä: Esimerkiksi tästä Etsy-kaupasta: Dravyaugha

Kuvat lainattu linkattujen kauppojen sivuilta!

More to read

Musla H&M matkavaate

Matkavaate

Kirsikka Simberg

Vietimme viikon Marrakechissä ja jo lomaa suunnitellessamme, suunnittelin myös maton ostamista itselleni tuliaiseksi.

Itse tehty aamutakki

Mia Frilander

Juttu DIY-aamutakista ilman DIY-ohjetta.

Get green!

Kirsikka Simberg

Neljä erinomaista syytä ostaa, kasvattaa ja hoitaa viherkasveja.

Zero Feel

Kirsikka Simberg

Lue tämä, jos mielesi tekee vilautella. Kolme tapaa pukea alustoppi näkyville.