Vaivat­to­min ekoteko: skippaa pyykkipäivä

Vaatteen peseminen kuormittaa sekä ympäristöä että yksilöä.

Lähiaikoina vaateteollisuuden välittömiin ja välillisiin ympäristövaikutuksiin on tartuttu huomattavasti enemmän kuin ennen ja se on mielestäni todella upeaa. Samalla on kuitenkin ollut kiinnostavaa huomata, miten koko aihetta on hehkutettu mediassa ja somessa niin kuin olisi uusikin juttu, etteivät vaatteet olekaan kertakäyttökamaa. Myös vaatteiden huoltaminen on noussut pinnalle ja kirpparilta ostamisesta on tullut coolia – aika ihanaa ja edistyksellistä mielestäni.

Pesua, tai oikeastaan pesemättömyyttä, tulisi pitää yhtenä vaatehuollon tärkeimmistä osa-alueista. Pesemättömyyden eduista kannattaisikin viestiä aktiivisesti myös kuluttajille. Erityisesti, koska positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi se on mielettömän helppoa.

Seuraa paljastus: en itse pese neuleitani koskaan ja farkkujakin vain pari kertaa vuodessa. Tiedän, kuulostaa ehkä ällöttävältä, mutta hear me out! Ne eivät oikeasti kaipaa pesuja.

Vaikka ei ehkä uskoisi, on pesu usein vaatteen elinkaaren kuormittavin osa. Pesemättömyys ei siis vain säästä vaatetta kulumiselta vaan on myös ekologisempaa. Pesuaineissa käytettävät kemikaalit sekä pesemiseen, kuivaamiseen ja silittämiseen kuluva vesi ja energia kuormittavat ympäristöä huomattavasti. Ekologista vastuuta ajatellen olisikin hyvä suosia mahdollisimman vähän pesua vaativia materiaaleja, kuten villaa ja alpakkaa. Myöskään esimerkiksi luontaisesti antibakteerinen pellava ei juurikaan kaipaa pesemistä.

Säännöllisesti tuulettamalla ja pakastamalla saa onneksi monet vaatteet pysymään raikkaina ilman pesujakin. Kun vaatteeseen tulee tahra, ei sekään välttämättä tarkoita, että vaate pitäisi heittää pesukoneeseen. Tässä pari täsmävinkkiä pesukonetta välttävälle:

BABY WIPES

Olin aikoinaan vaatekaupassa töissä ja siellä asiakkailta vaatteisiin jääneet meikkitarhat poistettiin hajusteettomilla ja öljyttömillä baby wipeseillä. Siis niillä, joita löytyy kaupasta vauvaosastolta. Öljyttömyys on tässä supertärkeää, sillä muuten kankaaseen jää suurella todennäköisyydellä entisen tahran tilalle rasvatahra.

Baby wipesit ovat muutenkin tosi käteviä. Putsailen itse niillä milloin mitäkin, kuten aurinkopuuterista tahriintuneita meikkipurkkeja tai pölyisiä kenkiä.

SAPPISAIPPUA

Vaikeammin poistettaviin tahroihin käytän sappisaippuaa. Jos tahra ei lähde sappisaippualla (käsittely täytyy toistaa monta kertaa), niin sitten se ei mielestäni lähde millään. Sappisaippuaa saa ainakin ekokaupoista ja vähän isommista ruokakaupoistakin. Jotta kankaaseen ei kuivuessaan jäisi saippuasta ja vedestä läikkää, kannattaa vaate huuhdella lopuksi vielä kauttaaltaan viileällä vedellä.

Olen harmikseni saanut huomata, että vaatteen laatu ja kestävyys eivät useinkaan kulje käsi kädessä hinnan kanssa. Kalliskin kangas voi olla herkkä tai muuten vain huonolaatuinen. Ja kuten kuvitella saattaa, pesu haurastuttaa herkkää kangasta entisestään. Positiivista korkeassa hinnassa tosin ainakin omalla kohdallani on se, että käytettyjen eurojen määrä korreloi huomaamattani siihen, kuinka pitkään käytän vaatetta ja kuinka hyvää huolta pidän siitä. Kun pelkään vahingoittavani arvokasta vaatetta pesussa, pesen sitä harvemmin tai en ollenkaan. Vaivaudun myös todennäköisemmin pesemään sen käsin viileällä vedellä ja sappisaippualla.

Ehdotan, että ensi kerralla, kun mietit, mitä pesukoneeseen vielä laittaisi, harkitse tarkkaan! Ei pelkästään tilaisuus laistaa kotitöistä hyvällä omallatunnolla, mutta myös ehkä vaivattomin ekoteko ikinä: skippaa pyykinpesu.

Mikaela Lindfors on vaatetuotannon ekologiseen vastuuseen perehtynyt designalan toimistotyöläinen, jonka vaatekaappi sisältää paljon muutakin kuin vain niitä paljon puhuttuja pukeutumisen kulmakiviä. Suunnattomasti iloa Mikaelalle tuottavat onnistuneet asukokonaisuudet ja second hand -vaatelöydöt. Mikaelan elämää voit seurata Instagramista: @mikaelaxandra.

Kuvat: Mikaela Lindfors

More to read

Uutta keramiikkaa

Kirsikka Simberg

Keramiikka-aarteita Lokalista ja Vihreän Holvin sunnuntaimarkkinoilta.

Arkivé kylässä: Neuleen syyshuolto

Mia Frilander

Näin raikastat rakkaat luottoneuleesi.

Kirja, jonka ansiosta lopetin kehoni vihaamisen

Mia Frilander

Minulla ja urheilulla on monimutkainen suhde ja tämä juttu kertoo siitä.

Photo Credit: Anton Suckdorff

Maailman mullistava puolitoista astetta

Vieraskynä

Koska ensi keväänä käydään vaalit, on entistä tärkeämpää korottaa äänensä luonnon puolesta.