
Nyt on lihaton lokakuu
Vieraskynä: Tuukka Koivisto... en aio osallistua siihen.
Juuri nyt vietetään lihatonta lokakuuta. Sen tarkoitus on kannustaa ihmisiä vähentämään lihansyöntiä ja kokeilemaan kasvispainotteista ruokavaliota kuukauden ajan.
Olen kasvissyöntiin taipuvainen, mutta syön aika ajoin myös lihaa. Kuukauden lihattomuus ei ole minulle mitenkään mahdotonta tai edes epätavallista ja on mielestäni hienoa, että on teemakuukausi, joka kannustaa ihmisiä kasvissyöntiin. Toivoisin vain, ettei se olisi lokakuussa. Nyt on nimittäin riistakausi parhaimmillaan.
Ostan todella harvoin kaupasta lihatuotteita, osaksi sen takia, että enoni metsästää ja saamme joka syksy hänen kauttaan peruran riistalihaa. Häneltä tilaamamme liha riittää meille aina vuodeksi eteenpäin.
Kokonainen peura saapuu meille lihalaatikoissa. Sieltä pilkon sen raaja kerrallaan pienempiin paloihin, jotka pakastetaan. Pilkkomiseen kuluu aikaa yleensä muutama päivä ja tehtävä on vaativa. Aikaa kuluu suhteellisen paljon, sillä haluan tehdä “perkaamisen” tarkasti, jotta saan talteen jokaisen hyödynnettävän osan.
Ensimmäisellä paloittelukerralla olin vasta-alkaja ja aikaa meni vielä huomattavasti enemmän kuin nykyään. Jouduin opettelemaan Hirvieläinten paloittelun ABC -kirjan avulla jokaisen lihasryhmän, niiden irrottamisen ja oikean leikkuutavan. Hyvän ulkofilepihvin voi tärvellä totaalisesti väärällä leikkuusuunnalla.
Nykyään en tarvitse enää opaskirjaa. Paistit, ulkofileet, ribsit, jauhelihaksi menevät osat ja osso buccot irtoavat siististi. Myönnän, etten edelleenkään selviydy täysin arvosanoin niskan irroittamisesta kaularangasta. Niskan irroitus on haastavaa ja yksi lihamestarin tutkinnon työnäytetehtävistä.
Kokonaisuudessaan perkaaminen saattaa kuulostaa kammottavalta, ja sitä se ehkä jollain tavalla onkin, mutta sen myötä minulle on kehittynyt aivan uudenlainen arvostus syömääni lihaa kohtaan. Eläimen kuolema ravinnoksi konkretisoituu vahvasti, kun käy läpi paloitteluprosessin.
En usko, että voisin päästä lähemmäs luomumpaa tai eettisempää lihan kulutusta, kuin syömällä peuraa tai hirveä, joka on elänyt vapaan elämän lähipelloilla ja metsissä.
Vuosien varrella tietoisuuteni siitä, mitä syön on kehittynyt huomattavasti. Muistan ajan, kun en voinut kuvitella syöväni ateriaa, jos se ei sisältänyt lihaa. 16-vuotiaana olin Englannissa perhetuttavieni luona vierailulla. He olivat kasvissyöjiä ja viikon mittainen vierailu oli shokki. Viidentenä päivänä valitin äidilleni heikkoa oloa ja sanoin, että minun oli saatava lihaa seuraavalla aterialla. Tuntuu ihan sanoin kuvailemattoman naurettavalta näin jälkeenpäin.
En tajua, mikä ympäristössäni ohjasi minut siihen ajatusmalliin, että liha on jotenkin välttämätöntä ja jonkinlainen aterian pääraaka-aine. Meillä kotona syötiin paljon kasviksia ja äitini ystäväpiiri koostuu hipeistä ja taiteilijoista, joiden arvomaailman takia takia kasvissyönti oli täysin normaalia.
Kai se oli vaan jotenkin äijää syödä lihaa ja piikitellä niitä, jotka olivat kasvissyöjiä. Ja kun katsoo ruokamainontaa, niin on se edelleenkin aika äijää grillata ja syödä lihaa. Ja se, miten tavoiteltavaa äijjyys on, on tosi hyvä kysymys nykymaailmassa.
Havahduin viime kesänä siihen, miten suuri bisnes grillaaminen on – etenkin lihan grillaaminen. Kesän tullen grillausmainontaa näkee kaikkialla. Sen ansiosta suomalaiset söivät viime vuonna noin 11kg makkaraa napaa kohden. Se tekee yhteensä noin 28 makkarapakettia. Sen päälle vielä kyljykset ja pihvit. Peräsuoli kiittää.
