5 asiaa jotka olen oppinut ulko­mail­la asuessani

Vieraskynä: Annamari Sipilä

Paperisota, romanttiset tekstarit ja kavereiden löytäminen vaativat oman, uuden etikettinsä.

Kun olin seitsemänvuotias, perheeni teki Italiaan lomamatkan, joka jäi viitoittamaan elämäni ja unelmieni suuntaa. Lomaviikko italialaisessa pikkukylässä oli täynnä eläviä värejä, iloisia paikallisia ja täysin erilaista otetta elämään, kuin mihin olin tottunut. Silloin tiesin: haluan joku päivä asua ulkomailla.
Muutin Pariisiin 19-vuotiaana ja nyt lähes seitsemän vuotta myöhemmin olen Pariisin lisäksi asunut Singaporessa ja Melbournessa. Päiväuni ulkomailla asumisesta muuttui nopeasti oppitunniksi eri kulttuureista ja kaukana kotoa olemisesta. Tässä muutamia oivalluksia matkani varrelta.

Alussa olin nobody

Eräs ystäväni Melbournessa sanoi osuvasti: “luulin olevani kova tyyppi kotona, sitten muutin tänne ja tajusin, ettei ketään kiinnosta”.

Kun muuttaa uuteen kaupunkiin, jossa paikallisilla on jo olemassaolevat kaveriverkostot, täytyy itsestään laittaa kaikki likoon ihmisiin tutustuakseen. Kannattaa aina sanoa KYLLÄ, kun saa kutsun sosiaaliseen tapahtumaan. Opin nopeasti kutsumaan itseni kaikkiin kissanristiäisiin ja muihin menoihin melko röyhkeästikkin. Paikallisilla on jo omat kaveripiirinsä, mukaan pääsee yleensä vain reippaasti mukaan menemällä.

Koti-ikävä voi iskeä yllättävissä tilanteissa

Suomessa kaikki hallinnolliset asiat saa kätevästi hoidettua: kaikki sujuu kivuttomasti kunhan tunnistaudut pankkitunnuksilla ja saat hoidettua asiasi netissä. Kun jättää Suomen taakseen, saa tottua uuteen arkeen ja ehkä myös yllättyä siitä, miten kivikautisesti muualla hommat hoidetaan.

Ranskassa asuessani opin kärsivällisyyttä sen täysin uudessa muodossa. Asioidessani paikallisen pankin tai sosiaaliturvatoimiston kanssa, totuin siihen, että kaikki pyynnöt täytyi aina lähettää käsinkirjoitetussa kirjeessä, ja jokaikinen dokumentti täytyy olla niin etu- kuin takapuolelta allekirjoitettu (luit oikein). Jos papereitani ja kirjeitäni ei kadotettu, aina pyydettiin toista kopiota jostakin. Lopulta aloin lähettämään kaikki paperit kolmena kappaleena, näin ainakin joku niistä löysi perille ja oikealle henkilölle.

Romanttinen kulttuurishokki

Ranskalaiset miehet mielletään joskus jonkinlaiseksi romanttisen partnerin ideaaliksi, mutta ne miehet joita minä tapasin, olivat kyllä ihan liikaa käytännönläheiselle mielelleni. Rakkauskirjeiden ja maratontekstiviestien vastaanottaminen oli aluksi huvittavaa, mutta lopulta se ahdisti – mitä niihin edes tulisi vastata? Lopulta en aina vastannut mitään, ja siitähän monesti innostuttiin vielä enemmän – haastetta!

Olen pahoillani tahattomasta ghoustaamisestani. Désolée!

Yllätti: Australia on erinomainen kahvimaa!

Asuttuani Melbournessa puoli vuotta voin todeta, että en ole vielä juonut yhtäkään huonoa kahvikupillista. Flat white, long black, cappuccino – toistaiseksi aina puhdasta laatua. Lisäksi moni “erikoiskahvi”, kuten juuri flat white on kehitelty alunperin Autraliassa. Myös asiakaspalvelu on aina sydämellistä.

Uudistuminen voi uuvuttaa. Ja se on ihan ok.

On totta, että ilmapiirin vaihtaminen, uusien ihmisten tapaaminen ja “alusta aloittaminen” on parhaimmillaan energisoivaa, mutta sen kääntöpuoleksi on mainittava, että se voi olla myös väsyttävää.

Syvempien ystävyyssuhteiden luominen, oman naapuruston vakkaripaikkojen löytäminen ja vakiintuminen vievät aikaa. Lähteminen muualle, juuri kun on asettunut paikalleen, käy raskaaksi muutaman kerran jälkeen. Nämä hetket ovat kuitenkin arvokkaita, sillä silloin ymmärtää, ketkä ovat niitä itselle läheisiä ja tärkeitä ihmisiä. On myös okei päättää, että haluaa palata näiden läheisten luo ja pitää taukoa maailmanvalloituksesta.

Jutun kirjoittanut Annamari Sipilä on bränditarinoiden kirjoittamiseen erikoistunut maailman matkaaja, jonka elämää voit seurata Instagramissa: @amsipila
Kuvat: Annamari Sipilä

More to read

Parempi aamiainen

Kirsikka Simberg

3 x aamiaispöydän helmet.

Tyylimuusa: Charlotte Rampling

Mia Frilander

Tämän viikonlopun tyylimuusana toimii Charlotte Rampling.

Kotona: kierrätetty sisustus

Kirsikka Simberg

Bukowskis on internetin inspiroivin kierrätysesineiden myyntipaikka.

Kesämuistio

Kirsikka Simberg

Kesä 2017 – be gone! Tervetuloa syksy, suosikki sesonkini.