Kirp­pu­to­re­ja ja alpa­koi­ta, eli retki Hämeenlinnaan

Vieraskynä: Oona Kauhala

Elämyksellinen viikonloppumatka löytyy vain lyhyen junamatkan päästä.

Ehkä yllättävä suositus, mutta Hämeenlinna on todella nätti ja antoisa kotimaan matkailukohde, jonne pääsee helposti junalla. Kaupunki on tullut minulle tutuksi opiskellessani siellä. Vaikka muutin hiljattain takaisin kotikaupunkiini Helsinkiin, käyn Hämeenlinnassa edelleen mielelläni päivä- ja viikonloppuretkillä. Voin lämpimästi suositella samaa muille.

Kokosin yhteen menovinkkejä ja kirppistärpit Hämeenlinnaan matkaajalle. Skippaa siis ensi kerralla minilomaa suunnitellessasi lentokonematkailu ja suuntaa junalla Hämeenlinnaan: kirppiksien ja alpakoitten luvattuun kaupunkiin!

Tässä suositukseni:

Kirpputorit! Pääkaupunkia halvemmat hinnat ja useita hyviä löytöapajia.

Suomen Kasarmin Aarteet

Kasarmin aarteet sijaitsee historiaa henkivällä kasarmialueella Kauppakeskus Goodmanin lähellä.  Juttelin kirppiksen pitäjien kanssa ja heiltä kuulemma menee paljon lavasteita elokuvatuotantoihin. En yhtään ihmettele, sillä valikoima on todella erityinen. Täältä saattaa löytää jonkun vaatteenkin, mutta valokeilassa ovat erityisesti antiikkiset sisustusesineet, kodin tekstiilit ja huonekalut.

Suomen kasarmi, rakennus 11, avoinna ma-to klo 10-18, pe-su klo 10-16

Fida

Keskustassa löytyy myös Fida, joka on Helsingissäkin yksi vakiopaikkani löytöjen tekemiseen. Fidalta löytyy vaatteita ja huonekaluja, ja olen hankkinut myös suuren osan astioistani täältä.

Palokunnankatu 5, avoinna ma klo 10-18, to klo 10-18, pe klo 10-16 ja la-su klo 10-16

Hämeenlinnan Suurkirpputori

Hämeenlinnan suurkirppis sijaitsee kauempana keskustasta, Kantolan teollisuusalueella, mutta on käymisen arvoinen. Nimensä mukaisesti 700 neliön hallista löytyy paljon tutkittavaa! Kyseessä on itsepalvelukirpputori, josta löytyy aikuisten ja lasten vaatteita, huonekaluja, astioita ja sekalaista tavaraa.

Käydessäni kiinnitin useassa pöydässä huomiota Arabian astioihin. Lähdin saaliinani vanhanaikaisia kestonenäliinoja, puiset salaatinottimet, kynttilä, pöytäliina, keraaminen kulho ja harkinnan päätteeksi myös käsin kudottu afgaanimatto hyvään hintaan. Sovitin myös ihanaa kermanväristä pörrötakkia, mutta totesin lopulta, että minulta löytyy jo tarpeeksi monta takkia ja ostos jäi tällä kertaa tekemättä.

Keksikatu 5, avoinna ma-pe klo 10-18, la-su klo 10-15

Kantolan Kammari

Suurkirppiksen naapurissa sijaitsee myös Kantolan Kammari. Käydessäni tarjolla oli paljon Iittalaa ja muita ihania astioita, antiikkia, vaatteita, lasten leluja, sekä myös joitakin huonekasveja.

Myllärinkatu 10 c, avoinna ma-to klo 10-18, pe klo 10-17, la-su klo 10-15

Kotiin tehtyjä löytöjä!

Matkan kohokohtana pannukakku ja alpakat

Metsäkylän navetta

Hämeenlinnassa matkailuni kruunasi viime kerralla retki Metsänkylän navetalle, jossa sijaitsee ihana alpakkatila! Alpakoitten touhuja oli rauhoittavaa ja hauskaa seurata. Tilalla oli myös kaksi aasia ja poni, joita pääsi silittelemään. 

Ihana Kahvila Leivintupa saa erityispisteitä gluteenittomasta pannukakusta!  

Myynnissä tilalla oli ihania villatuotteita, vuohenmaitosaippuoita ja kestohedelmäpusseja. Navettarakennuksessa myytiin myös ikkunoita, hirsiä ja muuta antiikkia. Tilalla järjestetään myös markkinoita, joita kannattaa pitää silmällä. 

Suomessa ei syödä alpakoita, ja niitä lypsetään vain vasojen tarpeisiin. Alpakan villa on pehmeämpää kuin kašmirvilla, sekä lämpimämpää ja vahvempaa kuin lampaanvilla. Alpakoita on virallisesti 22 eri värissä. Ne ovat ystävällisiä, uteliaita ja leikkisiä.  

Tilalla oli niin ihana tunnelma, että sinne olisi tehnyt mieli jäädä! 

Metsäkyläntie 14, avoinna sunnuntaisin klo 12-15, kahvila klo 12-16

Kahvit ja lettuja alpakkatilalla.

Jos aikaa vielä jää, katsasta nämä:

Olen nauttinut näyttelyistä Hämeenlinnan taidemuseossa, mukavasta ja siististä tunnelmasta Nooran viinikellarissa, salaatista söpössä Ravintola Piparkakkutalossa ja keikoista Suistolla, joka sijaitsee viihtyisällä sisäpihalla tiilirakennusten lomassa.

Itse Hämeen linna on mielestäni myös käymisen arvoinen, etenkin jos olet kiinnostunut historiasta.

Aulangon luonnonsuojelualueella taas on ihanaa samoilla metsässä. Siellä sijaitsee myös näköalatorni, josta avautuu upeat maisemat. Kärsin pienestä korkean paikan kammosta, mutta olen onnistunut silti nauttimaan näkymistä (kunhan pysyttelen kauempana reunasta).

Teollisuusalueella kirppisten lomassa on myös vaikuttava australialaisen Guido van Heltenin toteuttama Pohjoismaiden korkein muraali, jonka eteen kannattaa pysähtyä hetkeksi.

Australialainen Guido van Helten on tunnettu fotorealistisista muraaleistaan.

Jutun kirjoittaja, Oona Kauhala, on Muslan työharjoittelija. Oonaa voit seurata instagramissa täällä

More to read

Savuiset puutarhasuitsukkeet

Kirsikka Simberg

Terveisiä puutarhasta! Täällä tuoksuu sitruunatimjami ja ruusut!

Kuultoa iholle

Kirsikka Simberg

Kjær Weis on lanseerannut ensimmäisen ihonhoitotuotteensa.

Kiinnostavat keräilijät

Kirsikka Simberg

Designmuseon Keräilijät-näyttely tuo yhteen mielenkiintoisia persoonia ja upeita keräilyesineitä. (Saattaa aiheuttaa pahoja kirppiskutinoita.)

Q&A: taidemaalari Laura Annala

Kirsikka Simberg

Entinen kampaaja, nykyinen taidemaalari kertoo työstään.