
Muotoilu on kuvittelua
Vieraskynä: Anni KorkmanHelsinki Design Week alkaa torstaina 5.9. ja kestää sunnuntaihin 15.9. asti. Kymmenen päivän aikana kaupungissa järjestetään noin kaksi sataa muotoilualan tapahtumaa työpajoista muotinäytöksiin.
Helsinki Design Week katsoo muotoilua hyvin laaja-alaisesti, onhan kaikki ympärillämme jonkun suunnittelemaa. Mitä tarkemmin pystymme tunnistamaan rakennetun ympäristömme yksityiskohtia, sitä kriittisemmin pystymme niihin suhtautumaan. Kaupunkilaisina osaamme vaatia päättäjiltä tiukempaa ilmastopolitiikkaa vasta kun ymmärrämme, mistä hiilijalanjälkemme muodostuu. Esimerkiksi informaatiosuunnittelu voi auttaa tässä.
Pukeutujina pystymme vaatimaan laadukkaampaa, kun hahmotamme vaatteen valmistuksen eri vaiheet. Legal design kehittää vaikeaselkoisia asiakirjoja ja oikeusprosesseja muotoluajattelun keinoin. Muotoilun määritelmä on murroksessa ja siinä missä ennen ajateltiin muotoilijoiden keskittyvän ongelman ratkaisuihin (mukavampi tuoli, tehokkaampi liikenne, kauniimpi juhlamekko), voidaan nyt sanoa haasteiden löytyvän jo ongelmien määrittelyssä (materiaalien alkuperä, käyttäjä- ja kuluttajaryhmien laajempi huomioiminen, fyysisen esineen valmistamisen perusteleminen).
Muotoilijoiden tehtävä on kuvitella mahdollisia tulevaisuuden näkymiä ja muotoilun tulee tulevaisuudessa toimia yhä enemmän positiivisen yhteiskunnallisen muutoksen edistäjänä.
Tämä on Helsinki Design Weekin viidestoista vuosi. Ajan kuluessa ja alan kehittyessä muuttuu festivaalikin. Ensimmäisinä vuosina järjestettiin muotoiluesineiden näyttelyitä ja vietiin suomalaisen muotoilun uusimmat tuotteet huonekalumessuille Milanoon. Toimintamme tarpeet ja tavoitteet ovat kuitenkin laajentuneet. Tänä vuonna haastamme Erottaja 2 -päätapahtumapaikassamme muotoilunäyttelyn määritelmän ja tuomme tilaan näytille kestävästi tuotettujen esineiden lisäksi arkkitehtien navigointipalvelun, roska materiaalina -työpajan, keskustelua empatian merkityksestä organisaation sisäisessä vuorovaikutuksessa sekä oppia objektien aineettomasta arvosta.
Vuositeemamme on Oppimisilmasto, sillä ilmastoasioissa meillä kaikilla on opittavaa.
On selvää, että kukaan meistä ei ole täydellinen! On myös selvää, että kukaan ei myöskään kehity painostavassa paniikki-ilmapiirissä. Siksi oppimisilmastossa on kannustava, kriittinen, tasavertainen ja utelias ilmapiiri, jossa voimme oppia paremmiksi yhdessä ja toisiltamme.
Festivaalitoiminta on aina väliaikaista eli kestävä toiminta tulee kehittää tuotantotapojen tehokkaan tarkastelun tuloksena. Tänä vuonna aloitimme ilmastoystävällisen parhaiden käytäntöjen kartoittamisen ja pääsimme mukaan Helsingin Valitse Vastuullisemmin –palveluun. Saimme palvelusta valmiin kriteeristön, sabluunan, jonka läpi suodattaa omaa tekemistämme. Siitä löytyy lisätietoja täältä.

Kestävyystavoitteeseemme liittyy myös Helsinki Design Weekin ympärivuotinen olemassaolo eli oma mediamme Helsinki Design Weekly. Se on keskustelupaikka ajankohtaisille muotoiluun liittyville uutisille ja ilmiöille. Weekly on verkkomedia ja radio-ohjelma (sitä voi kuunnella Radio Helsingistä tai podcastina mistä vaan. Ida Kukkapuron ja mun aiheina ohjelmassa ovat olleet mm. teknologiseen kehitykseen liittyvät arvovalinnat, eli miksi Siri ja Alexa -tekoälyt ovat yleensä naisia sekä mm. muotiteollisuuden liittyvät utopiat, arkkitehtien värivalinnat ja taide-esineiden keräily.
Menovinkit!
Design Talks Erottaja 2:ssa 6.-15.9.
Päätapahtumapaikkamme Erottaja 2 sisältää viidessä kerroksessa paitsi päänäyttelyt DesignPartners19:in ja Room with a View:n, myös keskustelujen sarjan. Design Talks järjestetään neljännen kerroksen salongissa, aiheina mm. luovan työn hinnoittelu sekä monialainen lähestymistapa elämysten muotoiluun. Sisäänpääsy näyttelylipulla.
Keskustelu jatkuu Kaupungintalon Ilmastokoulussa 9.-13.9.
Helsingin kaupungilla on superkunnianhimoinen tavoite: hiilineutraali kaupunki 15 vuoden päästä. Kaiken kaupunkielämisen tulee muuttua, ja hankkeen laajuutta voi olla hankalakin käsittää. Tämän kaltaisia isoja asioita (luentoaiheina esim. “Why do I Consume” ja “How can I have an impact as a consumer and a citizen”) opitaan HDW:n Ilmastokoulussa Kaupungintalon aulassa joka arkipäivä festarin ajan. Oppitunteja järjestetään myös englanniksi. Vapaa pääsy.
PechaKucha Night
Olemme järjestäneet PechaKuchia Helsingissä jo parikymmentä vuotta. Tapahtumaidea on yksinkertainen: kutsutaan puhujiksi kiinnostavia tyyppejä ja ohjeistetaan puhumaan ihan mistä vain. Ainoa rajoite on tekninen: esitystä tulee tukea kahdella kymmenellä kuvalla, joista jokainen on esillä yleisölle ainoastaan kaksikymmentä sekuntia. Tämä tekee jokaisesta puheenvuorosta täsmälleen kuuden minuutin ja neljänkymmenen sekunnin mittaisen. Vuosien aikana olemme kuulleet mm. kokin kylpyläharrastuksesta, muotisuunnittelijan innostuksesta neuvostoliittoestetiikkaan ja arkkitehdin salaisesta liikennemerkkien keräilystä. Lippuja on vielä jäljellä ja niitä saa täältä. Puhujaesittelyt näet tapahtuman Facebook-sivulta.
Design Market Kaapelitehtaalla 7.-8.9
Muotoilu on filosofiaa, historiaa, kulttuuria – tavarat ovat siitä vain pieni osa ja tiedämme, että niitä on maailmassa liikaa, piste. Tiedämme myös, että kuluttaminen on yksi osa-alue, jossa yksilö voi vaikuttaa ilmastokriisiin suhteellisen paljon. Haluaisin myös ajatella, että tarvitsemme ja tulemme aina tarvitsemaan huonekaluja ja että niitä kannattaa ostaa paitsi käytettynä, myös varastomyyntitapahtumista. Eettisesti, kestävästi ja laadukkaasti valmistetut tavarat myös vanhenevat arvokkaasti. Vapaa pääsy.
Helsinki Design Week 5.-15.9.


More to read

Musla radiossa
Kirsikka Simberg
Musla-ohjelma alkaa Radio Helsingin taajuudella tänä perjantaina. Mistä on kyse?