Ehdotan, että siirrämme lihattoman lokakuun kesälle ja kutsumme sitä kasvis-kesäkuuksi. Silloin olisi paljon paremmat kasvisraaka-aineetkin tarjolla, kuin lokakuussa, jolloin kannattaisi keskittyä pohtimaan lihan eettisyyttä ja laatua.
Odotan parhaillaan puhelua enoltani. Saattaa mennä vielä pari viikkoa, ennen kuin olen taas pöydän äärellä suorittamassa lihamestarin näytetyötä. Jos olet kuten minä (nykyään) ja syöt lihaa harvemmin ja haluat vaikuttaa ympäristöösi positiivisesti, nyt on aika googlata lähin riistalihaa myyvä tila ja laittaa tilaus sisään. Teet itsellesi ja ympäristöllesi palveluksen.
Hyvää liha-lokakuuta!
-
-
Aino
Niin tosiaan, miksi lihaton lokakuu, miksei lihaton12 kk vuodessa? Itse olen pärjännyt hienosti ilman lihaa yli 30 vuotta. Mulla on muuten täällä sympaattinen ’lemmikkipeura’ joka käy päivittäin moikkaamassa ja nukkumassa pihallamme. Toivon että ystäväni pysyy turvassa.
-
Emma
Hyvä kirjoitus Tuukka. Olen itse kasvissyöjä, mutta syön pari kertaa vuodessa kummisetäni ampumaa riistaa. Mikäli haluaa syödä lihaa, kannatan ehditommasti riistan syömistä, mutta mielestäni on kuitenkin tärkeää muistaa, ettei riistaakaan riitä ihmisille niissä määrin kuin lihaa nykyään kulutetaan. Jos syötte Kisun kanssa peuran vuodessa, on taloutenne lihankulutus todella kestävällä pohjalla. Ihailen myös sitä, että hoidat lihan paloittelun (hmmm autotype ehdotti tähän ’paloittelumurha’…) itse. Se on taitolaji ja mielestäni lihaa syövät kuluttajat ovat liiaksi vieraantuneet sen alkuperästä – moni ei varmasti osaisi/pystyisi käsittelemään syömiään lihoja ruhosta pöytään. Silloin lihan syöminen on mielestäni oikeuttamatonta (se on yksi syy miksi itse syön riistaakin vain harvoin).
Kannatan myös ehdottomasti kasvis-kesäkuuta, lets make itse happen?
-
Kirsikka Simberg
Joo let’s!! Ja huikkaan tähän väliin, että me ei syödä peuraa yleensä yksin: siitä perataan muutamille kavereille osa ja sit sitä meidän omaa osaa me syödään usein kesämökeillä ja juhlissa ymsyms! Se on siis tosi riittoisa.
-
-
Jenny La
Pakko sanoa, että arvostan suuresti suhdettasi lihaan! Minua ärsyttää, miten nykyihmiset ovat täysin vieraantuneet lihan alkuperästä ja miten lihan syöminen on aivan liian helppoa. Lihan kuuluisi olla juhlaruoka, eikä jotain mitä mätetään naamaan kymmeniä kiloja vuodessa.

More to read

Kotijuttuja nyt
Kirsikka Simberg
Meillä tehdään nyt ikebanoja mönttiin, matkitaan Jane Birkiniä, juodaan jääteetä ja pyyhitään pölyjä kakluunin(kin) päältä.

Ikea-installaatio
Kirsikka Simberg
Tein viime keskiviikkona kesämökin! Tai ehkä se oli talvimökki, koska haluaisin olla siellä pari kuukautta aina, kun Suomessa on talvi.
”Rauhallisessa metsästystilanteessa onnellisena omena suussa” 😀 😀 😀 Aika ruusuinen kuva metsästyksestä. Metsästäminen on usein eettisempi tapa hankkia lihaa kuin tehotuotettu possunpaisti, mutta ei sekään noin yksinkertaista ole. Suomessa saa metsästysluvan paljon helpommin kuin monissa muissa maissa, mikä tarkoittaa sitä, että metsästäjät eivät aina tiedä mitä tekevät. Ampuja saattaa osua huonosti, jolloin eläimen ruho voidaan joutua tuomaan kappaleina pois metsästä. Riistaeläin myös herkästi stressaantuu takaa-ajotilanteesta ja koirista.